Πώς θα κάνω τον 2,5 ετών γιο μου να σταματήσει να δαγκώνει;

Πώς θα κάνω τον 2,5 ετών γιο μου να σταματήσει να δαγκώνει;

Ερώτηση:

Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 2,5 χρονών και σχεδόν από τα 2 του έχει αρχίσει να δαγκώνει. Αρχικά λόγω δοντιών το έκανε, ή επειδή έως τα 2 δεν μιλούσε για να εκφραστεί, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε. Πλέον το κάνει για διαφόρους λογούς, απ'ό,τι καταλαβαίνω. Είτε από αγάπη, είτε από ανία αν δεν τον παίζει κάποιο παιδάκι, είτε γιατί δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με άλλο παιδάκι και αισθάνεται απειλή. Λίγες φορές το κάνει επιθετικά, αν τον χτυπήσουν ή του πάρουν το παιχνίδι- τότε θα’ναι το πρώτο που θέλει να κάνει. Θα σημειώσω ότι μεγαλώνει μαζί με τον ξάδερφό του, που είναι 4 και είναι πολύ ζωηρό παιδί, το οποίο τον δάγκωνε όταν ήταν μικρότερο. Γενικά έχω παρατηρήσει ότι κάνει επιθέσεις σε μικρότερα παιδάκια και κυρίως σε αγοράκια! Ο μικρός είναι ένα πολύ γλυκό παιδάκι, κατά τα αλλά. Παίρνει και δίνει πολλή αγάπη και ακούει ό,τι του λες αρκεί να του το πεις ήρεμα και με χαμηλό τόνο φωνής. Το δάγκωμα είναι το μονό θέμα που ό,τι κι αν δοκίμασα δεν έπιασε! Ούτε από τιμωρία συγκινείται. Μόνο, ίσως, με απόσπαση προσοχής, αλλά αυτό απαιτεί να είμαι συνεχώς από πάνω του για να προλάβω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να του στερώ το ελεύθερο παιχνίδι σε παιδικές χαρές και παιδότοπους και να’μαι συνέχεια από πάνω του, μην τυχόν πειράξει κανένα παιδάκι. Όλο αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο για εμένα και με αγχώνει πολύ σαν θέμα, σε σημείο που δεν θέλω να βρισκόμαστε ούτε με φίλους και παιδιά..Από Σεπτέμβρη θα πάει παιδικό σταθμό, τι θα γίνει εκεί; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. 

Απάντηση:

Μια αρχική σκέψη είναι ότι ο γιος σας είναι θυμωμένος. Μια δεύτερη σκέψη είναι ότι ο γιος σας παίρνει την προσοχή σας μέσα από αυτό τον τρόπο. Ας αναρωτηθούμε αν ο γιος σας έχει λόγο να είναι θυμωμένος μέσα από την καθημερινότητα σας και τις συνθήκες διαβίωσης καθώς και από την δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην σχέση σας καθώς και με τον πατέρα του. Στις αναφορές σας μιλάτε για ένα ξάδελφο του γιου σας που μένει μαζί και κάποτε τον δάγκωνε ενώ ταυτόχρονα  δεν γίνεται αισθητή η παρουσία του πατέρα στα λεγόμενά σας και ίσως να υπάρχει ένα θέμα εκεί. Πού είναι ο πατέρας; Το παιδί το έχετε μόνη σας; Γράφετε σε πρώτο πρόσωπο ενικού και καθόλου στο «εμείς». Θα χρειαστεί να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα πρώτα για να βρεθεί λύση στην συμπεριφορά που έχει προκύψει μέσα από την οποία το παιδί σας κάτι προσπαθεί να σας επικοινωνήσει χωρίς απαραίτητα να το καταλαβαίνει.  

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v