Πώς να καθαρίσετε τα τζάμια

Πώς να καθαρίσετε τα τζάμια

Τα τζάμια στο σπίτι αποτελούν και αυτά ένα σημείο που χρειάζεται διαρκή και σχολαστική καθαριότητα. Ωστόσο, καθώς δεν πρόκειται για μια εύκολη δουλειά, αφού θέλει χρόνο και υπομονή, οι περισσότερες νοικοκυρές αναζητούν τρόπους για να την κάνουν πιο εύκολα και γρήγορα. Και εμείς τους βρήκαμε για εσάς!

Καθάρισμα με πανί ή χαρτί;

Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά πανιά για τα τζάμια, που καθαρίζουν και δεν αφήνουν χνούδια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό σεντόνι ή βαμβακερό φανελάκι.

Μια παλιά εφημερίδα μπορεί να γυαλίσει εξαιρετικά τα τζάμια! Την τσαλακώνετε σαν μπάλα και την ψεκάζετε με το υγρό καθαριστικό. Ψεκάζετε απαλά και το τζάμι. Στην συνέχεια μπορείτε να το τρίψετε απαλά και προσέχοντας πάντα να μην κάνετε γρατζουνιές. 

Προσοχή! Μη δοκιμάσετε να καθαρίσετε με χαρτί τουαλέτας ή κουζίνας, γιατί θα αφήσετε πολλά υπολείμματα στο πέρασμά σας και τελικά η δουλειά δεν θα γίνει σωστά. 

Το σωστό καθαριστικό

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό τζαμιών που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Είναι εύκολη και πρακτική λύση και θα έχει καλό αποτέλεσμα. 

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό σαπούνι πιάτων ή λίγο φτηνό σαμπουάν. Αυτός ο τρόπος, εκτός από γρήγορος, έχει και το πλεονέκτημα να μην αφήνει σημάδια στα τζάμια! Συγκεκριμένα, βάλτε σε δύο κουβάδες χλιαρό νερό. Στον ένα προσθέστε υγρό για τα πιάτα (ή σαμπουάν) και στον άλλο σκέτο νερό. Βουτήξτε ένα σφουγγάρι στο νερό με το σαπούνι και μετά με το σκέτο νερό ξεβγάζετε. Στεγνώστε με απορροφητικό πανάκι.

Για πιο οικολογικό καθάρισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άσπρο ξύδι ή να φτιάξετε ένα διάλυμα από ξύδι, λεμόνι και νερό. Μια ενδεικτική δοσολογία είναι 2-3 φλιτζ. νερό, 1/3 του φλιτζ. ξύδι και τον χυμό από μισό λεμόνι. Βάλτε έπειτα το διάλυμα σε ένα δοχείο με ψεκαστήρα και ψεκάστε τα τζάμια. Μπορείτε να το αποθηκεύστε για να το χρησιμοποιήσετε στο μέλλον.

Μυστικό της γιαγιάς: Τα τζάμια λάμπουν αν τα περάσετε με βρασμένο νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει δύο φακελάκια τσαγιού. Δοκιμάστε το και θα δείτε την διαφορά!

Τέλος, αν σας περίσσεψε μπύρα, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και αυτήν για να καθαρίσετε τα τζάμια σας. Απλά ποτίστε με την μπύρα ένα πανάκι και "περάστε" τα τζάμια. Στη συνέχεια ξεβγάλτε με χλιαρό νερό. 

Και μην ξεχάσετε... 

- Φορέσετε γάντια για να μην λερωθούν τα χέρια σας, να μην μυρίσουν άσχημα ή να μη ξεβάψει το μανικιούρ.

- Όταν τελειώσετε με το καθάρισμα, πάρτε ένα παλιό καλσόν ή ένα κολάν από νάιλον και τρίψτε τα τζάμια... θα τα κάνετε να αστράφτουν!

v