Έχω περίοδο κάθε 15 ημέρες και είμαι στην κλιμακτήριο. Είναι φυσιολογικό;

Έχω περίοδο κάθε 15 ημέρες και είμαι στην κλιμακτήριο. Είναι φυσιολογικό;

Ερώτηση:

Εδώ και δύο μήνες, από τον Ιούλιο του 2014, έχω ανά 15 μέρες περίοδο, η οποία κρατά πολλές μέρες και με μεγάλη ροή. Έκανα εξέταση στον γυναικολόγο και αφού είδε ότι η μήτρα είναι καθαρή μου συνέστησε να φορέσω σπιράλ Μιρένα, για να μειωθεί η ποσότητα του αίματος επειδή είχα σοβαρό πρόβλημα με τον αιματοκρίτη. Ύστερα από ένα μήνα που το φοράω έχω πάλι συχνά αίμα ανά δύο εβδομάδες αλλά με μικρότερη ποσότητα αίματος και πολύ αργή ροή που κρατά 11- 12 μέρες. Θα ήθελα να μου πείτε αν θα συνεχιστεί αυτή η συχνότητα κι αν έκανα καλά που πέρασα το σπιράλ. Είμαι στην κλιμακτήριο τελικά; Είναι αυτή η συχνότητα φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού;

Απάντηση:

Η κλιμακτήριος είναι μια περίοδος στην οποία η γυναίκα υφίσταται πάρα πολλές αλλαγές στο σώμα της. Μία από αυτές τις αλλαγές και όχι η μοναδική, είναι η συντόμευση της εμμήνου ρύσεως. Έτσι η περίοδος κατεβαίνει κάτω από τις είκοσι τρεις μέρες, κάτω από τις είκοσι και φτάνει μερικές φορές σαν και σας, που δεν είναι και το πιο συνηθισμένο ανά δεκαπέντε μέρες. Αυτό θα κρατήσει ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι εξάμηνο συνήθως και μετά σταματάει εντελώς η περίοδος. Παρ'όλα αυτά, μετά μπορείτε να δείτε περίοδο ανά δύο-τρείς μήνες, εξαρτάται από το βάρος σας και από τις τροφές σας, και στο τέλος θα σταματήσει. Όταν σταματήσει για έξι ολόκληρους μήνες τότε λέμε ότι έχετε μπει στην εμμηνόπαυση. Όσον αφορά το σπιράλ δεν είναι κακή ιδέα, αλλά όπως βλέπετε δεν είναι και πανάκεια.

O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση»

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v