10 συμβουλές που πρέπει να δώσετε στον γιο σας πριν γίνει άντρας

10 συμβουλές που πρέπει να δώσετε στον γιο σας πριν γίνει άντρας

Μπορεί η Μητέρα Φύση να έχει προβλέψει για όλα, υπάρχουν όμως κάποια πράγματα για τα οποία πρέπει μόνοι μας να φροντίζουμε. Κι όταν τα αγόρια περνούν στην πιο ώριμη φάση της ζωής τους και γίνονται άντρες, καλό είναι να έχουν υπόψη τους κάποιες παραμέτρους που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις σχέσεις τους, αλλά και στην καθημερινότητά τους, όταν αναλάβουν νέους ρόλους, όπως αυτόν του εραστή, του συζύγου, του εργαζόμενου και του πατέρα.

Τι μπορεί να συμβουλεύσει, λοιπόν, μια μαμά το γιο της πριν αυτός μπει για τα καλά στην ενήλικη φάση της ζωής του;

Το αποσμητικό... με μέτρο!

Δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να τον αποθαρρύνετε από τη χρήση αποσμητικού, κολόνιας, αρώματος κ.ο.κ. Τα χρειάζεται όλα αυτά. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι η υπέρμετρη χρήση τους που μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της αναπνοής στους ανθρώπους γύρω του! Αντί, λοιπόν, να κάνει... μπάνιο στο άρωμά του, συμβουλέψτε τον να χρησιμοποιεί τις πιο απλές μεθόδους καθημερινής υγιεινής που τον κάνουν να μοσχομυρίζει, όπως το σαπούνι, την οδοντόκρεμα, το αποσμητικό, και να αφήσει το άρωμά του σαν μια τελευταία διακριτική πινελιά.

Γνωρίστε του την... ευγένεια

Προσπαθήστε να τον μάθετε να είναι πάντα ευγενικός με ανθρώπους που του παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης, είτε αυτοί είναι σερβιτόροι είτε πωλητές κ.λπ. Το πώς φέρεται στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για να τον βοηθήσουν, δείχνει πολλά για την προσωπικότητά του και το τι άνθρωπος είναι. Κι εσείς σίγουρα θέλετε ο γιος σας να σας κάνει υπερήφανες με την συμπεριφορά του. Μάθετέ του την υπομονή και την ευγένεια, έτσι ώστε όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα να δείχνει κατανόηση και να συνεργάζεται με τους άλλους για να το λύσει.

Τα λουλούδια είναι αποδεκτά (αλλά δεν αρκούν)

Σίγουρα είναι πολύ όμορφο να προσφέρει λουλούδια στο έτερον ήμισυ – άλλωστε, ποτέ κανείς δεν έλαβε ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα που να πέταξε μετά στα σκουπίδια με αηδία. Παρ' όλα αυτά, το να αγοράζει μόνο λουλούδια στην καλή του δείχνει ότι δεν αφιερώνει χρόνο να βρει κάτι που της αρέσει και της ταιριάζει, κάτι συμβολικό με το ίδιο κόστος που θα έχει μεγαλύτερη σημασία για εκείνη. Με λίγα λόγια, τα λουλούδια είναι καλά, αλλά εξηγήστε του να μην καταφεύγει σε αυτά κάθε φορά που θέλει να κάνει ένα δώρο.

Διευρύνετε τις μαγειρικές του γνώσεις

Τα μακαρόνια με κέτσαπ και το ψήσιμο μια κατεψυγμένης πίτσας από το σούπερ μάρκετ σίγουρα δίνουν λύση στις «μεγάλες πείνες». Όταν, όμως, ο γιος σας έχει περάσει το στάδιο της φοιτητικής ζωής και τα οικονομικά του βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, είναι καλό και χρήσιμο να ξέρει να μαγειρεύει κάτι παραπάνω. Δεν χρειάζεται να καταπιαστεί με μουσακά ή γεμιστά, ούτε να ξέρει να φτιάχνει... πάπια με πορτοκάλι! Μάθετέ του μια ωραία συνταγή με ζυμαρικά, ένα νόστιμο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, τόσο για να συντηρηθεί, όσο και για να βοηθά τη γυναίκα του όταν χρειάζεται.

Όταν τα σκουπίδια ξεχειλίζουν... πρέπει να τα πετάει!

Πολλά πράγματα τα «πιάνει» μόνο ένα γυναικείο μάτι, όπως π.χ. τη σκόνη στο τραπεζάκι ή την ακαταστασία στα ντουλάπια της κουζίνας. Το ότι ο σκουπιδοτενεκές ξεχειλίζει από σκουπίδια, όμως, μπορεί να το «πιάσει» οποιοδήποτε μάτι. Καλό θα είναι, λοιπόν, να τον «εκπαιδεύσετε» από νωρίς να τακτοποιεί τέτοιου είδους δουλειές που δεν απαιτούν να βάλει ποδιά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το θέμα τον πιάτων στο νεροχύτη.

Μην του παραδίνετε το τηλε-κοντρόλ

Το χειριστήριο της τηλεόρασης δεν αποτελεί προσωπική κατάκτηση κανενός -είναι για να το μοιραζόμαστε. Όλοι έχουμε αγαπημένες εκπομπές και ταινίες που θέλουμε να παρακολουθήσουμε και το ότι μπορεί να μην περιλαμβάνουν μπάλα και γκολ δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερες. Για κάποιο λόγο οι άντρες έχουν βάλει το τηλεχειριστήριο στη λίστα με τα δικά τους προσωπικά αντικείμενα, κάτι που πρέπει να του δείξετε ότι δεν ισχύει, όσο είναι νωρίς.

Κάντε τον ανεκτικό στις γυναικείες... ιδιοτροπίες

Μερικές φορές οι γυναίκες είναι κακοδιάθετες και τις ενοχλούν όλα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι άντρες χρειάζεται να δείξουν υπομονή και κατανόηση, κάνοντας ένα βήμα πίσω και δίνοντάς τους χώρο. Αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνουν είναι να υποθέτουν ότι όλα είναι θέμα ορμονών και ότι κατά πάσα πιθανότητα οι γυναίκες περιμένουν περίοδο. Μπορεί οι ορμόνες όντως να προκαλούν εναλλαγές στη διάθεση ανά διαστήματα, αλλά σίγουρα δεν είναι η αιτία κάθε ξεσπάσματος ή κακοδιαθεσίας. Θα ήταν ένα μεγάλο βήμα αν ο γιος σας αποτελούσε εξαίρεση σε σχέση με όλους αυτούς που θεωρούν τις γυναίκες ευάλωτα πλάσματα στο έλεος των ορμονών τους.

...και στις γυναικείες ορμόνες

Μπορεί, όπως είπαμε, να μην είναι όλα θέμα ορμονών, αλλά κάποια πράγματα είναι. Η περίοδος, για παράδειγμα, είναι δυσάρεστη για όλες τις γυναίκες εκεί έξω, εκτός ίσως από τις γυναίκες των διαφημίσεων. Εξηγήστε στο γιον σας ότι ο ρόλος του σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνει κατανόηση και ανοχή, προσπαθώντας να φροντίσει τη γυναίκα που έχει δίπλα του, να την κάνει να αισθανθεί καλύτερα και, αν χρειαστεί, να της αγοράσει τα απαραίτητα από το σούπερ-μάρκετ, χωρίς ντροπές. Κι αυτή θα του το ανταποδώσει όταν αυτός θα έχει συνάχι και πονόλαιμο.

Πετάξτε του τα τρύπια ρούχα

Καταλαβαίνουμε το συναισθηματικό δέσιμο που μπορεί να έχει ο κάθε άντρας με τα εσώρουχά του ή με κάποια παλιά t-shirts που φορούσε στο σχολείο ή στις σπουδές. Όταν, όμως, αυτά έχουν περισσότερες τρύπες κι από ελβετικό τυρί, μάλλον είναι ώρα να τα αποχαιρετήσει και να προμηθευτεί καινούργια. Τα παλιά δεν πρόκειται να παρεξηγηθούν κι αυτό μόνο η πολυαγαπημένη του μαμά μπορεί να του το εξηγήσει.

*Bonus συμβουλή για το σεξ

Αυτό ίσως αφορά τις πιο προχωρημένες μαμάδες που μπορούν και συζητούν ανοιχτά για θέματα που αφορούν το σεξ με τον γιο τους. Αν ανήκετε σε αυτές, εξηγήστε του με κάποιο τρόπο ότι το θέαμα ενός γυμνού άντρα με κάλτσες είναι από τα πιο αστεία που μπορεί να αντικρύσει μια γυναίκα, όσο κρύα κι αν είναι τα πόδια του. Κι ας ελπίσουμε να πιάσει το υπονοούμενο!

v