Πώς να έρθω πιο κοντά στα παιδιά του συντρόφου μου;

Πώς να έρθω πιο κοντά στα παιδιά του συντρόφου μου;

Ερώτηση:

Γεια σας. Έχω σχέση εδώ και ενάμιση χρόνο με έναν άντρα χωρισμένο με δύο παιδιά 3 και 5 ετών. Από την αρχή της σχέσης είχα πρόβλημα με την πρώην γυναίκα του. Μου δημιουργούσε προβλήματα με την οικογένειά μου και προσπαθούσε να τους στρέψει όλους εναντίον μου, ακόμη και τα παιδιά. Τους τελευταίους δύο μήνες μένω μαζί με τον σύντροφό μου και έχω γνωρίσει και τα παιδιά. Φυσικά, όταν μένουν με τον πατέρα τους μένουν όλοι μαζί στη γιαγιά τους όπως έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ έχει 3 μήνες που γνώρισα τα παιδιά και ενώ τα παιδιά με ψάχνουν συνεχώς, όταν είμαστε μαζί δεν θέλουν να έχουν σωματική επαφή μαζί μου, π.χ. να τους πιάσω από το χεράκι ή να τους σκουπίσω τη μύτη κ.λ.π. Μπορεί να μιλάμε και να παίζουμε αλλά μέχρι εκεί. Ξέρω πως η μαμά τους μιλάει άσχημα για το πρόσωπό μου και εκεί που κάνουμε ένα βήμα εμπρός τους πηγαίνει 10 πίσω. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω και πώς μπορώ να έρθω πιο κοντά στα παιδιά; 

Απάντηση:

Αρχικά χρήσιμο είναι να σημειωθεί ότι τα παιδιά όταν τα παίρνει ο σύντροφός σας για διανυκτέρευση καλό θα ήταν να τα φέρνει στο σπίτι σας και όχι στην μητέρα του. Αυτό αμέσως θα σας εγκαθιδρύσει ως ρόλο στην ζωή τους. Ο σύντροφός σας δίνει τον κύριο γυναικείο ρόλο στην  γιαγιά των παιδιών και όχι σε εσάς. Αυτό ίσως να χρειάζεται να το συζητήσετε μεταξύ σας. Στην συνέχεια βοηθητικό θα ήταν να ρωτούσατε τα παιδιά αν θέλουν να τους σκουπίσετε την μύτη, αν θέλουν να κρατήσετε το χεράκι τους ενώ συνάμα χρειάζεται να σας νιώθουν ασφαλή και όχι σε αγωνία για το αν σας θέλουν. Χρειάζεται χρόνος, διάλογος, απαλός τρόπος και ασφάλεια. Αν τα παιδιά σας νιώσουν αυθεντική και ασφαλή θα έρθουν σε εσάς. 

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v