Πότισμα φυτών στις διακοπές: 6 δωρεάν αυτοσχέδιες ιδέες!

Πότισμα φυτών στις διακοπές: 6 δωρεάν αυτοσχέδιες ιδέες!

Τα όμορφα φυτά σας, που με τόση αγάπη και φροντίδα είδατε να μεγαλώνουν όλο το προηγούμενο διάστημα, χρειάζονται σωστή προστασία όσο εσείς θα απολαμβάνετε τις διακοπές σας. Αντί να επιστρατεύσετε γνωστούς και φίλους για να σας ποτίζουν τα λουλούδια ή να ξοδεύεστε αγοράζοντας ποτιστικό, δείτε παρακάτω πώς μπορούν να ποτίζονται οι αγαπημένες σας γλάστρες, προκειμένου τα φυτά να διατηρηθούν ολοζώντανα μέχρι να επιστρέψετε.

Βρεγμένος σπάγκος ή πανί

Η μέθοδος του βρεγμένου σπάγκου ή πανιού λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά για λίγες ημέρες απουσίας: Πάρτε ένα χοντρό απορροφητικό κομμάτι σπάγκου ή ένα μακρύ κομμάτι πανί και "χώστε" τη μία άκρη του στο χώμα κοντά στο φυτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαβίδι ή κάτι παρόμοιο για να ωθήσετε τον σπάγκο καλά μέσα στο χώμα. Το άλλο του άκρο πρέπει να μπει σε δοχείο γεμάτο με νερό. Το νερό θα μεταφερθεί μέσω του υφάσματος στο χώμα και το φυτό σας θα ποτίζεται μια χαρά!

Βρεγμένες εφημερίδες

Ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε τις παλιές εφημερίδες είναι να τις βρέξετε και να δημιουργήσετε ένα στρώμα που θα τοποθετήσετε πάνω από το χώμα της γλάστρας για να διατηρηθεί η υγρασία. Αυτή η πρακτική λειτουργεί καλύτερα με μεγάλες γλάστρες, όχι όμως για περισσότερες από 2-3 ημέρες.

Σακουλάκια νερού

Ο λόγος για πλαστικά σακουλάκια με φυτίλι, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα κηπουρικής (δείτε εδώ). Τα σακουλάκια αυτά εξασφαλίζουν το πότισμα των φυτών για περίπου 2 εβδομάδες. Σε περίπτωση μεγαλύτερης απουσίας σας ή για φυτά με αυξημένες ανάγκες σε υγρασία, μπορείτε να κρεμάσετε δεύτερη ή και τρίτη σακούλα και να τις συνδέσετε μεταξύ τους με τα φυτίλια τους. Το κόστος της κάθε συσκευασίας ανέρχεται στα 4,5 ευρώ (για 5 σακούλες).

Βρεγμένη πετσέτα

Τοποθετώντας μια βρεγμένη πετσέτα κάτω από την τρύπα αποστράγγισης της γλάστρας θα κρατήσει τα φυτά σας φρέσκα για το πολύ μια εβδομάδα. Αν τα φυτά σας έχουν μπουμπούκια, αφαιρέστε τα και -σε συνδυασμό με την βρεγμένη πετσέτα- κρατήστε τα σε σκιερά σημεία για να τα προστατέψετε ακόμα περισσότερο όσο είστε μακριά.

Δίσκος με χαλίκια και νερό

Μια πανεύκολη ιδέα για ολιγοήμερη απουσία: Πάρτε έναν ρηχό δίσκο και γεμίστε τον με μικρές πέτρες. Στη συνέχεια συμπληρώστε νερό και βεβαιωθείτε ότι τα χαλίκια είναι όλα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Έπειτα τοποθετήστε τις γλάστρες σας πάνω σε κάθε δίσκο.

Αυτοσχέδιο ποτιστικό με μπουκάλια

Αν πρόκειται να λείψετε το πολύ για μία εβδομάδα, γεμίστε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό και τοποθετήστε το ανάποδα στο χώμα της γλάστρας, σε βάθος 2-3 εκατοστών.

v