Γιατί δεν μένω έγκυος; Δείτε τις αιτίες

Γιατί δεν μένω έγκυος; Δείτε τις αιτίες

Έχετε βρει έναν καλό σύντροφο και θέλετε να αποκτήσετε ένα παιδάκι μαζί. Προσπαθείτε να συλλάβετε, αλλά βλέπετε ότι οι προσπάθειες δεν καρποφορούν. Προτού απελπιστείτε, ή τρέξετε πανικόβλητη στον γυναικολόγο, δείτε αν κάνετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω λάθη. O μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος κ. Χάρης Χηνιάδης εξηγεί.

Αλλάζετε την συχνότητα που κάνετε σεξ

Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε σεξ μέρα παρά μέρα, προκειμένου να μείνετε έγκυος. Αν κάνετε περισσότερες φορές από αυτό, τότε μπορεί να καταστρέψετε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Αν κάνετε λιγότερες από αυτό, τότε μπορεί να χάσετε τις πιο γόνιμες μέρες σας. Οπότε μην υπερβάλλετε, αλλά και μην αφήνετε και τις μέρες να... περνούν ανεκμετάλλευτες!

Αγχώνεστε υπερβολικά

Σίγουρα φίλες σας θα σας έχουν πει ότι έμειναν έγκυοι ακριβώς την στιγμή που είχαν χαλαρώσει. Όσο εκνευριστικό και κοινότοπο είναι αυτό, τόσο αλήθεια είναι! Το άγχος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει την εγκυμοσύνη μιας και αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Ο κ. Χηνιάδης συμφωνεί με την άποψη όλων των ειδικών, να χαλαρώσετε και να αποβάλετε τις αρνητικές σκέψεις. Μπορείτε, επίσης, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως η εγκυμοσύνη δεν είναι μια σπάνια κατάσταση, οπότε δεν χρειάζεται να γίνετε εμμονική απέναντί της. 

Δεν υπολογίζετε σωστά τον κύκλο σας

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που μπορεί να κάνετε είναι ότι δεν μετράτε από την πρώτη πραγματική μέρα του κύκλου σας, για να υπολογίσετε την ωορρηξία σας. Η πρώτη μέρα είναι η μέρα που έχετε αίμα, όχι η προηγούμενη ούτε και η επόμενη. Επειδή οι πολύ γόνιμες μέρες παίζουν εξαιρετική σημασία, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε να μετράτε σωστά τον κύκλο σας. Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας και οπωσδήποτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο. Ο κ. Χηνιάδης υπογραμμίζει πως οι γόνιμες μέρες είναι 14 μέρες ΠΡΙΝ την επόμενη περίοδο (πολύ σημαντικό!).

Το εργαλείο υπολογισμού ωορρηξίας θα σας βοηθήσει.

Καπνίζετε ή είστε υπέρβαρη

Πολύ σημαντικό για μια γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος είναι να διατηρεί ένα κανονικό βάρος. Οι παχύσαρκες γυναίκες φαίνεται πως εμφανίζουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης σε σχέση με τις γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους. Μελέτες έχουν δείξει πως ακόμη και μικρή απώλεια βάρους σε υπέρβαρες γυναίκες έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση στην ωορρηξία, στη σύλληψη και στην έκβαση της εγκυμοσύνης! Ο μη ποιοτικός τρόπος ζωής (αλκοόλ, νικοτίνη, καφεΐνη) δρα επίσης αρνητικά στην διαδικασία της σύλληψης.

Κατηγορείτε συνέχεια τον εαυτό σας

Όταν μιλάμε για υπογονιμότητα, αναφερόμαστε συνήθως για το "πρόβλημα" που μπορεί να έχει μια γυναίκα. Οι εδικοί, ωστόσο, λένε πως τα θέματα γονιμότητας σχετίζονται συνήθως κατά 40% με γυναίκες, κατά 40% με άνδρες και κατά 20% και με τους δύο. Πριν βιαστείτε, λοιπόν, να κατηγορήσετε τον εαυτό σας, αναγνωρίστε πως είναι ένα θέμα που αφορά και τον σύντροφο και μην νιώθετε ανασφάλεια ή ενοχές. 

Δεν επισκέπτεστε συχνά τον γυναικολόγο

Μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος είναι σημαντικό να φροντίζει για την υγεία  της. Αυτό σημαίνει πως οφείλει να έχει διασφαλίσει πως δεν παρουσιάζει γυναικολογικά προβλήματα, όπως πολύποδες, ινομυώματα κ.λ.π., τα οποία μπορεί να μπλοκάρουν την διαδικασία της σύλληψης. Οι τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο θα την βοηθήσουν να ελέγχει την περιοχή του κόλπου και να δράσει άμεσα, ενδεχομένως με θεραπεία, σε περίπτωση που εμφανιστούν τέτοια περιστατικά. 

Βάζετε πολύ αυστηρό πρόγραμμα

Όσο κι αν προσπαθείτε, η αλήθεια είναι πως η εγκυμοσύνη στην πραγματικότητα δεν μπορεί να προγραμματιστεί. Ο κ. Χηνιάδης επισημαίνει ότι αν είστε λιγότερο από 35 χρόνων, μιλήστε με τον γιατρό έπειτα από 10 – 12 μήνες για να πραγματοποιηθεί ένας βασικός πρώτος έλεγχος. Αν είστε πάνω από 35 ετών, ύστερα από 6 – 8 μήνες ξεκινήστε τον έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση να είστε σε επικοινωνία με τον γυναικολόγο σας. 

v