Τι γιαούρτι να δίνω στο μωρό μου;

Τι γιαούρτι να δίνω στο μωρό μου;

Το γιαούρτι είναι από τα πιο θρεπτικά στοιχεία της βρεφικής και παιδικής διατροφής και, κατά κανόνα, εισάγεται στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα του μωρού ήδη από τον 6ο μήνα. Ποιος τύπος γιαουρτιού, όμως, είναι περισσότερο ωφέλιμος για ένα μωρό και ποιον είναι καλό να προτιμά κανείς κατά τη νηπιακή και παιδική ηλικία; Οι ειδικοί απαντούν.

Τυποποιημένο μέχρι τα 2 έτη

Ο παιδίατρος κ. Καντρέ Αμπάς συνιστά σε μωρά από 6 μηνών να δίνονται τα βρεφικά γιαούρτια των μεγάλων εταιριών που βρίσκει κανείς στο εμπόριο και είναι κατάλληλα για την ηλικία αυτή, τα οποία μάλιστα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα και έχουν περάσει από όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους, προκειμένου να είναι ασφαλή. Σημαντικό, είναι, βέβαια να προτιμούν οι γονείς ένα γιαούρτι που δεν έχει ζάχαρη και είναι πλούσιο σε προβιοτικά.

Μετά τα 2 έτη, λέει ο κ. Αμπάς, το παιδί μπορεί να τρώει κάθε τύπο γιαουρτιού, είτε φρέσκο είτε τυποποιημένο. Σημαντικό είναι, ωστόσο, να προσέχουν οι γονείς τα αγελαδινά ή πρόβεια γιαούρτια, τα οποία έχουν φτιαχτεί χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής (π.χ. σε οικιακές, μη πιστοποιημένες εγκαταστάσεις) και διακινούνται χωρίς έλεγχο. Αν το γάλα που χρησιμοποιείται στα γιαούρτια αυτά δεν έχει βράσει καλά (δεν είναι παστεριωμένο), μπορεί να περιέχει ακόμα μικρόβια που να προκαλέσουν στο παιδί μελιταίο πυρετό, μία νόσο που μοιάζει με ίωση αλλά χρειάζεται αντιβίωση για να θεραπευτεί.

Τέλος, προσθέτει ο κ. Αμπάς, ένα νήπιο μπορεί να τρώει και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, το οποίο δεν στερείται θρεπτικής αξίας.

Ημιάπαχο μετά τα 3 έτη

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη εξηγεί ότι, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για την παραγωγή του γιαουρτιού, δεν υπάρχει γιαούρτι που να απαγορεύεται για τα μωρά ή τα παιδιά.

«Ας προτιμήσουν, όμως, οι γονείς που δίνουν στα μωρά τυποποιήμενο γιαούρτι να επιλέγουν κάποιο με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη, π.χ. κάποιο που να παίρνει τη γλυκιά γεύση του από φρούτα. Όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά και δεν πρέπει να περιλαμβάνεται ζάχαρη στην διατροφή του μωρού», λέει η ίδια.

Καταλήγει δε, ότι από την ηλικία των 3 ετών, το γιαούρτι που θα φάει το παιδί μπορεί να είναι και ημιάπαχο, ώστε να μην προσλαμβάνει ανώφελα λιπαρά μέσω αυτού. Σε αυτό, μπορεί ο γονιός να προσθέσει φρούτα ή και δημητριακά για να του προσφέρει πιο πλούσια γεύση.

v