Γιατί το μωρό δεν κοιμάται

Γιατί το μωρό δεν κοιμάται

Ο ύπνος ιδιαίτερα για τα μωρά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φυσιολογικής και υγιούς ανάπτυξής τους . Συχνά όμως, τα μωρά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, τα οποία όσο νωρίτερα μάθετε να τα αναγνωρίζετε τόσο πιο αποτελεσματικά θα βοηθήσετε το μωρό σας- και εσάς!- να κοιμάστε καλά.

Πόσος ύπνος είναι αρκετός

Το πόσο θα κοιμάται ένα μωρό εξαρτάται από την ηλικία του. Στην ηλικία των 3 μηνών κοιμάται περίπου 13 ώρες το 24ωρο μοιρασμένο σε 4-5 ώρες στη διάρκεια της ημέρας και 8-9 ώρες το βράδυ με 1-2 διακοπές. Από 6- 12 μηνών τα μωρά κοιμούνται συνήθως 9-11 ώρες το βράδυ και 3 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Στην νηπιακή και προσχολική ηλικία τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται 10-13 ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας. Μέχρι την ηλικία των 5 ετών μάλιστα αρκετά παιδιά χρειάζονται ένα σύντομο ύπνο (διάρκειας 1-2 ωρών) μέσα στη μέρα.

Θα πρέπει να ανησυχήσετε όταν το παιδί σας δεν κοιμάται σταθερά συγκεκριμένες ώρες του 24ώρου και όταν δεν συμπληρώνει τις απαιτούμενες ώρες ύπνου.

Όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται καλά βρίσκονται σε συνεχή υπερδιέγερση, έχουν παράξενη συμπεριφορά, γκρινιάζουν συνεχώς και κλαίνε χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Τι φταίει όμως που δεν κοιμάται το μωρό σας; Εάν δεν είναι η ηλικία του, τότε ίσως ευθύνεται κάποια από τις παρακάτω αιτίες.

Οι συνηθέστερες αιτίες που ξυπνούν ή δεν κοιμούνται τα βρέφη τη νύχτα:

• Εάν δεν έχει φάει αρκετά δυσκολεύεται να χαλαρώσει και ξυπνά επειδή πεινάει.

• Εάν κοιμάται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, το βράδυ θα ξυπνάει, γιατί δεν θα είναι αρκετά κουρασμένο.

• Εάν δεν κοιμάται καθόλου κατά την διάρκεια της ημέρας θα είναι πολύ κουρασμένο και αργότερα θα έχει υπερένταση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί εύκολα.

• Εάν το περιβάλλον στο σπίτι δεν είναι ήρεμο, το βρέφος δυσκολεύεται να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.

• Οδοντοφυΐα (συνήθως από τον 6ο μήνα και μετά). Οι πόνοι συνήθως το κρατάνε ξύπνιο.

• Ένα κρύωμα ή μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να το κρατάει ξύπνιο. Να είστε προσεκτικοί εάν παρατηρήσετε να έχει καταρροή, βήχα ή φτέρνισμα.

• Το κρύο. Τα μεγαλύτερα βρέφη, μετά τον 6ο μήνα που αποκτούν τον έλεγχο του κεφαλιού τους, συχνά ξεσκεπάζονται κατά την διάρκεια της νύχτας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάνε από το κρύο.

• Το δεύτερο παιδί. Εάν στο δωμάτιο υπάρχει και αδερφάκι υπάρχει περίπτωση να κάνει φασαρία και να το ξυπνά. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να πηγαίνει πρώτα το μωρό για ύπνο και μετά να πηγαίνετε το άλλο παιδάκι.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί

  • Λίγο παιχνίδι πριν τον ύπνο

Αφού τα παιδιά γευματίσουν μπορείτε να παίξετε μαζί τους για λίγα λεπτά, έτσι είναι διπλό το όφελος και θα ευχαριστηθούν και θα νυστάξουν.

  • Το καθιερωμένο μπανάκι

Αφού θα έχετε παίξει και τα παιδιά θα έχουν ιδρώσει, τι καλύτερο από ένα βραδινό μπανάκι; Θα τα βοηθήσει να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν πιο γρήγορα.

  • Χαδάκια

Μετά το μπάνιο μπορείτε να βάλετε λίγη κρέμα ή λάδι στο σώμα των παιδιών και να τους κάνετε μασάζ με απαλές κινήσεις στην πλάτη, την κοιλιά, τα πόδια και τα χέρια.

  • Ώρα για παραμύθι

Μόλις τα παιδιά ξαπλώσουν στο κρεβάτι μπορείτε να έχετε μερικά παραμύθια που θα τους διαβάζετε λίγο πριν κοιμηθούν. Η αφήγηση θα τα χαλαρώσει και τέλος θα τα νανουρίσει.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν από παιδί σε παιδί και ότι οι διαταραχές του ύπνου είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία. Συνήθως, αυτές οι διαταραχές υποχωρούν μετά τα 6-7 χρόνια.

Εάν δείτε ότι το παιδί σας δεν κοιμάται κατά την διάρκεια της νύχτας και αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθείτε εγκαίρως σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει.

v