Όσα δεν πρέπει να λέτε σε μια πολύτεκνη μαμά

Όσα δεν πρέπει να λέτε σε μια πολύτεκνη μαμά

Για κάποιον παράξενο λόγο υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν καθήκον τους να λένε στους άλλους ό,τι τους κατέβει στο μυαλό και μάλιστα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Συχνά τα θύματα τέτοιων ενεργειών είναι οι πολύτεκνες μητέρες. Τι κι αν έχουν τρία ή ...δέκα παιδιά, αυτές οι πολυάσχολες μαμάδες δέχονται περισσότερα από το φυσιολογικό άκομψα σχόλια από αγενείς ξένους (ενίοτε και από γνωστούς). Παρακάτω υπάρχουν κάποιες φράσεις, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγετε όταν συναντάτε μια τέτοια μαμά στο σούπερ μάρκετ με 4-5 παιδιά να χοροπηδούν τριγύρω της.

«Αναρωτιέμαι πώς τα καταφέρνεις»

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες μέρες που δεν τα καταφέρνουν. Μερικοί πιστεύουν ότι οι πολύτεκνες μητέρες είναι «σούπερ μαμάδες» και μπορούν να κάνουν τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι, αν και υπάρχουν κάποιες μαμάδες που ίσως τα καταφέρνουν καλύτερα από κάποιες άλλες, η πλειονότητα συχνά βρίσκει τρόπους για να χαλαρώνει. Επειδή, λοιπόν, κουράζεται από τις υπεράριθμες καθημερινές της υποχρεώσεις η μαμά με πολλά παιδιά αναζητά πάντα τρόπους για να "ξεφεύγει" για μερικά λεπτά, είτε διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, είτε χαζεύοντας στο Facebook, είτε κάνοντας ένα ντουζάκι ενώ τα παιδιά παρακολουθούν κινούμενα σχέδια.

«Κατάλαβες πώς έγινε;»

Οι άνθρωποι συχνά αστειεύονται όταν λένε κάτι τέτοιο, σε μία πολύτεκνη μαμά. Το καλύτερο, ωστόσο, που μπορεί να τους απαντήσει είναι για την ιστορία με το σποράκι που φυτεύει ο μπαμπάς στην κοιλίτσα της μαμάς.

«Είναι όλα δικά σας;»

«Όχι, τα αγόρασα». Αυτή είναι μια αγενής ερώτηση και δεν είναι δουλειά κανενός να κάνει τέτοιες ερωτήσεις.

«Είναι όλα από τον ίδιο πατέρα;»

Συνήθως αυτό το ρωτούν όταν τα παιδιά έχουν διαφορετικό χρώμα μαλλιών. Αν είστε πολύτεκνη μαμά, μια καλή ιδέα για να αποφεύγετε τέτοιες ερωτήσεις είναι να τους φοράτε ένα μπλουζάκι που να γράφει «Όλα είναι με τον ίδιο πατέρα». Δεν αφορά κανέναν αν τα παιδιά είναι από τον ίδιο πατέρα ή όχι ή αν είναι υιοθετημένα. Πολλές φορές οι άνθρωποι ασχολούνται με ανούσια πράγματα και όχι με το αν αγαπούν οι γονείς τα παιδιά τους ή αν τα φροντίζουν.

«Τουλάχιστον τα παιδιά σε βοηθούν στις δουλειές»

Πολλοί το λένε σαρκαστικά. Έχετε δει πολλά παιδιά να βοηθούν σε δουλειές; Ειδικά αν είναι μικρότερα είναι πολύ δύσκολο να τα βάλει κανείς σε πρόγραμμα προκειμένου να βοηθήσουν τους γονείς. Μάλλον όσοι το λένε ή δεν έχουν παιδιά ή πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που αυτά ήταν μικρά.

«Δεν βρίσκετε στον μπαμπά σας κανένα χόμπι;»

Μια άκρως προσβλητική φράση, με την οποία κατακρίνουν τη μαμά επειδή βρίσκεται συχνά με τον άντρα της στην κρεβατοκάμαρα, λες και η μοναδική της ασχολία είναι το να κάνει παιδιά.

«Έχετε σκοπό να κάνετε κι άλλα;»

 

Συνήθως δεν προγραμματίζονται αυτά, αλλά γιατί πρέπει να ενημερωθεί κανείς για κάτι τέτοιο;

«Απόλαυσέ το τώρα που είναι μικρά. Μεγαλώνουν τόσο γρήγορα»

Οι πολυάσχολες μαμάδες συχνά "χάνουν" τις μέρες που τα παιδιά τους είναι μικρά εξαιτίας του έντονου στρες που βιώνουν και της εξάντλησης. Βάζουν τα δυνατά τους προκειμένου να χαρούν κάθε λεπτό της μητρότητας, αλλά συχνά, αυτό που τελικά πετυχαίνουν είναι απλά να ...επιβιώνουν.

Το σιωπηλό επίμονο κοίταγμα

Παρόλο που το επίμονο κοίταγμα δεν είναι κάτι λεκτικό, δεν παύει να είναι αγενές. Το να κοιτάτε για οποιονδήποτε λόγο μια μητέρα με 3-4 παιδιά δεν είναι καλή ιδέα. Είτε την κοιτάτε με δέος μετρώντας πόσα παιδιά έχει, είτε την κοιτάτε με λύπηση καλό είναι να το αποφεύγετε.

Οι περισσότερες πολύτεκνες μαμάδες πασχίζουν, ειδικά όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, να έχουν τα παιδιά τους υπό έλεγχο και συνήθως καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου τα παιδιά να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους. Εάν, λοιπόν, θέλετε οπωσδήποτε να πείτε κάτι, να είστε σίγουροι ότι είναι κάτι ευγενικό, όπως:

«Τι όμορφα παιδιά»
«Τα καταφέρνεις πολύ καλά»
«Τι καλούς τρόπους που έχουν τα παιδιά σας»

Ερωτήσεις ή σχόλια που θέλετε να κάνετε καλό είναι να αποφεύγονται γιατί είναι πιθανό να στεναχωρήσουν ή να θυμώσουν κάποια μαμά. Αντίθετα, ένα ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη και μια καλή κουβέντα μπορεί να της ανεβάσει το ηθικό. Και μην ξεχνάτε... αν δεν έχετε κάτι καλό να πείτε, καλύτερα να μην πείτε τίποτα.

v