Μύκητες στα πόδια: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

Μύκητες στα πόδια: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

Oι ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, οι πισίνες, η θάλασσα και η υγρασία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκήτων. Oι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μυκητιάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ώστε να μην επεκταθούν. H δερματολόγος κ. Βασιλική Μουσάτου εξηγεί αναλυτικά ποιες λύσεις υπάρχουν.

Τι είναι οι μύκητες και γιατί εμφανίζονται

Οι μύκητες στα πόδια είναι ένα πολύ συχνό κaι ενοχλητικό νόσημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καθώς συχνά υποτροπιάζει με μεγάλη συχνότητα παρά τη θεραπεία.

Οφείλονται κυρίως σε μύκητες που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή ή μέσω αντικειμένων (παπούτσια, κάλτσες, δάπεδα κ.α). Για την ανάπτυξή τους απαιτούνται συνθήκες υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας, περιβάλλον που ιδανικά προσφέρεται σε πολύωρη παραμονή των ποδιών σε κλειστά, μη αεριζόμενα παπούτσια. Επίσης, σε άτομα με πολύ στενά μεσοδακτύλια διαστήματα, ή σε αθλητες που ιδρώνουν πολύ τα πόδια τους, η πάθηση είναι παρα πολύ συνηθισμένη.

Είδη μυκήτων των ποδιών

Η πιο κοινή είναι η μορφή που προσβάλλει τα μεσοδακτύλια διαστήματα, συνήθως μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου κι εκδηλώνεται με φαγούρα, ρωγμές στο δέρμα ή και πόνο, ενώ παρατηρείται λευκωπό χρώμα δέρματος που ξεφλουδίζει. Μπορεί να επεκταθεί και στο δέρμα κάτω από τα δάκτυλα, ενώ βελτιώνεται όταν χρησιμοποιούνται ανοιχτά παπούτσια. 

Ένας άλλος τύπος είναι οι μύκητες που προκαλούν ξεφλούδισμα και κοκκίνισμα στην κάτω επιφάνεια των δακτύλων και το πέλμα, ενώ το δέρμα εμφανίζει ξηρή, λεπιδώδη εμφάνιση ή και ρωγμές. 

Τέλος, υπάρχει μορφή μυκητίασης που μοιάζει με έκζεμα και εμφανίζεται αρχικά σαν φυσαλίδες με έντονη φαγούρα που σταδιακά ξεραίνονται ενώ εμφανίζονται και νέες. Αυτός ο τύπος μυκητίασης είναι συχνός το καλοκαίρι και εντοπίζεται κυρίως στην καμάρα του ποδιού.

Μορφές αντιμετώπισης

Οι μυκητιάσεις των ποδιών μπορεί να προκαλούν έντονη δυσοσμία. Στις αρχόμενες καταστάσεις μυκητίασης των ποδιών αρκεί η τοπική αγωγή με αντισηπτικά σαπούνια και τοπικές αντιμυκητιασικές κρέμες ή τζελ ή πούδρες για καθημερινή χρήση για θεραπεία. Επίσης βοηθά η χρήση ανοιχτών παπουτσιών και καλό στέγνωμα από την υγρασία.

Σε πιο προχωρημένες ή εκτεταμένες περιπτώσεις απαιτείται επιπλέον της τοπικής αγωγής και αγωγή με αντιμυκητιασικά χάπια. Πρέπει η συστηματική αγωγή να δίνεται με προσοχή και να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει ο ασθενής. Κάποια από τα αντιμυκητιασικά μπορεί να προκαλέσουν ηπατοτοξικότητα, άρα δεν θα πρέπει να δίνονται σε ασθενείς με επιβαρυμένη ηπατική λειτουργία.

Τι να κάνετε για να μην εμφανίσετε ξανά μύκητες

-Καλό στέγνωμα των ποδιών μετά το μπάνιο για να μη μένει η υγρασία

-Συχνές αλλαγές κάλτσας

-Χρήση πούδρας που απορροφά την εφίδρωση

-Αντισηπτικό μετά το πεντικιούρ, ειδικά αν υπάρχουν τραυματισμοί

-Ανοιχτά υποδήματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v