5 πράγματα που δεν ξέρετε για την εγκυμοσύνη σας

5 πράγματα που δεν ξέρετε για την εγκυμοσύνη σας

Η εγκυμοσύνη φέρνει σημαντικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, καθώς και στην ψυχολογία της. Πέρα από τις φυσιολογικές αλλαγές, όπως η αύξηση του βάρους και το «στρογγύλεμα», υπάρχουν σίγουρα ερωτήματα που σας προβληματίζουν αναφορικά με συμπτώματα που μπορεί να έχετε, ειδικά αν βρίσκεστε στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Τα καταθέσαμε στον μαιευτήρα χειρουργό γυναικολόγο κ. Αλέξανδρο Αρμενιάκο, ο οποίος θα σας λύσει κάποιες συνηθισμένες απορίες που σας απασχολούν.

Σταματά πάντα η ωορρηξία στην εγκυμοσύνη;

Εννοείται πως σταματά. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποια γυναίκα να έχει μείνει έγκυος και να συνεχίζουν να «κατεβαίνουν» ωάρια. «Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος η τεράστια αύξηση προγεστερόνης μπλοκάρει τις υπόλοιπες λειτουργίες της υπόφυσης με αποτέλεσμα να μην δίνονται εντολές στην ωοθήκη για παραγωγή άλλου ωαρίου» υποστηρίζει ο γυναικολόγος.

Μπορεί να είμαι έγκυος και να έχω πόνους περιόδου;

Εάν έχετε πόνους περιόδου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα κακό σύμπτωμα. Η μήτρα πρέπει να είναι απόλυτα χαλαρή. Αυτός είναι εξάλλου και ο ρόλος της προγεστερόνης, να χαλαρώνει την μήτρα. «Εάν έχετε πόνους, αυτό σημαίνει ότι η μήτρα συσπάται και αυτό είναι επικίνδυνο είτε για αποβολή είτε για πρόωρο τοκετό, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεστε» υποστηρίζει ο κ. Αρμενιάκος.

Μπορεί να έχω περίοδο στην εγκυμοσύνη;

Είναι πολύ πιθανό να δείτε λίγο αίμα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια του πλακούντα να προσκολληθεί στην μήτρα. Και μπορεί να συμβεί τις πρώτες 12 εβδομάδες. Μέχρι, λοιπόν, την ωρίμαση του πλακούντα υπάρχουν αρκετές παρεμβολές και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Αυξάνονται τα κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η περιοχή της μήτρας δέχεται βομβαρδισμό από τις ορμόνες και αυξάνεται η αιμάτωση, όπως και η λειτουργία των νεφρών με αποτέλεσμα να παράγονται πιο πολλά ούρα, αλλά και κολπικά υγρά. Επίσης, η πίεση της μήτρας στην κύστη σας κάνει να νιώθετε ότι επιθυμείτε να ουρήσετε, ενώ στην πραγματικότητα η κύστη έχει λίγα ούρα. Η πίεση της μήτρας στην κύστη επίσης μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά ακράτεια ούρων όταν σφίγγεστε, βήχετε ή σηκώνετε βάρος και ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Αυξάνονται τα εντερικά αέρια στην εγκυμοσύνη;

Στην εγκυμοσύνη, καθώς η μήτρα μεγαλώνει, καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο της κοιλιάς πιέζοντας τα έντερα. Οπότε, ό,τι αέριο υπάρχει αποβάλλεται. Επιπλέον, «οι έγκυοι, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης, είναι αρκετά αγχωμένες, με αποτέλεσμα να καταπίνουν αέρα και να τον κατεβάζουν. Άρα, η αύξηση των αερίων δεν έχει να κάνει τόσο με την εγκυμοσύνη, όσο με την ψυχολογία της εγκύου» προσθέτει ο κ. Αρμενιάκος.

v