Ο γιος μου έχει πρόβλημα με τον κολλητό φίλο του

Ο γιος μου έχει πρόβλημα με τον κολλητό φίλο του

Ερώτηση:

Θα ήθελα να με βοηθήσετε, δίνοντάς μου κάποιες συμβουλές σχετικά με τους φίλους του γιού μου. Ο γιος μου (7 ετών τώρα) από το νήπιο έχει έναν φίλο που αργότερα δεθήκανε πιο πολύ και το δικό μου παιδί θεωρεί «κολλητό» του. Γνωριστήκαμε και με τους γονείς του και κάνουμε πολύ πατέρα. Τα σπίτια μας είναι σχεδόν απέναντι. Στην αρχή όλα ήταν καλά. Τώρα πια τσακώνονται πολύ και δεν ξεκινά ο γιος μου τον καβγά. Ο φίλος του έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό (9 ετών) και κάνουν «κόμμα» κοροϊδεύοντας το παιδί μου, ιδιαίτερα όταν είναι και άλλα παιδάκια στην παρέα.

Έχουν και έναν άλλον φίλο που όταν έρχεται κι αυτός, όλα μαζί κοροϊδεύουν το παιδί μου. Δεν τον αφήνουν να παίζει και ο φίλος του τον διώχνει από το σπίτι. Όταν είναι οι 2 τους είναι όλα καλά. Αλλά δεν μπορώ να αποκλείω άλλα παιδάκια από την παρέα, γιατί φοβάμαι ότι ο φίλος του θα ξαναντιδράσει έτσι και θα πειράζουν το παιδί μου.

Ο γιος μου στεναχωριέται πολύ. Τον αγαπάει και τον θέλει, αλλά ο φίλος του δεν δείχνει το ίδιο κάποιες φορές. Άλλες φορές τον αγκαλιάζει, τον λέει κολλητό του και άλλες δείχνει να τον μισεί. Τι να κάνω; Οι γονείς του άλλου παιδιού του κάνουν απλά εκείνη την ώρα μια παρατήρηση και δεν φαίνεται να του μιλάνε στο σπίτι.

Απάντηση:

Αρχικά χρειάζεται να μιλήσετε με τους γονείς του φίλου του γιου σας και να δώσετε έμφαση στην δυσαρέσκεια και στην ανησυχία για ό,τι συμβαίνει. Μπορείτε να τους προτείνετε να μιλήσετε όλοι μαζί οι γονείς και τα παιδιά για το ότι αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά θα χρειαστεί να διακόψουν την συχνή επικοινωνία, διότι ο γιος σας στενοχωριέται, καθώς επίσης να αναρωτηθείτε με τα παιδιά για το τι συμβαίνει και υποτιμούν το παιδί σας και φίλο τους. Αν μετά από μια τέτοια συζήτηση δεν διαπιστώσετε καλυτέρευση στην συμπεριφορά καλό θα ήταν να προστατεύσετε τον γιο σας από αυτήν την υποτίμηση με το να αλλάξει πρόσωπα φιλικά.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v