Προφυλακτικό: Τα πιο συχνά και επικίνδυνα λάθη

Προφυλακτικό: Τα πιο συχνά και επικίνδυνα λάθη

Η ιστορία των προφυλακτικών ξεκινά στο μακρινό 1640. Πρωτοεμφανίστηκαν στην Αγγλία και ήταν φτιαγμένα από έντερα ζώων. Λίγο αργότερα, τον δέκατο όγδοο αιώνα, ο ακαταπόνητος εραστής Τζάκομο Καζανόβα χρησιμοποιούσε λινά προφυλακτικά για να αποφύγει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και αφροδισιακές νόσους. Η μαζική παραγωγή προφυλακτικών ξεκίνησε στους νεότερους χρόνους, το 1843 –τα προφυλακτικά τότε ήταν από καουτσούκ, πανάκριβα, δύσχρηστα και δυσεύρετα. Το προφυλακτικό από λάτεξ, όπως περίπου το γνωρίζουμε, μπήκε στις (σεξουαλικές) ζωές των ανθρώπων τη δεκαετία του 1930 κι έκτοτε αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο αντισύλληψης και προστασίας από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Αρκεί να το χρησιμοποιεί κανείς σωστά!

Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού, ως μέθοδος αντισύλληψης, αγγίζει το 98%. Ταυτόχρονα, τα προφυλακτικά από λάτεξ -αντίθετα μ' αυτά που κατασκευάζονται από πολυουρεθάνη- θεωρούνται η αποτελεσματικότερη μέθοδος προστασίας έναντι του ΗΙV/AIDS και άλλων ΣΜΝ και μολύνσεων, όπως τα χλαμύδια, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), οι τριχομονάδες, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων κ.α. Παρά την αδιαμφισβήτητη κρισιμότητα του ρόλου του προφυλακτικού, πολλά ζευγάρια (ας δείξουμε ανωτερότητα κι ας μη ρίξουμε όλη την ευθύνη στους άνδρες) κάνουν σημαντικά κι επικίνδυνα λάθη στη χρήση του –και όχι μόνο. Ας εξετάσουμε αυτά τα λάθη, ξεκινώντας από την αρχή.

Λάθη κατά την αγορά του προφυλακτικού

Ξεπερνώντας τις αναστολές σας και τον εσωτερικό μονόλογο – πρόβα του πώς θα τα ζητήσετε (Ένα κουτάκι προφυλακτικά; Να πω απλά τη μάρκα τους; Μήπως να κλείσω το μάτι με νόημα;), φτάνετε στο περίπτερο/φαρμακείο/μίνι μάρκετ. Σ' αυτό το στάδιο υπάρχουν κάποια σημεία που αξίζουν την προσοχή σας:

Λάθος #1: Συνθήκες φύλαξης

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού είναι το μέρος που φυλάσσεται. Οι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και η ηλιακή ακτινοβολία αλλοιώνουν το υλικό απ' το οποίο είναι φτιαγμένο. Πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται, αφού ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτυχία της μεθόδου. Κατευνάστε την ανυπομονησία σας και προχωρήστε στο επόμενο περίπτερο, αν αντιληφθείτε πώς οι συνθήκες φύλαξης των προφυλακτικών είναι ακατάλληλες.

Λάθος #2: Ημερομηνία λήξης

Κοιτάξτε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο πακέτο πριν τα αγοράσετε. Αν η ημερομηνία έχει παρέλθει η αποτυχία της μεθόδου είναι εγγυημένη. Η απερισκεψία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Λάθος #3: Καβούρια στη τσέπη

Δεν μπορούμε, φυσικά, να σας υποδείξουμε ποια μάρκα προφυλακτικών θα αγοράσετε, αλλά αποφύγετε τις τσιγγουνιές! Όπως σε όλα τα προϊόντα, «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», γι' αυτό δώστε κάτι παραπάνω. Προφυλακτικά ύποπτα φτηνά, ίσως είναι λιγότερο ανθεκτικά και ενδέχεται να σας δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη χρήση (αλλεργίες, σπάσιμο κ.τ.λ.).

Λάθη κατά τη χρήση

Η πολυπόθητη ώρα έχει φτάσει, κι εσείς χαρωποί και γεμάτοι ερωτισμό, είστε πανέτοιμοι να επιδοθείτε σε μια βραδιά -ή σε ένα μεσημέρι, δεν έχει σημασία- πάθους. Προσέξτε! Τα πιο σημαντικά λάθη με τα προφυλακτικά, γίνονται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Λάθος #1: Καθυστερημένη τοποθέτηση του προφυλακτικού

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, περισσότερα από τα μισά ζευγάρια (το 51%), βάζουν προφυλακτικό πολύ μετά την έναρξη της σεξουαλικής επαφής. Μη τοποθετώντας το προφυλακτικό από την αρχή της συνουσίας, δεν προστατεύεστε από τη μετάδοση νοσημάτων. Μπορεί να προλαμβάνετε την πιθανότητα εγκυμοσύνης, αλλά η ανταλλαγή σωματικών υγρών –που ευθύνεται για τη μετάδοση των ΣΜΝ- γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια του σεξ, επομένως παίρνετε ένα πολύ σημαντικό ρίσκο.

Λάθος #2: Αφαίρεση του προφυλακτικού πριν την εκσπερμάτωση

Αυτό είναι το λάθος-αδερφάκι του προηγούμενου. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έρευνας, σχεδόν το 30% των ζευγαριών αφαιρούν το προφυλακτικό πριν το τέλος της σεξουαλικής πράξης. Εδώ, υπάρχει διπλή απειλή: τόσο ο κίνδυνος της εγκυμοσύνης, ακόμη κι αν είστε προσεκτικοί (αφού και τα προσπερματικά υγρά είναι ικανά να γονιμοποιήσουν), όσο και ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

Λάθος #3: Ξετύλιγμα πριν την εφαρμογή

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι να ξετυλίξετε το προφυλακτικό πάνω στο πέος και όχι πριν την τοποθέτηση. Ξετυλίγοντάς το νωρίτερα, εκτίθεστε στον κίνδυνο να σπάσει ή να τοποθετηθεί λάθος, με αποτέλεσμα να μειώσει την απόλαυση.

Λάθος #4: Μισό ξετύλιγμα

Μεγάλο ποσοστό των ζευγαριών παραδέχεται ότι ξεκίνησε τη σεξουαλική πράξη χωρίς να έχει ξετυλίξει εντελώς το προφυλακτικό. Η ανυπομονησία του πάθους είναι κατανοητή, αλλά δώστε τον απαραίτητο χρόνο στη σωστή εφαρμογή του προφυλακτικού –θα είστε ασφαλέστεροι.

Λάθος #5: Άνοιγμα με αιχμηρό αντικείμενο

Και πάλι δοκιμάζεται η αυτοσυγκράτησή σας! Το άνοιγμα με αιχμηρό αντικείμενο ή με τα δόντια, μπορεί να επιφέρει «τραυματισμούς» με κίνδυνο το σπάσιμο του προφυλακτικού και τη διαρροή σπέρματος. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και χρησιμοποιείστε τα χέρια σας.

Λάθος #6: Επανάχρηση

Φαίνεται απίστευτο, αλλά σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, ένα στα πέντε ζευγάρια χρησιμοποιούν ξανά το ίδιο προφυλακτικό! Τα προφυλακτικά είναι «μιας χρήσης». Μην το σκέφτεστε! Πετάξτε το στα σκουπίδια μετά το πέρας της ερωτικής πράξης.

Λάθος #7: Χρήση λάθος λιπαντικού

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε λιπαντικό, αυτό πρέπει να έχει ως βάση το νερό. Λιπαντικά με βάση το λάδι ή το πετρέλαιο, μπορούν να διαβρώσουν το προφυλακτικό και να σπάσει.

Λάθη μετά το πέρας της επαφής

Η πολυπόθητη ώρα έχει περάσει στην ιστορία των σεξουαλικών σας επιδόσεων, κι εσείς ακόμα πιο χαρωποί και πλήρεις ερωτισμού (αν όλα έχουν πάει κατ' ευχήν) είστε πανέτοιμοι για τις απαραίτητες μετά-σεξουαλικές τρυφερότητες. Τα χειρότερα έχουν περάσει, αλλά ακόμα και σ' αυτό το στάδιο υπάρχουν ζητήματα που χρίζουν της προσοχής σας και λάθη που πρέπει να αποφευχθούν.

Λάθος #1: Δεν κρατάτε το προφυλακτικό στη βάση του πέους κατά την έξοδο

Είναι πολύ σημαντικό κατά την έξοδο του πέους από τον κόλπο, να κρατήσετε το προφυλακτικό στη θέση του. Η άτσαλη έξοδος μπορεί να κάνει το προφυλακτικό να γλιστρήσει, με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη διαρροή σπέρματος.

Λάθος #2: Πρόωρη αφαίρεση

Σιγουρευτείτε ότι έχετε απομακρυνθεί από τον κόλπο της συντρόφου σας, όταν θα βγάλετε το προφυλακτικό. Τα ατυχήματα καραδοκούν.

Η σωστή χρήση του προφυλακτικού εγγυάται προστασία. Η ασφάλεια που παρέχει αυτή η μέθοδος, απαιτεί την προσοχή και την υπευθυνότητά σας στην αγορά και τη χρήση. Πρωταρχικά όμως, προϋποθέτει την διάθεση για χρήση. Αρκετοί άνδρες έχουν συστηματική απώλεια στύσης κατά την εφαρμογή του προφυλακτικού, γι' αυτό αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν εκθέτοντας και τους δύο σε κινδύνους. Αν είστε γυναίκα, βοηθήστε τον να αποβάλει το στρες. Εντάξτε την τοποθέτηση του προφυλακτικού στο ερωτικό παιχνίδι και γίνετε συμμέτοχοι στη διαδικασία που, αν γίνεται ατομικά, είναι κάπως άχαρη. Χρησιμοποιείστε το προφυλακτικό σωστά και απολαύστε το σεξ χωρίς φόβο και με πολύ... πάθος!

v