10 «εκπλήξεις» μετά τον τοκετό

10 «εκπλήξεις» μετά τον τοκετό

Όσα κι αν έχετε μάθει για την εγκυμοσύνη και την ζωή με το μωρό, όσα βιβλία κι αν έχετε διαβάσει, με όσους κι αν έχετε συζητήσει για τις πρώτες μέρες, σε όσα σεμινάρια τοκετού και θηλασμού κι αν έχετε πάει, υπάρχουν σίγουρα πράγματα που κανείς μα κανείς δεν σας έχει πει για το διάστημα που μεσολαβεί από την στιγμή του τοκετού μέχρι την στιγμή που θα φύγετε από το μαιευτήριο. Κι αν είστε από τις γυναίκες που δεν τους αρέσουν οι εκπλήξεις... πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο μυαλό σας τα παρακάτω, για να ...πάθετε τον πανικό από τώρα και να είστε έτοιμες!

Τη μεγάλη στιγμή... μπορεί και να φρικάρετε!

Ακόμα κι αν έχει αποφασιστεί ότι θα γεννήσετε με καισαρική -άρα η διαδικασία του τοκετού θα είναι τυπική- την στιγμή που θα σας πουν να γυρίσετε σε εμβρυακή θέση για να σας κάνουν την επισκληρίδιο... τα πάντα θα έχουν πια πάρει τον δρόμο τους! Δεν μπορείτε να περιμένετε, δεν μπορείτε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω και -όσο κι αν προσπαθήσετε- δεν θα καταφέρετε να εμποδίσετε το τρεμούλιασμα που ενδεχομένως σύντομα να σας πιάσει.

Η καισαρική... δεν είναι ότι δεν πονάει και καθόλου!

Στις περισσότερες επίτοκους δεν περνά ποτέ από το μυαλό αν θα πονούν μετά την καισαρική. Φαντάζονται ότι τόσο η επισκληρίδιος όσο και τα παυσίπονα που θα πάρουν μετά θα είναι υπερ-αρκετά. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν καταφέρετε σύντομα να σταθείτε όρθια με το σώμα σας σε ευθυτενή θέση και να περπατήσετε σαν... κυρία, την στιγμή που θα κάνετε το πρώτο σας μπάνιο και το νερό θα πέσει πάνω στην τομή ...(ας μην το συνεχίσω, φαντάζεστε). Για αρκετές εβδομάδες η τομή θα είναι μια ενοχλητική υπόθεση. Προσοχή όμως: ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ. Υπάρχουν γυναίκες που ακόμα και μετά την καισαρική έκοβαν βόλτες με άνεση στο μαιευτήριο, νιώθοντας ελάχιστο πόνο. Μπορεί να είναι ηρωίδες. Μπορεί, πάλι, εμείς οι υπόλοιπες να είμαστε λαπάδες. Πιθανότατα ισχύουν και τα δύο.

Σόρυ... μόλις δραπέτευσε κάτι από τη μήτρα μου!

Ποια γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική ήξερε ότι αφού βγάλουν το μωρό, βγάλουν και τον πλακούντα και την ράψουν, το σώμα της θα συνεχίσει να εκκρίνει «πράγματα» από τη μήτρα. Όχι, δεν αναφέρομαι σε λίγα κολπικά υγρά, αλλά σε «πράγματα» που πραγματικά έχουν «σώμα». Όσο για την αιμορραγία; Διαρκεί μέρες, εβδομάδες μετά τον τοκετό. Και αυτό μας οδηγεί στο καλύτερο της υπόθεσης:

Οι σερβιέτες 360˚

Για την ακρίβεια πρόκειται για πάνες που όμοιές τους δεν έχετε ξαναματαδεί! Δεχθείτε τις ως έναν ακόμα τρόπο για να έρθετε πιο κοντά με το μωρό σας, αφού για αρκετό διάστημα και οι δύο κάθεστε πάνω τους και πάνω σε ό,τι αυτές περιέχουν (ίου!)

Μην αγγίζετε!

Τόσο οι νοσοκόμες όσο και ο γυναικολόγος σας θα έρχονται ανά διαστήματα στο δωμάτιο για να ζουλήξουν την κοιλιά σας, ακριβώς στο σημείο της τομής, προκειμένου να ελέγξουν αφενός την τομή και αφετέρου τη μήτρα και το πόσο αιμορραγείτε. Σαν ιδέα ακούγεται λογική και απαραίτητη. Στην πράξη... συγκρατήστε τις βωμολοχίες σας!

Μην αγγίζετε λέμε!

Α! Και να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι εκεί που θα ελέγχουν κοιλιές και τομές, θα σας κάνουν και μία αλλαγή στις γάζες της τομής, πάνω από τα ράμματα, έτσι για να μην βαριέστε (για λόγους ασφαλείας φυσικά!).

Ύπνε που παίρνεις τις μαμάδες

Μετά τον τοκετό έτσι κι αλλιώς θα κοιμάστε όρθια για ώρες. Αν, μάλιστα, είχατε την ατυχία να εμφανίσετε προεκλαμψία και να σας χορηγήσουν μαγνήσιο θα σας παίρνει ο ύπνος ακόμα και την ώρα που θα πίνετε νερό, με τη γουλιά στο στόμα. Δεν είναι αστείο!

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Και εδώ αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση ούτε να σας αγχώσουμε ούτε να σας αποτρέψουμε. Το αντίθετο, μάλιστα! Να ξεκινήσετε να θηλάζετε όσο πιο σύντομα γίνεται, οπότε όποια δυσκολία κι αν βρείτε να την λύσετε άμεσα. Κι αν δεν βγάζετε πολύ γάλα, μην τα παρατήσετε! Συμβουλευτείτε τη μαία σας. Κι αν πονάτε, να κάνετε υπομονή γιατί σε 7-10 μέρες ο πόνος θα έχει εξαφανιστεί εντελώς και ο θηλασμός θα αποτελεί απόλαυση. Κι αν έχετε επίπεδες θηλές, έναν μήνα να κοιμηθείτε και το μωρό σας δείχνει να μην παίρνει βάρος, ζητήστε από τον παιδίατρο να σας συστήσει ένα καλό γάλα φόρμουλας.

Να κάνω ΤΙ για να βγω από το μαιευτήριο;;;

Να «αεριστείτε». Για να σας δώσουν εξιτήριο πρέπει να «αεριστείτε». Δεν κάνουν πλάκα. Δοκιμάστε τώρα, ενώ είστε έτοιμη να φύγετε, ενώπιον της οικογένειάς σας, γιατρών και νοσηλευτών που σας κοιτάζουν σαν θέαμα να «αεριστείτε». Κι αν σας ακούγεται αυτό δύσκολο, περιμένετε να έρθει η ώρα που θα θέλετε (ή θα πρέπει) να κάνετε κακά. Αυτό σας το αφήνουμε πραγματικά για έκπληξη, νομίζω αρκετά σας τρομάξαμε... (συμβουλή: Αγοράστε εγκαίρως υπόθετα γλυκερίνης).

Αντίο ντροπή!

Αν πριν γεννήσετε ήσασταν από τις γυναίκες που ντρεπόσασταν με το παραμικρό, κλείνατε κουρτίνες μην τυχόν σας δει κανείς γυμνές στο σπίτι, φοράγατε κλειστά ρούχα για να μην εκτίθεται το ντεκολτέ σας κ.λ.π., στο μαιευτήριο θα δουν το στήθος, τα μπούτια και τα γεννητικά σας όργανα σε πλήρη θέα όσοι δεν τα είχαν δει ποτέ μέχρι τότε στην ζωή σας: Φίλοι, συγγενείς και γνωστοί. Φίλοι, συγγενείς και γνωστοί της διπλανής σας. Και της παραδιπλανής. Νοσηλεύτριες, καθαρίστριες και ντελιβεράδες ανθοπωλείων. Και ξέρετε γιατί; Γιατί τις στιγμές που οι θηλές σας τσούζουν όσο τίποτε άλλο, και θέλετε να βάλετε λανολίνη και να τις αφήσετε να «πάρουν αέρα» πραγματικά δεν σας νοιάζει αν σας βλέπει και ο Αρχιμανδρίτης της Αλεξάνδρειας! Ειλικρινά, δεν υπάρχει μαμά που να μην ξεπέρασε κάθε ίχνος ντροπής μετά το μαιευτήριο.

Να σας πούμε, όμως, και το καλύτερο; Σύντομα, μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες μετά τον τοκετό, με την τομή να έχει επουλωθεί, με λίγες παραπάνω ώρες ύπνου, έχοντας αεριστεί και κάνει κακά κανονικά, θα απολαμβάνετε -απαλλαγμένη πλέον από κάθε ντροπή- τις στιγμές με το μωρό σας και θα είστε τέλεια προετοιμασμένη είτε για το επόμενο μωρό είτε για να προετοιμάσετε τις επόμενες μέλλουσες μαμάδες-φίλες σας!

v