Φτιάξτε πρωτότυπες βιβλιοθήκες για το παιδικό δωμάτιο

Φτιάξτε πρωτότυπες βιβλιοθήκες για το παιδικό δωμάτιο

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, τα βιβλία τους στο σπίτι πολλαπλασιάζονται και οι συμβατικές βιβλιοθήκες πολύ συχνά δεν είναι εύκολα προσιτές από τα μόλις 100 εκατοστών ανθρωπάκια μας. Παρακάτω θα δείτε δέκα μοναδικές ιδέες για να φτιάξετε μόνοι σας τις πιο όμορφες και πρακτικές βιβλιοθήκες για το παιδικό δωμάτιο, με ελάχιστο κόστος και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που θα βρείτε εύκολα στην αγορά.

Επιδαπέδια ράφια

Τα έπιπλα αυτά για βιβλία μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας –ίσως με την βοήθεια κάποιου ξυλουργού, αγοράζοντας τρεις τάβλες για το κάθε έπιπλο. Η μία θα κοπεί στη μέση για να αποτελέσει τα «πόδια» και οι άλλες δύο θα τοποθετηθούν σχηματίζοντας γωνία πάνω στα πόδια, αρκεί να γίνουν δύο εγκοπές στην κάθε τάβλα, ώστε να «φορεθεί» στα πόδια.

Οι διαστάσεις της κάθε τάβλας είναι 43 x 33 x 25,5 εκ.

Η βιβλιοθήκη αυτή είναι εξαιρετική για να μπορούν τα παιδιά να παίρνουν και να τοποθετούν με άνεση τα βιβλία που θέλουν. Ένα αντίστοιχο έπιπλο μπορείτε να βρείτε και εδώ.

Βιβλιοθήκη-έκθεση

Η βιβλιοθήκη αυτή έχει την ιδιαιτερότητα να προβάλλει τα βιβλία οριζόντια, έτσι ώστε το παιδί να κοιτάζει τα εξώφυλλά τους προκειμένου να τα επιλέξει. Για να την φτιάξετε θα χρειαστεί απλά να πάρετε στενές σανίδες (ιδανικά με αυλάκια για να στηρίζονται τα βιβλία και να μην γλιστρούν) και να τις τοποθετήσετε στον τοίχο με αλουμινένια αυλάκια που θα καρφώσετε. Δείτε αναλυτικά πώς θα φτιάξετε την συγκεκριμένη κατασκευή εδώ.

Κουκέτα-βιβλιοθήκη

Μία ακόμα εξαιρετική ιδέα είναι να παραγγείλετε για το δωμάτιο του παιδιού ένα κρεβάτι σε στιλ χαμηλής κουκέτας και στον κάτω «όροφο» να τοποθετήσετε ράφια ώστε να δημιουργήσετε βιβλιοθήκη. Τοποθετώντας, μάλιστα, τα βιβλία σε ομάδες ανά χρώμα, βοηθάτε το παιδί να διακρίνει πιο εύκολα τους τίτλους.

Διάφανα ράφια από Plexiglass

Μια πιο μοντέρνα εκδοχή είναι αυτή η βιβλιοθήκη με τα διάφανα ράφια, ώστε να φαίνονται καλύτερα όλα τα βιβλία. Τέτοια «εκθετήρια» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Βιβλία σε καλάθια

Κι αν η παραπάνω βιβλιοθήκη σας φαίνεται μικρή για όλα αυτά τα βιβλία, ένας επιπλέον όμορφος τρόπος για να συγκεντρώσετε τα υπόλοιπα είναι να τα τοποθετήσετε μέσα σε όμορφα, μεγάλα καλάθια. Κρατήστε τα ράφια και τις προθήκες για τα βιβλία με τα πιο εντυπωσιακά εξώφυλλα.

Κρεμαστά ράφια από ύφασμα

Πρωτότυπη ιδέα για όμορφο παιδικό δωμάτιο, αφού μπορείτε να επιλέξετε υφάσματα (όσο πιο ανθεκτικά γίνεται) που να «δένουν» αρμονικά με την διακόσμηση του υπόλοιπου σπιτιού. Για να τα φτιάξετε θα χρειαστείτε δύο διπλές ράβδους κουρτινών, δύο πύρους που να μπαίνουν μέσα οι ράβδοι για να στηρίζονται στον τοίχο και το ύφασμα της επιλογής σας (διαστάσεις υφάσματος φωτογραφίας: 120 x 106 εκ.). Θα χρειαστεί να ράψετε το ύφασμα έτσι ώστε να τυλίγεται γύρω από τις ράβδους! Δείτε αναλυτικές οδηγίες για να φτιάξετε αυτή τη βιβλιοθήκη εδώ.

Βιβλιοθήκη – δέντρο

Μια πανέμορφη κατασκευή για το παιδικό δωμάτιο, την οποία βέβαια θα πρέπει να ζητήσετε να σας φτιάξει κάποιος καλός ξυλουργός. Πρόκειται για ένα κανονικό έπιπλο που θα φιλοξενεί για χρόνια τα βιβλία του παιδιού σας. Μία οικονομική εκδοχή της βιβλιοθήκης αυτής μπορείτε να αγοράσετε από εδώ με περίπου 155 ευρώ (χωρίς τα έξοδα μεταφοράς).

Βιβλιοθήκη με ελαστικά καλώδια

Μία ακόμα κατασκευή που απαιτεί ταλέντο στα μαστορέματα, αλλά με εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Σε μία μεγάλη τάβλα διαστάσεων της επιλογής σας, την οποία μπορείτε να βάψετε σε όποιο χρώμα θέλετε, θα τοποθετήσετε μερικά πηχάκια για να ακουμπούν τα βιβλία, και θα βιδώσετε γάντζους για τα ελαστικά καλώδια! Αυτά θα συγκρατούν τα βιβλία που θα τοποθετήσετε και θα δίνουν χρώμα στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη σας. Τέτοια καλώδια μπορείτε να αγοράσετε από εδώ και από εδώ.

Κρεμαστά ραφάκια από το IKEA

Με μόλις 3,99 ευρώ ανά τεμάχιο, τα ραφάκια για μπαχαρικά Bekvam (διαστάσεις: 40x10 εκ.) που θα βρείτε στο IKEA, προσφέρονται ιδανικά για κρέμασμα στον τοίχο και τοποθέτηση βιβλίων. Μπορείτε, μάλιστα και να τα βάψετε στο χρώμα της επιλογής σας.

Ζωάκια βιβλιο-δείκτες

Μία τελευταία ιδέα, αν έχετε ήδη βιβλιοθήκη, αλλά θέλετε καλύτερη οργάνωση είναι αυτές οι όμορφες κάρτες κομμένες σε σχήματα από ζωάκια, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα στα βιβλία για να τα διαχωρίζουν. Αγοράστε τις online από εδώ (τιμή: 58 ευρώ για το σετ των τριών).

Πηγή: hellowonderful

v