Ελαφρύ ή πλήρες: Τι γάλα να δίνω στο παιδί μου;

Ελαφρύ ή πλήρες: Τι γάλα να δίνω στο παιδί μου;

Όταν το παιδί περνά από το βρεφικό στο φρέσκο γάλα, τα ερωτηματικά των γονιών είναι πολλά. Το ελληνικό γάλα είναι αυτό που αναμφίβολα κερδίζει τις προτιμήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι και οι γονείς που επιλέγουν βιολογικό. Βασικό ζητούμενο, όμως, είναι να γνωρίζει κανείς αν τα παιδιά είναι προτιμότερο να πίνουν γάλα πλήρες σε λιπαρά ή "ελαφρύ"; Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος κ. Εμμανουήλ Δημητρούλης εξηγεί παρακάτω.

Τα ποσοστά σε λιπαρά

Καταρχάς, όπως αναφέρει ο κ. Δημητρούλης, τα νούμερα είναι ελαφρώς παραπλανητικά. Τα νούμερα αφορούν το ποσοστό του βάρους του γάλακτος που προέρχεται από λιπαρά. Για να κατανοηθεί η πραγματική επίπτωση της κατανάλωσης πλήρους γάλακτος στη διατροφή, αρκεί απλά να παρατηρήσετε τη θερμιδική διαφορά και τη διαφορά στα προσλαμβανόμενα γραμμάρια λίπους μεταξύ των 2 διαφορετικών ειδών γάλακτος.

Από ένα ποτήρι πλήρους γάλακτος προσλαμβάνονται 155-160 θερμίδες και περίπου 9 γραμμάρια λίπους. Από ένα ποτήρι γάλακτος περιεκτικότητας 1% σε λιπαρά προσλαμβάνονται 100-105 θερμίδες και περίπου 2,4 γραμμάρια λίπους, ενώ τέλος από ποτήρι γάλακτος περιεκτικότητας 2% σε λιπαρά προσλαμβάνονται 120-125 θερμίδες και περίπου 4,7 γραμμάρια λίπους.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή

Το γάλα περιεκτικότητας 1-2% σε λιπαρά, αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για παιδιά, καθώς κάποια γραμμάρια λίπους απαιτούνται για την καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Παιδιά που προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες λίπους από τη διατροφή τους, πιθανώς να μπορούν να ανταποκριθούν και στο γάλα 0%.

Αντιθέτως, το πλήρες γάλα πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, καθώς τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη σωστή εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία.

Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να συνυπολογίζουν την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνεται ημερησίως. Όσο μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνει ένα παιδί τόσο οι διαφορές σε θερμίδες και λιπαρά που αναφέραμε παραπάνω αμβλύνονται. Εάν ένα παιδί καταναλώνει μόλις ένα ποτήρι γάλα την ημέρα, τότε δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος από την αποφυγή του πλήρους γάλακτος, ενώ αντίθετα εάν ένα παιδί καταναλώνει πάνω από 2 ποτήρια γάλα ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η καλύτερη επιλογή είναι ένα γάλα με περιεκτικότητα 1-1,5% σε λιπαρά.

Μια σημαντική παρατήρηση αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα μισά λιπαρά που περιέχονται στο γάλα είναι κορεσμένα (βλαβερά) λιπαρά και, συνεπώς, εφόσον μπορούμε να αποφύγουμε την πρόσληψή τους, καλό είναι να το κάνουμε.

Συμπερασματικά, για παιδιά ηλικίας πάνω από 3 έτη, το γάλα 1-2% αποτελεί την ιδανικότερη και πιο ισορροπημένη διατροφική επιλογή, ειδικά εάν το παιδί καταναλώνει πάνω από 2 ποτήρια γάλα ημερησίως. Το πλήρες γάλα συνιστάται μόνο για παιδιά κάτω από 3 έτη ηλικίας ή σε περιπτώσεις παιδιών με εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη διαιτητικού λίπους κατά τη διάρκεια μια τυπικής ημέρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v