Ο 28 μηνών γιος μου, μετά την γέννηση του αδελφού του, μας χτυπά

Ο 28 μηνών γιος μου, μετά την γέννηση του αδελφού του, μας χτυπά

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Έχω ένα βρέφος 2 μηνών και ένα νήπιο 28 μηνών. Ο μεγάλος μου γιος είναι το πρώτο εγγόνι και στις δύο οικογένειες και αυτό θεωρώ ότι είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που τον έχει κάνει το απαιτητικό παιδί που είναι. Πάντα ήταν ζωηρός και έδειχνε ανταγωνισμό είτε όταν παίρναμε αγκαλιά άλλα μωρά είτε όταν με αγκάλιαζε ο σύζυγός μου. Άλλοτε γκρίνιαζε, άλλοτε μας χτυπούσε. Θήλαζε μέχρι 21 μηνών, αφού όταν ήμουν 4 μηνών έγκυος είχα συσπάσεις και μετά από τη σύσταση του γυναικολόγου μου αναγκάστηκα να σταματήσω. Μετά τη γέννηση του μικρού του αδελφού, τον οποίο θηλάζω, το πρόβλημα με τη συμπεριφορά του έχει γίνει τεράστιο. Όποτε βρει ευκαιρία χτυπάει το μωρό, γιαγιάδες, παππούδες και εμάς. Είναι συνεχώς εκνευρισμένος και βλέπω ότι πονάει. Δεν ξέρω πώς πρέπει να του συμπεριφερθούμε αφού μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Πολλές φορές, δυστυχώς, του λέμε "είσαι κακό παιδί και τα κάνεις αυτά;" και άλλα παρόμοια παραδείγματα λεκτικής βίας. Θέλω να ανακουφίσω το παιδί μου γιατί βλέπω ότι υποφέρει και δεν ξέρω πώς. Κάποιοι συγγενείς και φίλοι προτείνουν τιμωρία αλλά εγώ δεν είμαι αυτής της άποψης. Τι να κάνω; Σας παρακαλώ, βοηθήστε με! Υπάρχει σωτηρία ή μήπως είναι αργά; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:

Ο γιος σας βιώνει το ναρκισσιστικό στάδιο, κατά το οποίο είναι ο πιο δύσκολος ψυχικά καιρός για να δεχτεί τον ερχομό ενός βρέφους και να μοιραστεί την προσοχή μαζί του. Η λεκτική βία μόνο τραυματίζει και δυσκολεύει την κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται είναι να περνάτε χρόνο οι δυο σας έτσι ώστε να μην αισθάνεται ότι σας έχασε. Αφιερώστε του χρόνο, μιλήστε μαζί του, πείτε του ότι καταλαβαίνετε τον φθόνο για το μωρό διότι νιώθει ότι σας έκλεψε, αλλά ότι εξακολουθείτε να είστε μαζί του και επιβεβαιώστε του ότι θα έχετε τον δικό σας χρόνο και πως η αγάπη σας για εκείνον είναι πελώρια και κανείς δεν μπορεί να του την πάρει. Καθησυχάστε την ψυχούλα του και δώστε του χρόνο. Νιώστε την αγωνία του που φοβάται ότι σας χάνει και ηρεμήστε τον.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v