Πώς γεννιούνται τα μωρά; Τι μπορούμε να πούμε στο παιδί

Πώς γεννιούνται τα μωρά; Τι μπορούμε να πούμε στο παιδί

«...όταν η μαμά κι ο μπαμπάς είναι πολύ ευτυχισμένοι, ξαπλώνουν στο κρεβάτι, κάνουν αγκαλίτσες και ξαφνικά η μαμά μένει έγκυος...»

Με συνοπτικό τρόπο, η κόρη μου προσπαθεί να κατανοήσει την πράξη της σύλληψης. Θα έχετε αντιληφθεί ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας συνδέουν πάντα την σύλληψη με το γάμο γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να την αντιληφθούν, ψάχνοντας να βρουν τη σύνδεση ανάμεσα στην αιτία και στο αποτέλεσμα αυτής της πράξης. Ωστόσο οι γονείς πρέπει να έχουν κατά νου, ότι είτε το θέλουν είτε όχι, ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας θα κάνουν περισσότερες ερωτήσεις για την ίδια την πράξη.

Τι μπορείτε να πείτε στα παιδιά

Χωρίς αμηχανία και χωρίς ενοχές οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν το παιδί τους ανάλογα με το εξελικτικό στάδιο αυτού. Δηλαδή οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους:

- την ηλικία του
- το επίπεδο κατανόησης του παιδιού τους
- και τις ερωτήσεις που θέτει το ίδιο το παιδί

Όλα τα παιδιά χρειάζονται λίγα κι απλά λόγια για να αρχίσουν να νιώθουν άνετα και να ρωτούν διάφορα.

Αργότερα κι αφού είχαν επεξεργαστεί οι δικές μου κόρες αυτά που είχαμε συζητήσει και διαβάσει για την σύλληψη και την γέννηση ενός παιδιού, διατύπωσαν την παρακάτω σκέψη:

«κάθε μήνα, κάθε γυναίκα – μαμά κάνει ένα μικρό σποράκι που ονομάζεται ωάριο. Παρόμοια συμβαίνει και στον άντρα – μπαμπά. Όταν λοιπόν τα σποράκια της μαμάς και του μπαμπά συναντηθούν τότε γεννιέται το μωράκι. Όμως όταν η μαμά κι ο μπαμπάς δεν έχουν ανάγκη από άλλο μωρό, τότε το σποράκι της μαμάς βγαίνει σαν αίμα στο βρακάκι της. Για να μην το λερώσει βάζει μια σερβιέτα στο βρακάκι της για λίγες μόνο μέρες......!!!». Απολύτως περιεκτική και κατανοητή η σκέψη της κόρης μου! Σ' αυτό το σημείο η κόρη μου ζήτησε να δει την σερβιέτα που φοράω τις μέρες της περιόδου, το οποίο προσπάθησα να κάνω με απόλυτη φυσικότητα. Την επόμενη στιγμή ακολούθησε η διευκρινιστική ερώτηση: «δηλαδή, όποτε αγκαλιάζονται δύο άνθρωποι, συναντιούνται τα σποράκια τους και κάνουν παιδάκια;»

Κι η απάντηση ήρθε από την άλλη μου κόρη εντελώς παρορμητικά: «όχι, πρέπει να είναι γυμνοί!»

Το σημαντικότερο, όμως, θέμα στον παραπάνω διάλογο είναι να καταλάβει το παιδί ότι ο γονέας, μπαμπάς ή μαμά είναι πάντα διαθέσιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις του κι ότι ενδιαφέρετε για τα συναισθήματα του. Μια φίλη γιατρός μου είχε εξηγήσει ότι για να μπορέσουν να δεχτούν τα παιδιά μας με φυσικότητα και με αγάπη τις αλλαγές του σώματος τους θα πρέπει να μάθουν γι' αυτό. Μια καλή αρχή είναι να γνωρίζουν ότι το σώμα μας φέρει μέσα του δύο πολύ σημαντικά υγρά που το κρατούν υγιή, ζωντανό κι όμορφό. Αυτά είναι η λέμφος και το αίμα.

Αργότερα τα παιδιά θα θελήσουν να ρωτήσουν και κάτι ακόμα... Πιστεύω ότι αν απαντούμε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των παιδιών μας, ονοματίζουμε τα μέρη του σώματος μας κι εξηγούμε τη λειτουργία αυτού, τα παιδιά θα μάθουν από απλές συζητήσεις.

Τι είναι καλό να μην κάνετε

Στην εποχή μας όλοι οι γονείς διαβάζουν τι πρέπει να πουν σε δεδομένες συνθήκες κι αφιερώνουν χρόνο για να το κάνουν. Τα πιο σημαντικά πράγματα, όμως, για τα παιδιά λέγονται όταν αυτά νιώσουν πραγματικά άνετα να μιλήσουν και να ακούσουν. Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, οι γονείς είναι σκόπιμο να:

-να μην δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις του τύπου «τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός»
-να μην θυμώνουν όταν τα παιδιά υποβάλλουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας.
-Να μην φοβούνται να ενημερώνουν, σκεπτόμενοι ότι τα παιδιά μ' αυτό τον τρόπο θα ασχολούνται διαρκώς με αυτό το θέμα.
-να μην επινοούν λέξεις για να ονομάσουν τα μέρη του σώματος τους. Θα έλεγα ότι είναι έξω από το κλίμα της εποχής να ονομάσει κανείς «φρου-φρού» το γυναικείο γεννητικό όργανο.

Η δική μας ευθύνη

Μαζί με τα παιδιά μας μαθαίνουμε να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι, να δείχνουμε κατανόηση στις ερωτήσεις τους και ποτέ δεν θα πρέπει να τα φέρνουμε σε δύσκολη θέση. Μετά την ερώτηση «μαμά, πώς γεννιούνται τα παιδιά», θα ακολουθήσει κι η ερώτηση: «μαμά, πώς γεννιέται το ηλιακό μας σύμπαν» ή «μαμά, πώς γεννιέται η φύση;». Και σίγουρα αργότερα θα τους απασχολήσει κι ο Θάνατος! Γι' αυτό μανούλες προετοιμαστείτε αναλόγως!

v