5 λόγοι για να μην ξαναψωνίσετε από τις αγαπημένες σας διεθνείς αλυσίδες ρούχων

5 λόγοι για να μην ξαναψωνίσετε από τις αγαπημένες σας διεθνείς αλυσίδες ρούχων

Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας λαμπερός κόσμος. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Πίσω από τα πανέμορφα μοντέλα και τα φανταστικά ρούχα, υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα που θεωρείται από τα πιο "βρώμικα", μιας και εκμεταλλεύεται εκατομμύρια κόσμου σε όλο τον πλανήτη. Δείτε 5 σκληρές αλήθειες που οι μεγάλες διεθνείς αλυσίδες οικονομικών ρούχων, από τις οποίες όλοι ψωνίζουμε τα τελευταία χρόνια, δεν θέλουν να ξέρετε:

Σας αναγκάζουν να αισθάνεστε "εκτός μόδας" μία εβδομάδα μετά τις αγορές σας

Παλιότερα υπήρχαν δύο σεζόν, η ανοιξιάτικη και η φθινοπωρινή. Πλέον, η βιομηχανία της μόδας σας φέρνει στο πιάτο 52 (!!) μικροσεζόν κάθε χρόνο, με νέες τάσεις να έρχονται στο προσκήνιο κάθε εβδομάδα. Πίσω από αυτό υπάρχει ένα στοχευμένο πλάνο, να αγοράζουν οι καταναλωτές όσα περισσότερα ρούχα γίνεται. Τα ρούχα αυτά είναι συνήθως πιο φτηνά αλλά έχουν και πιο κακή ποιότητα. 

Οι χαμηλές τιμές δεν είναι πραγματικά χαμηλές τιμές

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα φθηνά ρούχα που έχουν πάνω τους ετικέτες μεγάλων οίκων (δηλαδή, π.χ. ο Versace σχεδιάζει για τα H&M) δεν έχουν καμία σχέση με τις επωνυμίες (δηλαδή με τα αυθεντικά Versace). Συνήθως αυτό που γίνεται είναι ότι οι εταιρίες "γρήγορης" μόδας έρχονται σε συμφωνία με γνωστές μάρκες για να βάλουν πάνω στα φτηνά τους ρούχα, που προφανώς κατασκευάζονται σε άλλα εργοστάσια από το εκάστοτε γνωστό όνομα, την υπογραφή τους. Οπότε οι καταναλωτές τελικά δεν αγοράζουν οικονομικά ρούχα σχεδιαστών αλλά φτηνά ρούχα, χαμηλής ποιότητας, που έχουν πάνω τους μια ψεύτικη ετικέτα. Όταν λοιπόν βλέπετε ένα brand, τύπου H&M ή ZARA, να συνεργάζεται με έναν μεγάλο σχεδιαστή... να είστε επιφυλακτικές για την ποιότητα του ρούχου.

Υπάρχουν επικίνδυνα χημικά πάνω στα ρούχα

Ένα άρθρο των New York Times υπογραμμίζει ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας έχει επικεντρωθεί στην μείωση επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν πάνω στα ρούχα, μιας και μπορούν πραγματικά να βλάψουν τις γυναίκες και κυρίως όσες βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Τα χημικά στα ρούχα συνδυάζονται επίσης με αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας, καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης. 

Τα ρούχα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να καταστρέφονται εύκολα

Όλες οι γνωστές αλυσίδες έχουν πλάνο να παράγουν ρούχα που δεν είναι καλής ποιότητας, απλά και μόνο γιατί θέλουν οι καταναλωτές να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες σε πιο τακτά διαστήματα. Όταν ένα ρούχο χαλάει εύκολα, τότε ο καταναλωτής θα τρέξει να αγοράσει ένα αντίστοιχο σε πολύ χαμηλή τιμή, παρόλο που ξέρει πως δεν θα "αντέξει" πολύ.

Οι πούλιες και τα διακοσμητικά είναι απόδειξη παιδικής εργασιακής εκμετάλλευσης

Στοιχεία που έχουν έρθει στην επιφάνεια δείχνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε φτωχές χώρες σε όλο τον κόσμο δουλεύουν σε εξευτελιστικές συνθήκες για να φτάσουν τα ρούχα στα καταστήματα των μεγαλουπόλεων. Συνήθως με την βοήθεια των παιδιών τους, οι άνθρωποι αυτοί ράβουν πούλιες, στρας και άλλα αντικείμενα πάνω στο κάθε ρούχο... κάτω από τυραννικές συνθήκες και με τους χειρότερους μισθούς. 

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε; Να διαβάσετε, να ενημερωθείτε, να αγοράζετε από τοπικούς σχεδιαστές και επιχειρήσεις, να καταναλώνετε λιγότερο και να στηρίζετε τα ανεξάρτητα ή μικρομεσαία καταστήματα. 

Πηγή: huffingtonpost.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v