Οι κακές σας συνήθειες που βλάπτουν τα παιδιά

Οι κακές σας συνήθειες που βλάπτουν τα παιδιά

Τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν και να διαχειρίζονται το σώμα, τις ικανότητες, ακόμη και το γούστο τους ανάλογα με το τι λένε και κάνουν οι γονείς τους. Είναι στη φύση τους να μιμούνται τις πράξεις σας, γι' αυτό ο σιγουρότερος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν υγιείς συνήθειες δεν είναι να τα μαλώνετε ή να τα τιμωρείτε στα λάθη τους, αλλά να συμπεριφέρεστε έτσι ώστε να αποτελείτε οι ίδιοι υγιές πρότυπο συμπεριφοράς. Αν είστε καλό παράδειγμα προς μίμηση, βοηθάτε τα παιδιά σας τόσο να είναι χαρούμενα, όσο και υγιή.

Κακή συνήθεια #1: Παράπονα για την εμφάνισή σας

Με το να παραπονιέστε διαρκώς για την εμφάνισή σας, περνάτε στα παιδιά το μήνυμα ότι η αυτοεκτίμησή σας εξαρτάται από το πόσο σας πάνε τα ρούχα σας ή από το πόσο ζυγίζετε. Τα παιδιά -και κυρίως τα κορίτσια- επηρεάζονται πολύ από ό,τι ακούν από τις μητέρες τους. Η δική σας ανασφάλεια ίσως τα οδηγήσει στο να μη τους αρέσει η εικόνα τους στον καθρέφτη και, κατ' επέκταση, σε μια ζωή ανασφαλειών και ανθυγιεινών συνηθειών, όπως οι δίαιτες-αστραπή ή οι επικίνδυνες διατροφικές διαταραχές.

Κακή συνήθεια #2: Το φαγητό ως αντικαταθλιπτικό

Αν χρησιμοποιείτε το φαγητό για να νιώσετε καλύτερα κάθε φορά που είστε λυπημένοι ή απογοητευμένοι, περνάτε λάθος μήνυμα στα παιδιά σας. Τους δείχνετε με τη συμπεριφορά σας, ότι το φαγητό είναι ο τρόπος να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους για να «ανεβείτε» ψυχολογικά, όπως το να μιλήσετε με κάποιον φίλο ή να κάνετε μια μεγάλη βόλτα. Θα αντιληφθούν έτσι ποιος τρόπος είναι ο υγιής για να αντιμετωπίζονται οι δύσκολες στιγμές.

Κακή συνήθεια #3: Αυξημένη χρήση κινητού, υπολογιστή και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών

Δεν είναι δίκαιο να απαγορεύετε στα παιδιά να ασχολούνται με το κινητό τους την ώρα του φαγητού, αν κι εσείς είστε διαρκώς με το κινητό ανά χείρας. Οι πράξεις σας έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τα λόγια σας. Οι οικογενειακοί κανόνες για τη χρήση κινητών, υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων, πρέπει να ισχύουν για όλους και πάντα. Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες παντός τύπου, έχουν συχνά προβλήματα στον ύπνο, στις επιδόσεις τους στο σχολείο αλλά και προβλήματα βάρους. Μειώνοντας τη δική σας εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές συσκευές, μειώνετε και τη δική τους πιθανότητα για αντικοινωνική συμπεριφορά ή παχυσαρκία.

Κακή συνήθεια #4: Υπερβολική ενασχόληση με την εμφάνιση

Στα περισσότερα μικρά κορίτσια αρέσει το να ντύνονται, να χτενίζονται και να βάφονται "όπως η μαμά". Χρησιμοποιήστε τον κοινό σας χρόνο με την κόρη σας ποιοτικά: Μπορείτε να πάτε μαζί μια βόλτα ή να της μάθετε κάποιο άθλημα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλάβει ότι μπορεί να είναι δυνατή, αθλητική και κορίτσι, ταυτόχρονα. Στο ίδιο πλαίσιο προσπάθειας, σιγουρευτείτε ότι παινεύετε το μυαλό και την ευγένειά της, όσο και την εμφάνισή της.

Κακή συνήθεια #5: Το αλκοόλ ως αντίδοτο στο άγχος

Αν γυρίζετε σπίτι ύστερα από μια κακή ημέρα στην δουλειά και βάζετε αμέσως ένα ποτό, δείχνετε στο παιδί σας ότι το αλκοόλ είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος για να καταπραΰνετε το άγχος και τη μελαγχολία και για να ζωηρέψει η διάθεσή σας. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σας στα μάτια των παιδιών σας, όταν καταναλώνετε λίτρα καφέ για να είστε πιο ενεργητικοί. Βρείτε πιο υγιεινούς τρόπους για να ανακουφιστείτε από το άγχος της καθημερινότητας ή για να γεμίσετε με ενέργεια. Προσπαθήστε να αθληθείτε ή να ξεκινήσετε κάποιο χαλαρωτικό χόμπι δίνοντας το καλό παράδειγμα και, στη συνέχεια, προσπαθήσετε να πείσετε όλη την οικογένεια να συμμετάσχει.

Κακή συνήθεια #6: Μετατρέποντας τα πάντα σε συναγωνισμό

Υποδεικνύοντας στο παιδί σας με κάθε ευκαιρία, ότι τα άλλα παιδιά -στη γειτονιά, στο σχολείο, στην ευρύτερη οικογένεια- είναι πιο αθλητικά, σίγουρα δεν του προσφέρετε το ιδανικό κίνητρο. Δοκιμάστε τη μέθοδο της θετικής υποκίνησης: Πείστε το παιδί σας να βάλει τα δυνατά του και, ταυτόχρονα, βοηθήστε το να επικεντρωθεί στη διασκέδαση της άθλησης και του ανταγωνισμού. Βοηθήστε το να βρει μια δραστηριότητα του άμεσου ενδιαφέροντός του και παρακινείστε το να εξασκηθεί. Αργά ή γρήγορα θα απολαύσει τη χαρά της αυτοβελτίωσης και του υγιούς συναγωνισμού.

Κακή συνήθεια #7: Διαρκείς καυγάδες

Αν εσείς και ο σύντροφός σας συνεχώς μαλώνετε πετώντας αιχμές ο ένας στον άλλο και γκρινιάζοντας, τα παιδιά σας μαθαίνουν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αποδεκτή. Το άγχος αποτελεί συχνά έναυσμα για διαφωνίες. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας -και το συνακόλουθο εκνευρισμό- προσπαθήστε να βρείτε ορισμένες τεχνικές αντιμετώπισης του στρες (άσκηση, καλός ύπνος, συζήτηση με φίλους ή συγγενείς) ούτως ώστε να αποτελέσετε ένα πρότυπο ψυχραιμίας και ηρεμίας για τα παιδιά σας.

Κακή συνήθεια #8: Κουτσομπολιό

Το να ασκείτε κριτική στον τρόπο που κάποιος μιλάει / συμπεριφέρεται / ντύνεται ίσως είναι δείγμα χαμηλού αυτοσεβασμού. Κάθε φορά που είστε έτοιμοι να εξαπολύσετε την οξεία κριτική σας, αναρωτηθείτε αν υπάρχει κάποιος καλός λόγος. Είναι, μάλλον, βέβαιο ότι δεν θα τον βρείτε. Το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική ενασχόληση με το περί διασημοτήτων gossip. Κλείστε την τηλεόραση και τα κίτρινα περιοδικά και δείξτε στα παιδιά σας πώς να χαλαρώνουν και να απασχολούνται με πιο υγιείς και αξιοπρεπείς τρόπους. Προτείνετε σε όλη την οικογένεια μια βόλτα με τα ποδήλατα ή κάποιο ομαδικό παιχνίδι στο σπίτι.

Αν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει κάποιο από τα παραπάνω -ή άλλα αντίστοιχα- λάθη, μην το αγνοήσετε ελπίζοντας ότι δεν έγινε αντιληπτό από τα παιδιά σας. Υποδείξτε τους το λάθος στη συμπεριφορά σας, μετατρέποντας έτσι τις κακές συνήθειες σε ευκαιρίες να μάθετε κάτι στα παιδιά. Παρακινείστε τα να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τις κακές συνήθειες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι οικογένειες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχείς και λειτουργικές, αν τα μέλη τους υποστηρίζουν το ένα το άλλο στις υγιείς τους επιλογές.

v