Τα 11 σημάδια της αληθινής φιλίας

Τα 11 σημάδια της αληθινής φιλίας

Το 1967 οι Beatles έβγαλαν ένα τραγούδι που αποτελεί μέχρι σήμερα ύμνο για την Φιλία: Τα καταφέρνω με λίγη βοήθεια από τους φίλους μου! Όλοι γνωρίζουμε πως οι φίλοι μας μάς δίνουν πολλά περισσότερα από λίγη βοήθεια. Είναι η παρέα μας στις βόλτες. Είναι αυτοί που θα σκοτώσουν την κατσαρίδα για εμάς. Είναι αυτοί που έχουν παραβρεθεί σε κάθε καλή και κακή στιγμής της ζωής μας, στις σχέσεις μας και στις εργασιακές μας αλλαγές. Οι επιστήμονες λένε, μάλιστα, ότι οι φίλοι μας βοηθούν και να ζήσουμε περισσότερο.

Ο Αριστοτέλης περιέγραψε κάποτε την αληθινή φιλία ως «μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα». Τι είναι, όμως, αυτό που διαφοροποιεί την αληθινή, παντοτινή φιλία από τους άλλους, προσωρινούς κοινωνικούς δεσμούς; Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής του Cleveland, Dr. Robert Rowney, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που διαθέτουν οι αληθινοί φίλοι, τα οποία τους κάνουν να μοιάζουν με αδέρφια. Και είναι αυτά τα στοιχεία που δημιουργούν τον απερίγραπτο δεσμό της φιλίας.

Οι πραγματικοί, παντοτινοί φίλοι λοιπόν:

Μας πιέζουν να αποδεχόμαστε περισσότερο τον εαυτό μας

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ανθρώπων είναι η αρνητική αυτοκριτική τους. Όμως οι πραγματικοί φίλοι μας «σηκώνουν» όταν είμαστε «πεσμένοι». Οι περισσότεροι από εμάς, όπως λέει και ο Rowney, νιώθουμε πολύ καλύτερα για τον εαυτό μας όταν έχουμε κοντινούς, υποστηρικτικούς και ενθαρρυντικούς ανθρώπους στην ζωής μας. Είτε πρόκειται για μια επαγγελματική αποτυχία είτε για την αρνητική κρίση μας όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, οι στενοί φίλοι είναι αυτοί που βοηθούν να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Είναι αυτοί που μας τονώνουν με τον πιο φυσικό τρόπο.

Μας το λένε ευθέως όταν έχουμε άδικο ή κάνουμε λάθος

Δεν το κάνουν απλά και μόνο για να διαφωνήσουν, αλλά για να μας εξηγήσουν γιατί κάνουμε λάθος. Και δεν το κάνουν από κακία αλλά επειδή ξέρουν ότι έτσι πρέπει. Οι πραγματικοί φίλοι, λέει ο Rowney, μπορούν να μας υποδείξουν ορισμένα αρνητικά μας στοιχεία, παράλληλα με τα θετικά μας. Και θα μας στηρίξουν και στα σωστά και στα λάθη μας. Αυτή η ευγενής ειλικρίνεια είναι που κάνει την δυνατή φιλία να ξεχωρίζει από την αδύναμη ή επιφανειακή. Όπως λέει και ο Rowney, ένας επιφανειακός ή νέος φίλος δεν θα πει ποτέ κάτι που μπορεί να μας ενοχλήσει. Ο πραγματικός φίλος ξέρει, όμως, ότι μπορεί να πει αυτό που σκέφτεται. Οι ανοιχτοί και ειλικρινείς άνθρωποι είναι οι σπουδαιότεροι τύποι φίλων που μπορεί να έχει κανείς.

Είναι παρόντες

Το σπουδαιότερο δώρο που μπορεί να δώσει ένας φίλος είναι η πλήρης προσοχή και επαγρύπνηση -και οι πραγματικοί φίλοι δίνουν προτεραιότητα στην παρουσία τους. «Ο πραγματικός φίλος είναι παρόν στην στιγμή, δίνοντας σημασία τόσο στις δικές μας όσο και στις δικές του ανάγκες», λέει ο Rowney. Οι επιστήμονες λένε ότι στις μέρες μας, ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του πραγματικού φίλου είναι ότι θα χαμηλώσει το κινητό του όταν είστε μαζί.

Ακούν πραγματικά

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να συζητήσετε με κάποιον, καταλήγοντας τελικά το άτομο αυτό να στρέφει την συζήτηση στον εαυτό του; Μία τέτοια συζήτηση δεν είναι ικανοποιητική. Αντίθετα, οι συζητήσεις με αληθινούς φίλους δεν είναι ποτέ μονόπλευρες. Το να μπορεί κανείς να έχει μία ανοιχτή, αμφίδρομη συζήτηση με κάποιον βελτιώνει τις πιθανότητες να ισχυροποιηθεί μία σχέση. Και το βασικό κλειδί στο να εξελιχθεί μία ισορροπημένη συζήτηση είναι να προσέχει κανείς ενεργά τον άλλον ενώ μιλά. Οι άνθρωποι που είναι καλοί ακροατές, δίνουν αξία στα αισθήματα των άλλων.

Μας στηρίζουν στα δύσκολα

Μπορεί να έχουμε πολλούς φίλους παρόντες σε στιγμές χαράς, όμως οι γνήσιοι φίλοι είναι εκεί σε όλα τα «πάνω» και τα «κάτω» μας: την χαρά, την λύπη, τις αποτυχίες και όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Σημάδι αληθινής φιλίας είναι το να γνωρίζει κανείς τον άλλον καλά, να τον εμπιστεύεται αρκετά και να του επιτρέπει να τον στηρίξει στις δύσκολες στιγμές. Τα άτομα αυτά είναι τόσο κοντινά μας όσο η οικογένεια.

Μας βοηθούν να ρυθμίζουμε το στρες

Κάτι που επισφραγίζει την μακροχρόνια φιλία είναι το να ξέρει ο φίλος μας τι μας αγχώνει. Οι γνήσιοι φίλοι μπορούν να διαισθανθούν τι μας πιέζει και έτσι να μας βοηθήσουν να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις. Ακόμα κι όταν δεν χρειαζόμαστε κάποια συμβουλή, η παρουσία τους και μόνο μπορεί να μας ηρεμήσει. Οι επιστήμονες λένε ότι το να περνάμε χρόνο με φίλους, αρκεί για να μειώνουμε το στρες στην ζωή μας.

Μας βοηθούν να παραμένουμε ταπεινοί

Ο Rowney λέει ότι παρόλο που οι γνήσιοι φίλοι γιορτάζουν κάθε μας επίτευγμα, είναι και εκείνοι που θα μας θυμίσουν τις ρίζες μας. Δεν θα αφήσουν να πάρουν τα μυαλά μας αέρα, γιατί μας γνωρίζουν από πριν καταξιωθούμε και αποκτήσουμε επαίνους. Ξέρουν τις αρχές και τις βάσεις μας. Έτσι, όχι μόνο θα μας στηρίξουν στην επιτυχία, αλλά και θα μας θυμίσουν από πού ξεκινήσαμε.

«Βάζουν πλάτη» όταν η ζωή παίζει παιχνίδια

Η ιστορία αυτή μπορεί να συμβεί στον καθένα: Είσαι έξω με φίλες και πετυχαίνεις τον σύζυγο της κολλητής σου να φλερτάρει με μία άλλη γυναίκα. Και παρόλο που το να μεταφέρεις στην φίλη σου το συμβάν είναι πολύ δύσκολο, ο Rowney λέει ότι η πραγματική φίλη θα αναλάβει την πρωτοβουλία να το κάνει, ακόμα κι αν η κολλητή της δεν θέλει να ακούσει τίποτα. Η υποστήριξη είναι πολύτιμη στην φιλία. Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι σπουδαία στον φιλικό δεσμό μας, είναι αυτό που θα φέρει πάντα το καλύτερο τέλος σε μία δύσκολη κατάσταση.

Βάζουν την φιλία σε προτεραιότητα

Γάμος, δουλειά, παιδιά... καθώς περνούν τα χρόνια οι μέρες μας είναι όλο και πιο γεμάτες και, κατ'επέκταση, γινόμαστε όλο και λιγότερο διαθέσιμοι. Οι αληθινοί φίλοι, όμως, δεν αφήνουν την ζωή να διακόψει την σχέση τους. Θα βρουν χρόνο για ένα σύντομο τηλεφώνημα μέσα στη μέρα ή θα προγραμματίσουν μια συνάντηση -θα μας βάλουν, δηλαδή, σε προτεραιότητα. «Πρέπει σκόπιμα να βρίσκει κανείς χρόνο για να βρεθεί με τους φίλους. Αν δεν το κάνει εμποδίζεις την εξέλιξη της φίλιας. Είναι ο βασικός λόγος που πολλές φιλίες καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Rowney.

Ζητούν συγχώρεση και συγχωρούν

Όλοι κάνουμε λάθη κάποια στιγμή στις σχέσεις μας, ακόμα και οι πραγματικοί φίλοι. Εκείνοι, όμως, ξέρουν πώς να διώξουν την καταιγίδα. Όταν μαλώσουν μεταξύ τους, οι πραγματικοί φίλοι έχουν το θάρρος να προσεγγίσουν ευθέως ο ένας τον άλλον, αντί να μιλήσουν πίσω από την πλάτη του άλλου. Οι πραγματικοί φίλοι καταλαβαίνουν. Και επειδή καταλάβουν είναι σε θέση να συγχωρέσουν.

Μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

Ο Rowney λέει ότι πραγματικοί φίλοι όχι μόνο μένουν στο πλάι μας καθώς μεγαλώνουμε, αλλά και μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Δεν αποτελούν μόνο τα άτομα που εμπιστευόμαστε, αλλά γίνονται και πρότυπά μας. Μέσα από το δικό τους παράδειγμα, την καλοσύνη και τα άλλα χαρίσματά τους, οι αληθινοί φίλοι «βγάζουν» τον καλύτερό μας εαυτό -και αυτό είναι το σπουδαιότερο δώρο που μπορούν να μας δώσουν!

Πηγή: Huffingtonpost

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v