Πώς πρωτοεμφανίζεται ο καρκίνος του δέρματος: Δείτε τις εικόνες!

Πώς πρωτοεμφανίζεται ο καρκίνος του δέρματος: Δείτε τις εικόνες!

Ο καρκίνος του δέρματος εκδηλώνεται συνήθως με πρώιμες μεταβολές και αλλοιώσεις στην όψη της επιδερμίδας. Οι παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζουν κάποια τυπικά χαρακτηριστικά του καρκίνου του δέρματος, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι αν έχετε κάποιο από αυτά κινδυνεύετε οπωσδήποτε! Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσατε πρόσφατα κάποια από τις παρακάτω εικόνες στο δέρμα σας, αναζητήστε άμεσα τη συμβουλή δερματολόγου.

Ακτινική ή ηλιακή κεράτωση (υπερκεράτωση)

Τα εξανθήματα είναι μικρά σε μέγεθος και ξεφλουδίζουν. Εμφανίζονται λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, κυρίως στο κεφάλι, τον αυχένα και τα χέρια. Συχνά αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος εάν παρουσιάζουν μεταβολές με το πέρασμα του χρόνου. Οι γιατροί συνιστούν άμεση παρέμβαση ώστε να προληφθεί η εμφάνιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Η ακτινική κεράτωση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια.

Ηλιακή χειλίτιδα

Συνδέεται άμεσα με την ακτινική κεράτωση. Πρόκειται για προκαρκινική αλλοίωση που εμφανίζεται κυρίως στο κάτω χείλος. Συνοδεύεται συχνά από το ξεφλούδισμα των χειλιών ή την επίμονη ξηρότητα στα χείλη. Λιγότερο συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι το οίδημα και η εμφάνιση λεπτών γραμμών επάνω στα χείλη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε επιθετικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Δερματικό κέρας

Εμφανίζεται ως ένα ρομβοειδές εξάνθημα με κόκκινο χρώμα στη βάση του. Αποτελείται από συμπαγή κερατίνη (πρωτεΐνη που βρίσκεται επίσης στα νύχια). Πρόκειται για υποκατηγορία της ακτινικής κεράτωσης. Το μέγεθος και το σχήμα του κέρατος ποικίλλουν, όμως συνήθως δεν είναι μεγαλύτερο από μερικά χιλιοστά. Στη βάση του μπορεί να αναπτυχθεί ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Δυσπλαστικοί σπίλοι (ατυπικές ελιές)

Μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Εμφανίζονται σε κάθε σημείο του σώματος, είτε εκτίθεται στον ήλιο είτε όχι. Μπορεί να είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος (από μισό εκατοστό και πάνω) και πιο ακανόνιστες ως προς το σχήμα τους, με εγκοπές στο περίγραμμά τους ή με το περίγραμμά τους να είναι θαμπό. Μπορεί να είναι επίπεδες ή να προεξέχουν και η επιφάνειά τους να είναι λεία ή τραχιά.

Πηγή: invitromagazine.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v