Πώς θα κάνω των 4 ετών γιο μου να μας σέβεται;

Πώς θα κάνω των 4 ετών γιο μου να μας σέβεται;

Ερώτηση:

Έχω 2 αγοράκια, 4 ετών και 9 μηνών. Ο μεγάλος μου μεγάλωσε στις γιαγιάδες, λόγω κάποιας περιπέτειας υγείας που είχα. Σαν πρώτο εγγόνι, και από τις 2 πλευρές, μεγάλωσε με πολλά χατίρια. όμως έφτασε σε σημείο να χτυπάει συνεχώς τον μικρό κι εμάς τους γονείς μας βρίζει, φωνάζει, χτυπιέται… Γενικότερα, όταν δεν γίνεται το δικό του πετάει το φαγητό του ή κλείνει την τηλεόραση, επειδή εκείνος δεν την θέλει. Τον τελευταίο χρόνο τον μαλώνουμε και τον βάζουμε τιμωρίες, όταν αυτό που θέλει να κάνει είναι ακραίο. Βέβαια, κάπου- κάπου, όταν του κάνουμε ένα χατίρι ή του λέμε ότι ο μικρός αδελφός του τον αγαπά, τότε έρχεται και μας λέει ότι «σε αγαπώ μαμά και τον μπαμπά και τον αδερφούλη μου». Αυτό που απασχολεί εμένα είναι ότι η συμπεριφορά του είναι τόσο βίαιη που όσο κ να προσπαθώ δεν μπορώ να τον βάλω σε μια σειρά και να σεβαστεί κάποια πράγματα. Τι να κάνω; Παρακαλώ μια βοήθεια. 

 
Απάντηση:

Ο γιος σας έχει βιώσει μια εγκατάλειψη καθώς τον αφήσατε στην γιαγιά και στον παππού. Προφανώς στην συμβίωση μαζί τους δεν μπήκαν όρια κι έτσι το παιδί σας δυσκολεύεται που τον έχετε απομακρύνει από το οικείο για αυτόν περιβάλλον. Έχει υποστεί δυο αποχωρισμούς: ο πρώτος από εσάς όταν τον αφήσατε στην γιαγιά και ο δεύτερος όταν τον πήρατε πάλι πίσω. Το παιδί σας χρειάζεται να σας αισθανθεί κοντά του και να νιώσει ασφάλεια μαζί σας κάτι που χρειάζεται να το κερδίσετε. Με το να τον μαλώνετε και να τον τιμωρείτε τον απομακρύνετε από κοντά σας και ο ίδιος νιώθει μόνος του. Χρειάζεται να πλησιάσετε το παιδί σας και να κάνετε διάλογο μαζί του, να χωρέσετε τα συναισθήματά του και να τον βοηθήσετε να σας μιλήσει και να σας εμπιστευτεί. Θα ήταν βοηθητικό να συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v