Νιώθω ότι ο 1 έτους γιος μου με έχει "καταβροχθίσει"

Νιώθω ότι ο 1 έτους γιος μου με έχει καταβροχθίσει

Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι 12 μηνών. Προσπαθώ από τη γέννησή του να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις του με στοργή και τρυφερότητα και να "προλαβαίνω" τις ανάγκες του για να μην έχει συναισθηματικά κενά και θυμό. Είμαι συνέχεια μαζί του, παίζω, το χαϊδεύω και το αγκαλιάζω έχοντας αφήσει σε 2η μοίρα όλα τα υπόλοιπα όπου τα στριμώχνω την ώρα που κοιμάται για να μην έχει την έλλειψή μου. Αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας κατά τη γέννησή του που δεν μπορώ ακόμη να κοιμηθώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο μου προκαλεί άγχος κι εκνευρισμό. Νιώθω ότι με έχει καταβροχθίσει, γιατί δεν έχω προσωπικό χρόνο και νομίζω ότι χάνω τον εαυτό μου. Δεν έχω βοήθεια από πουθενά, παρά μόνο από το σύζυγό μου. Παρ' όλα αυτά ο γιός μου θέλει συνέχεια αγκαλιά να τον πηγαίνω να εξερευνεί τους χώρους στο σπίτι και με κυνηγάει μπουσουλώντας παντού. Έχω τύψεις όταν τον αφήνω ακόμη και για 20 λεπτά. Δείχνει προτίμηση στον σύζυγό μου όταν είναι στο σπίτι και απαιτεί πάντα τη συντροφιά μας για να αποκοιμηθεί. Ενώ είναι πολύ ανεξάρτητος και θαρραλέος, διακρίνω ανασφάλεια στον ύπνο του ενώ κοιμάται μόνος του από 3 μηνών. Δυσκολεύεται να κοιμηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, με αποτέλεσμα να είναι συνέχεια κουρασμένος. Σύντομα θα επιστρέψω στην εργασία μου και θα πρέπει να τον φροντίζουν τα πεθερικά μου, τα οποία δεν τα γνωρίζει αρκετά και αυτό με αγχώνει ιδιαίτερα. Νιώθω τόσο εξαντλημένη, προβληματισμένη και μπερδεμένη που δεν ξέρω να τα διαχειριστώ όλα αυτά, ενώ έχω διαβάσει άπειρα βιβλία και μελέτες για την παιδική ψυχολογία και δεν θέλω να κάνω λάθη που έγιναν σε εμένα.
Απάντηση:

Προφανώς βιώνετε μια αμφιθυμία απέναντι στον τρόπο που θα θέλατε να είστε με τον γιο σας. Ακούγεται να φοβάστε να μην μεγαλώσει όπως εσείς αλλά συνάμα αυτό σας εγκλωβίζει. Καλό είναι να δείτε έναν ψυχολόγο να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τους φόβους και τις εσωτερικές σας συγκρούσεις. Ο γιος σας βιώνει τα αντικρουόμενα συναισθήματά σας και έτσι καλλιεργείτε στον ίδιο μια αγωνία. Μιλήστε σε έναν ψυχολόγο για όσα παρεμβαίνουν από τα δικά σας παιδικά βιώματα. Το παιδί σας είναι ο καθρέφτης σας.

*Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v