Τι να προσέχετε αν φοράτε φακούς επαφής

Τι να προσέχετε αν φοράτε φακούς επαφής

Η είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, για την κοπέλα που δεν έβγαζε τους φακούς επαφής της για έξι μήνες, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν στα μάτια της σαρκοβόρες αμοιβάδες, οπωσδήποτε τρομοκράτησε πολλούς χρήστες φακών. Παρόλο που η ιστορία της συγκεκριμένης κοπέλας είναι απολύτως αληθινή -αν και πολύ σπάνια- η αποφυγή μολύνσεων και άλλων προβλημάτων από την χρήση φακών επαφής είναι απολύτως εφικτή -με την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται οι σωστές οδηγίες υγιεινής! Ποιες είναι αυτές;

Πριν πιάσετε τους φακούς επαφής να έχετε πλύνει τα χέρια σας και να έχετε φροντίσει να τοποθετήσετε ό,τι έχει να κάνει με τους φακούς (κουτάκι, υγρά κ.λ.π.) σε καθαρό μέρος. Πιάνοντας τους φακούς σας με βρώμικα χέρια μπορεί να μεταφέρετε μικρόβια στα μάτια, τα οποία να εξελιχθούν σε σοβαρές μολύνσεις. Πολύ σημαντικό, αν και σπάνια αναφέρεται, είναι να αλλάζετε συχνά, με κάθε αλλαγή του υγρού φακών επαφής σας, τη θήκη των φακών επαφής, που φαίνεται να είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο ποσοστό επιμολύνσεων από φακούς επαφής. Αν σας είναι δύσκολο, φροντίστε να βράσετε για 20' τη θήκη των φακών επαφής για να την αποστειρώσετε, ειδικά αν εκτεθεί σε περιβάλλον που εικάζετε πως μπορεί να τη μολύνει.

Τα αλλεργικά άτομα μπορεί να επιβαρύνουν τα συμπτώματά τους αν φορούν φακούς επαφής, γιατί η γύρη και η σκόνη μπορεί να βρεθούν απευθείας στον κόρη του ματιού, εξαιτίας της κολλώδους σιλικόνης του φακού. Αν υποφέρετε από αλλεργικά συμπτώματα και τα μάτια σας κοκκινίζουν και τσούζουν, βγάλτε τους φακούς και μείνετε με τα γυαλιά. Είναι λάθος να επιμένετε, γιατί η μόλυνση καραδοκεί!

Μην ξεχνάτε το κολλύριο ή τα «δάκρυα». Είναι αδύνατο να δει κανείς όταν οι φακοί στεγνώνουν και τα μάτια κουράζονται υπερβολικά, οπότε καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα κολλύριο ή τα λεγόμενα «δάκρυα», για να ενυδατώνετε τα μάτια σας. Μάλιστα, αν υποφέρετε από αλλεργίες, πάρτε ένα κολλύριο με αντισταμινικό, πάντα με την σύμφωνη γνώμη και καθοδήγηση του οφθαλμιάτρου σας.

Φοράτε τους φακούς για το χρονικό διάστημα για το οποίο προορίζονται. Αν π.χ. χρησιμοποιείτε ημερήσιους φακούς επαφής, μην τους φοράτε δεύτερη μέρα. Και αν χρησιμοποιείτε μηνιαίους, μην τους κρατάτε παραπάνω ημέρες, για λόγους οικονομίας. Οι φακοί επαφής συσσωρεύουν και απορροφούν πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους, οι οποίες είναι ιδανικό μέρος για να αναπτυχθούν μικρόβια. Έτσι, η χρήση φακών επαφής παραπάνω ημέρες από όσο πρέπει μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και πόνο στο μάτι.

Όταν κάνετε μπάνιο ή όταν κολυμπάτε πρέπει να βγάζετε τους φακούς επαφής. Η σιλικόνη από την οποία είναι φτιαγμένοι είναι ένα εξαιρετικά απορροφητικό υλικό, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν στο νερό και να προκαλεί μολύνσεις στα μάτια.

Να αφήνετε τα μάτια σας να ξεκουράζονται από τους φακούς. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν έχετε συνηθίσει να τους φοράτε συνέχεια και χάριν σε αυτούς να έχετε τέλεια όραση, όμως τα μάτια σας έχουν ανάγκη να «αναπνεύσουν». Φροντίστε έτσι κι αλλιώς να αγοράζετε φακούς επαφής που επιτρέπουν στο μάτι να «αναπνέει» και μην ξεχνάτε να τους βγάζετε, τουλάχιστον για ένα δίωρο κάθε μέρα, προκειμένου να παρέχετε οξυγόνο στα κουρασμένα μάτια σας. Η συνήθης συνιστώμενη χρήση είναι οκτάωρη ημερησίως και αν το αγαπημένο σας διορθωτικό μέσο δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε, θυμηθείτε πως μακροχρόνια παρατεταμένη ημερήσια χρήση μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο της κόπωσης του κερατοειδούς, το οποίο κάνει το μάτι να μην μπορεί να δεχθεί τους φακούς επαφής πάνω από λίγη ώρα την ημέρα τελικά.

Να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας μία φορά ετησίως για να ελέγχετε τους βαθμούς σας. Με την τακτική αυτή θα είστε βέβαιοι ότι οι βαθμοί των φακών που αγοράζετε αντιστοιχούν σωστά στους δικούς σας βαθμούς, γιατί αν χρησιμοποιείτε λάθος φακούς όχι μόνο δεν θα βλέπετε καλά αλλά θα υποφέρετε και από πονοκεφάλους.

Τέλος, αναφορικά με το μακιγιάζ, όταν βάφετε τα μάτια σας θα πρέπει πρώτα να έχετε φορέσει τους φακούς σας. Αποφύγετε την χρήση μολυβιού στο κάτω βλέφαρο, γιατί μπορεί το χρώμα του και οι χημικές του ουσίες να «περάσουν» στον φακό. Επίσης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε σκιές σε μορφή κρέμας, αντί πούδρας, η οποία μπορεί πιο εύκολα να εισέλθει στο μάτι.

*Ευχαριστούμε τα καταστήματα οπτικών Opti-eXperts για τις πολύτιμες συμβουλές!

v