"Η 9,5 ετών κόρη μου δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνη της"

Η 9,5 ετών κόρη μου δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνη της

Ερώτηση:

Η κόρη μου, 9,5 ετών, διαμαρτύρεται κάθε βράδυ, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι φοβάται και δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνη της στο δωμάτιό της. Κλαίει κάθε φορά που είναι να πάει για ύπνο. Της εξήγησα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται και όταν τη ρώτησα τι είναι αυτό που τη φοβίζει μου απάντησε ότι δεν θέλει να είναι μόνη της, Φοβάται μήπως μπει κάποιος στο σπίτι και δεν το καταλάβουμε και πάει στο δωμάτιό της. Ακόμα και τα φώτα που της είπα να αφήνουμε ανοιχτά μέχρι να την πάρει ο ύπνος δεν την ικανοποιεί. Έχω καθίσει και εγώ και ο άντρας μου πολλές φορές κοντά της μέχρι να την πάρει ο ύπνος, όμως όταν αυτό δεν γίνεται, κλαίει. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Τι πρέπει να κάνω. Δεν ξέρω αν είναι σωστό να κάθομαι κάθε βράδυ στο κρεβάτι μαζί της μέχρι να κοιμηθεί. 

 
Απάντηση:

Η κόρη σας φοβάται και νιώθει απροστάτευτη. Συνεχίστε να μένετε δίπλα της στο δωμάτιό της μέχρι να αποκοιμηθεί, ενώ παράλληλα ξεκινήστε έναν διάλογο για να την βοηθήσετε να το ξεπεράσει. Αρχικά ρωτήστε την αν αισθάνεται ασφάλεια μαζί σας και αν πιστεύει ότι μπορείτε να την προστατεύσετε. Εξηγήστε της ότι κάθε πρωί που ξυπνάει με ασφάλεια και χωρίς να έχει συμβεί κάτι είναι μια επιβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύει. Μιλήστε μαζί της για το αν υπάρχουν άλλα πράγματα που φοβάται και αν νιώθει σε άλλους τομείς ότι απειλείται. Αν συνεχίσει να φοβάται θα σας πρότεινα να πάρετε ένα σκυλάκι που θα γίνει η παρέα της, θα γαβγίσει την νύχτα σε περίπτωση διαφορετικού ήχου και μπορεί να κοιμάται μαζί του και να νιώθει ασφαλής και χαρούμενη. 

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v