Ο 3 ετών γιος μου ξαφνικά δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό

Ο 3 ετών γιος μου ξαφνικά δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό

Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι 3 ετών. Εδώ και 3 εβδομάδες ξεκίνησε παιδικό σταθμό. Τις πρώτες μέρες έκλαιγε πάρα πολύ. Μετά, σιγά σιγά, το φαινόμενο αυτό σταμάτησε. Το πρόβλημά μου είναι ότι εδώ και 4 ημέρες ξανακάνει το ίδιο. Και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω: να συνεχίσω να τον πηγαίνω η να τον σταματήσω; Επίσης όταν ξυπνάει το πρωί μου λέει ότι δεν θέλει να πάει και μόλις ξεκινάμε, ύστερα από λίγο μου ζητάει να πάει τουαλέτα (το αποδίδω μάλλον σε άγχος). Μπορείτε να μου δώσετε συμβουλές, πως να το διαχειριστώ; Υ.Γ. Η δασκάλα του μου λέει ότι περνάει ωραία ο μικρός μου (παίζει, συνεργάζεται).
Απάντηση:

Αρχικά να ορίσουμε ότι η κατάλληλη ηλικία για να φύγει ένα παιδί από το σπίτι είναι τα 4 χρόνια. Πριν από την ολοκλήρωση των πρώτων τεσσάρων χρόνων ζωής το παιδί δεν είναι ψυχικά αυτόνομο για να απομακρυνθεί από το σπίτι σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο ακόμη κι αν έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται. Εφόσον όμως έχετε στείλει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό και δεν έχετε άλλη λύση τότε θα χρειαστεί να ενισχύσετε την σχέση σας μαζί του διότι ο γιος σας έχει άγχος αποχωρισμού που σημαίνει ότι δεν αισθάνεται την σχέση σας αρκετά ασφαλή. Ασχοληθείτε περισσότερο με τον γιο σας τις ώρες που είναι σπίτι, κάντε ψυχική επαφή μαζί του, μιλήστε κοιτάζοντας τον στα μάτια, καθίστε μαζί του, αγκαλιάστε τον, ακούστε τον, δώστε του την αμέριστη προσοχή σας και μην το κρίνετε. Δυναμώστε την σχέση σας.

*Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v