Πώς μπορεί η εργαζόμενη μαμά να έρθει πιο κοντά στα παιδιά της

Πώς μπορεί η εργαζόμενη μαμά να έρθει πιο κοντά στα παιδιά της

Οι περισσότερες μαμάδες που επιστρέφουν στην δουλειά τους μετά την άδεια λοχείας, ανησυχούν για το κατά πόσο θα επηρεάσει η απουσία τους αυτή από το σπίτι την σχέση τους με τα παιδιά τους. Μια μαμά που έχει περάσει με το μωρό της τους πρώτους του μήνες ή και χρόνια γνωρίζει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του όσο κανένας άλλος. Λογικό είναι, λοιπόν, να είναι επιφυλακτική εν όψει αυτής της μεγάλης αλλαγής.

Ωστόσο, μπορείτε να διατηρήσετε εξίσου στενή σχέση με τα παιδιά σας ακόμα κι αν δεν περνάτε πια τόσο πολύ χρόνο μαζί τους και να μην εκλάβουν επίπονα την απουσία σας. Δείτε δέκα δοκιμασμένους τρόπους για να είστε παρούσα μαμά, ακόμα κι όταν βρίσκεστε στο γραφείο:

1. Έχετε φωτογραφίες τους στο γραφείο σας

Όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, είναι εξαιρετική ιδέα γιατί με τον τρόπο αυτό μπορείτε αυτόματα να μεταφέρεστε σε έναν κόσμο χαράς και χαλάρωσης, ακόμα κι όταν η δουλειά σας πιέζει.

2. Επικοινωνείτε με τα άτομα που προσέχουν τα παιδιά σας

Είτε πρόκειται για την γιαγιά είτε τη νταντά είτε για βρεφονηπιακό σταθμό, μπορείτε να τηλεφωνείτε όσο συχνά θέλετε μέσα στη μέρα, λέγοντας ότι σας λείπουν τα παιδιά και θέλετε να μάθετε αν είναι καλά. Το γεγονός ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο παιδί σας όποτε θέλετε και, καθώς θα μεγαλώνει, ακόμα και να μιλάτε μαζί του στο τηλέφωνο, θα σας κάνει να νιώθετε πολύ καλύτερα!

3. Προγραμματίζετε διασκεδαστικά Σαββατοκύριακα

Αυτό αφορά λίγο μεγαλύτερα παιδιά, βέβαια, τα οποία θα εκτιμήσουν π.χ. μια εκδρομή στην φύση. Μπορείτε να τους πείτε στην αρχή της εβδομάδας τα πλάνα σας για το Σαββατοκύριακο και έτσι να έχουν με χαρά να περιμένουν κάτι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Εξάλλου, είναι ωραίο για όλη την οικογένεια να έχει να περιμένει κάτι ευχάριστο κατά την διάρκεια της κουραστικής εβδομάδας!

4. Φοράτε κάτι που σας θυμίζει τα παιδιά σας

Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας βραχιολάκια και φοράτε τα καθημερινά! Αν έχετε μωρό μπορείτε να πάρετε ένα κολιέ με ένα μενταγιόν με το όνομά του ή με κάτι που να σας το θυμίζει και να το φοράτε διαρκώς.

5. Βρείτε κάποιον συνάδελφο με τον οποίον μπορείτε να μιλάτε για τα παιδιά σας

Δεν έχουν όλοι οι συνάδελφοί σας, και ειδικά οι ανώτεροί σας, την διάθεση να ακούν διαρκώς για τα παιδιά σας, είτε επειδή δεν ενδιαφέρονται είτε επειδή θα σας απαντήσουν ότι βρίσκεστε εκεί για να δουλέψετε. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν 1-2 συνάδελφοι που έχουν και εκείνοι παιδιά και πολύ ευχαρίστως θα κουβεντιάσουν μαζί σας γι'αυτά. Έτσι, ακόμα και εν ώρα εργασίας, δεν σταματάτε να νιώθετε ακόμα μαμά!

6. Κάντε κάτι για τα παιδιά σας στο διάλειμμά σας

Αυτό μπορεί να είναι να πεταχτείτε σε έναν κοντινό φούρνο για να τους πάρετε τα αγαπημένα τους μπισκότα ή σε ένα κατάστημα για να βρείτε οδοντόβουρτσες με τον Μίκυ Μάους! Ειδικά τις μέρες που έχετε τρελαθεί στην δουλειά και πιθανώς έχετε καθυστερήσει να γυρίσετε στο σπίτι, μπορείτε πριν φτάσετε να τους ψωνίσετε μια έκπληξη!

7. Καθιερώστε μία βραδινή ιεροτελεστία

Αφού επιστρέψετε στο σπίτι, φάτε, κάνετε μπάνιο τα παιδιά και ελέγξετε ότι έχουν ετοιμάσει τα μαθήματά τους για την επόμενη μέρα στο σχολείο, μπορείτε να καθιερώσετε να διαβάζετε όλοι μαζί ένα βιβλίο ή να κουβεντιάζετε για λίγο στην κρεβατοκάμαρά τους. Μπορεί αντί για βιβλίο να προτιμούν να παίξετε λίγο με τα τουβλάκια ή να αλλάξετε ρούχα στις Μπάρμπι και μετά να κουβεντιάσετε, αλλά σε κάθε περίπτωση ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι αφιερωμένος στα παιδιά. Τις ώρες εκείνες που τα παιδιά έχουν χαλαρώσει και είναι έτοιμα να κοιμηθούν μπορείτε να κάνετε τις πιο εποικοδομητικές συζητήσεις.

8. Βάλτε μουσική και χορό το πρωί

Μερικές φορές, όταν τα παιδιά ξυπνούν κακόκεφα το πρωί και δεν έχουν διάθεση να σηκωθούν από το κρεβάτι και να πάνε στο σχολείο, βάλτε δυνατή χορευτική μουσική και χορέψτε! Μπορείτε ακόμα να πεταχτείτε μαζί τους μέχρι τον φούρνο για να τους πάρετε ένα νόστιμο κολατσιό, πριν τα πάτε στο σχολείο. Θα τους φτιάξετε την διάθεση, ενώ θα πάτε και εσείς πιο χαρούμενη στην δουλειά!

9. Διασκεδάστε στο αυτοκίνητο

Αν είστε εσείς που τα πηγαίνετε ή τα παίρνετε από το σχολείο, φροντίστε να κάνετε την διαδρομή αυτή όσο πιο διασκεδαστική γίνεται! Βάλτε μουσική στο ραδιόφωνο, χορέψτε (ή έστω κουνήστε κεφάλια και χέρια!), τραγουδήστε. Έτσι έρχεστε όλοι πιο κοντά και ανυπομονείτε για αυτό το καθημερινό μίνι-πάρτυ!

10. Εμφανιστείτε μία στο τόσο

Κάντε μία στο τόσο έκπληξη στα παιδιά και εμφανιστείτε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό όταν δεν θα σας περιμένουν! Μπορεί να είναι μια μέρα που θα έχετε άδεια ή που θα τύχει να σχολάσετε νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση αρκεί μία σύντομη αγκαλιά και ένα φιλί για να τα γεμίσετε χαρά και να τους θυμίσετε ότι ακόμα και όταν βρίσκονται μακριά από τη μαμά, η μαμά είναι εκεί ψυχή τε και -ενίοτε- σώματι!

v