Τα 10 καλύτερα «βρώμικα» στον κόσμο

Τα 10 καλύτερα «βρώμικα» στον κόσμο

Μπορεί να έχουμε πολλές διαφορές με τους Ινδούς ή με τους Βρετανούς, ωστόσο η ανάγκη για ένα όχι τόσο υγιεινό σνακ φαίνεται πως μας ενώνει. Φαλάφελ, τάκος, λουκάνικο ή κεφάλι προβάτου... όλα μπαίνουν στο τραπέζι όταν θέλουν να ικανοποιήσουν στην στιγμή τον ουρανίσκο και το στομάχι. 

Παρίσι, φαλάφελ

Αν βρεθείτε στην εβραϊκή συνοικία Marais στο Παρίσι, δοκιμάστε το φαλάφελ. Αυτό το σνάκ που προέρχεται από την Αίγυπτο και στο Παρίσι λέγεται ότι βρίσκεις το καλύτερο. Φυσικά είναι ένα φαγητό διαδεδομένο σε πολλά μέρη του κόσμου. Το φαλάφελ μοιάζει με ρεβυθοκεφτέδες, που τρώγονται μέσα σε αραβική πίτα μαζί με λαχανικά (συνήθως μελιτζάνα τηγανητή, κόκκινο λάχανο και αγγουράκι τουρσί) και με μια πικάντικη σος από ταχίνι. Το πιο γνωστό, διάσημο – και κατά γενική ομολογία καλύτερο- μέρος στην πόλη για φαλάφελ είναι το L’As du Falafel (34 rue des Rosiers) και αξίζει να το επισκεφθείτε. Απέναντι από το μαγαζί αυτό, υπάρχουν όμως κι’ άλλα, εξίσου καλά, όπου θα βρείτε το ίδιο εύγευστα σνακ.
 

Λονδίνο, Fish & Chips

Οι Άγγλοι δεν φημίζονται για την κουζίνα τους, τα fish& chips όμως είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τηγανητό φιλέτο ψαριού –συνήθως μπακαλιάρου- βουτηγμένου σε παχύρρευστο κουρκούτι, το οποίο συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες και σερβίρεται σε χάρτινα κουτιά με ξύλινα πηρουνάκια. Ένα νόστιμο φαγητό, αγαπημένο στην εργατική και μεσαία τάξη, υπάρχει παντού στους δρόμους του Λονδίνου αλλά και σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Γνωστό από το 1914 και ίσως το καλύτερο είναι το GoldenHinde (73, MarylebonLane). 
 

Μαρακές, Κεφάλι προβάτου

Στο Μαρακές θα συναντήσετε από το πρωί πάγκους στημένους στην κεντρική πλατεία και φορτωμένους με διάφορα πράγματα. Όταν αρχίσει να νυχτώνει, η εικόνα αλλάζει και πολύχρωμες ανοιχτές κουζίνες εμφανίζονται με πολύχρωμα φώτα. Εκεί θα βρείτε αφρικάνικα λουκάνικα, brochettes κάθε είδους, σούπα harira με φακές και φρέσκα λαχανικά, ψάρια στη σχάρα, κους κους κ.ά. Το καλύτερο όμως είναι ένας μεζές από κεφάλι προβάτου σερβιρισμένο με μαροκινό ψωμί με κύμινο και αλάτι. Απίστευτο και γευστικότατο πιάτο, σε μια ατμόσφαιρα με μάγειρες, ακροβάτες, μουσικούς, φώτα, κόσμο και χρώματα.
 

Βερολίνο, Currywurst

Πικάντικο και γνωστό στον κόσμο που ταξιδεύει, το currywurst, το βρίσκεις στο Βερολίνο και σίγουρα δεν είναι ένα απλό σάντουιτς με λουκάνικο. Από το 1949, αποτελείται από λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια, με κέτσαπ, κάρυ και πάπρικα, σερβιρισμένο με ψωμάκια και πατάτες και προέκυψε από ένα λάθος μιας πλανόδιας πωλήτριας, που έριξε κατά λάθος σκόνη κάρυ μέσα στην κέτσαπ. Παραδοσιακό και κοσμοπολίτικο, συνιστάται μετά από έντονο ξενύχτι. Θα το βρείτε σε πολλά μέρη, αλλά σημειώστε τα το Krasselts Imbiss (22 Steglitzer Damm, www.krasselts-berlin.de) και Konnopke's Imbiss (44B Shönhauser Allee, www.konnopke-imbiss.de). 
 

Φλωρεντία, Σάντουιτς με πατσά

Μια πόλη με εξαιρετικό φαγητό και πολύ καλά εστιατόρια. Ακόμα όμως κι’αν δεν το συνηθίζετε, δοκιμάστε πατσά στο δρόμο. Οι Φλωρεντίνοι περηφανεύονται γι’αυτό το σνάκ, μαγειρεμένο με σκόρδο και αρωματικά, σερβιρισμένο πάνω σε ψωμάκια και συνοδεύοντάς το με σάλτσα μαιντανού ή αντσούγιας. Αναζητείστε το υπαίθριο στάντ Civiltà della Trippa, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης (Via Benedetto Dei 5, www.lampredotto.com). Επίσης, στο καροτσάκι της Piazzale di Porta Romana, όπου στα πανίνι προσθέτουν και αγκινάρα την άνοιξη.
 

Μεξικό, Tacos

Αγαπημένο σνάκ, υπάρχει παντού στους δρόμους σε όλη τη χώρα. Τα καλύτερα τάκος λέγεται ότι βρίσκονται στο San Miguel de Allende, μια καλλιτεχνική πόλη, τέσσερις ώρες από την πρωτεύουσα. Τα απογεύματα, οι πλανόδιοι πωλητές ετοιμάζουν τις φωτιές για το ψήσιμο. Εξίσου καλά θα βρείτε στη συμβολή των οδών Calle de Mesones και Pepe Llanos, μερικά βήματα κοντά στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού. Αξίζει να παρακολουθήσετε την προετοιμασία και το σερβίρισμα σε tortillasκαλαμποκιού. 
 

Βιετνάμ, Banhmi

Στην πόλη Ho Chi Minh (πρώην Σαϊγκόν) θα δείτε το απόγευμα να στήνονται καροτσάκια που θα ετοιμάζουν σάντουιτς τυλιγμένα σε εφημερίδα. Το Banhmi, δείχνει ευρωπαικό, αλλά είναι παραδοσιακό ταυλανδέζικο σνάκ, με φανατικούς οπαδούς. Αποτελείται από ψωμί μπαγκέτα με αλεύρι ρυζιού, χοιρινό κρέας, αγγουράκι, τουρσί και μαγιονέζα και σερβίρεται με καυτερή σάλτσα. Εάν ταξιδέψετε στο Βιετνάμ, μην ξεχάστε μια δοκιμή, θα σας ανταμείψει.
 

Μπανγκόκ, Σαλάτα με παπάγια

Η som tam, η σαλάτα με πράσινη παπάγια, είναι χαρακτηριστικό πιάτο της ταϊλανδέζικης κουζίνας και τα συστατικά της είναι άγουρη παπάγια, αποξηραμένες γαρίδες, φιστίκια, λάιμ και είναι ένα δημοφιλές σνάκ για ντόπιους και τουρίστες. Η γεύση της είναι αλμυρή, γλυκιά, και πικάντικη μαζί. Θα τη βρείτε παντού στην Μπανγκόκ, η καλύτερη λέγεται ότι υπάρχει στην πολυσύχναστη γειτονιά Soi Ari. Δοκιμάστε την εκδοχή που είναι γνωστή στο Isaan της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης, η παράδοση θέλει το πιάτο να κατάγεται από το μέρος αυτό. 
 

Τζαμάικα, Jerk chicken

Τζαμαϊκανό ψητό κοτόπουλο, το jerk chicken, ψητό κρέας με γλυκοπικάντικο μείγμα μπαχαρικών, αντιπροσωπευτικό της γεύσης της Καραϊβικής. Προέρχεται από το 17ο αιώνα, τότε που Αφρικανοί σκλάβοι δραπέτευσαν από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους ιδιοκτήτες τους για να ζήσουν σε κοινότητες ιθαγενών και για να επιβιώσουν έτρωγαν καθημερινά αγριογούρουνο με μπαχαρικά. Σήμερα, το μείγμα αυτό περιλαμβάνει μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, θυμάρι και τσίλι, και είναι πιο δημοφιλές με κοτόπουλο παρά με χοιρινό. Στο Ocho Rios, δημοφιλές θέρετρο της Τζαμάικα και στην κοιλάδα Faith Pen δοκιμάστε το καπνιστό κοτόπουλο που θα βρείτε σε υπαίθριους πάγκους. 
 

Ινδία, Vada pav

Μοιάζει με μπέργκερ, γνωστό και «σαν μπέργκερ του φτωχού», το Vadapav, αγαπημένο και φτηνό street food στις Ινδίες, ειδικότερα στους δρόμους της Βομβάης. Δεν έχει κρέας, αλλά ένα μείγμα λαχανικών πανέ από αλεύρι, κάρυ, κανέλλα, κρεμμύδι και κόκκινη πιπεριά ή πατάτα. Σερβίρεται συνήθως με chutney από ψίχα καρύδας, πολτό tamarin και σκόρδο. Ένα πολύ νόστιμο σνακ, που μπορείτε να το βρείτε και σε εστιατόρια, με πιάτα παραδοσιακής ινδικής κουζίνας.
 
Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v