Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση και πότε πρέπει να την κάνετε

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση και πότε πρέπει να την κάνετε

Στις μέρες μας, η εγκυμοσύνη μετά τα 35 τείνει να γίνει κανόνας. Ωστόσο, οι γιατροί επισημαίνουν ότι όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας που αποφασίζει να κάνει παιδί, αυξάνονται και οι πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Τα καλά νέα είναι ότι για να ελέγξετε και να διασφαλίσετε την καλή του υγεία υπάρχει μια πολύτιμη εξέταση. Η αμνιοπαρακέντηση σας δίνει όλες τις πληροφορίες για την ύπαρξη ή όχι του συνδρόμου Down, αλλά και για άλλες γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο παιδί σας. Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, κ. Θεοδόσης Αρκουλής μας εξηγεί τι είναι η αμνιοπαρακέντηση, πώς γίνεται και πότε είναι επικίνδυνη για την κύηση.

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση

Είναι μια επεμβατική διαγνωστική εξέταση με την οποία γίνεται λήψη αμνιακού υγρού, κυρίως για να διερευνηθεί ο καρυότυπος, δηλαδή το σύνολο των χρωμοσωμάτων του εμβρύου. Η εξέταση αυτή δίνει πολύτιμες πληροφορίες όπως:
• Χρωμοσωμικές ανωμαλίες, κυρίως το σύνδρομο Down
• Ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία.
• Το φύλο του εμβρύου, εφόσον υπάρχει ιστορικό αιμοφιλίας ( κληρονομική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει την πήξη του αίματος).
• Η ηλικία του εμβρύου, για να διαπιστωθεί αν τα πνευμόνια του είναι ώριμα, σε περίπτωση που πρέπει να γεννηθεί πρόωρα.
• Η ομάδα αίματος του εμβρύου, σε περίπτωση που απαιτείται ενδομήτρια μετάγγιση αίματος.

Πότε επιβάλλεται να κάνει η έγκυος αμνιοπαρακέντηση

Όταν η μητέρα βρίσκεται σε ηλικία άνω των 35 ετών, ακόμη κι αν είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη της.

Όταν υπάρχουν ενδείξεις από προηγούμενες εξετάσεις (αυχενική διαφάνεια, μέτρηση του ρινικού οστού και βιοχημικοί δείκτες στο πρώτο τρίμηνο και λήψη βιοχημικών δεικτών και μέτρηση της βιομε-τρίας στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο.

Όταν ανιχνεύονται -με τη βοήθεια των υπερήχων- ανατομικές ανωμαλίες (π.χ. συγγενής καρδιοπάθεια), γιατί μπορεί να συνδέονται με προβλήματα στον καρυότυπο του εμβρύου.

Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών από την πλευρά τη δική σας ή του συντρόφου σας.

Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως την 17η εβδομάδα, τότε που το έμβρυο περιβάλλεται με αρκετή ποσότητα αμνιακού υγρού. Ο γυναικολόγος, με τη βοήθεια υπερήχων, θα εντοπίσει ένα σημείο στο αμνιακό υγρό όπου δεν κινδυνεύει να τραυματίσει το έμβρυο και τον πλακούντα καθώς θα επεμβαίνει για την εξέταση. Στη συνέχεια, μέσω του κοιλιακού τοιχώματος της εγκύου, θα εισάγει μια βελόνα διαδερμικά στον αμνιακό σάκο (υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο) και θα εξάγει 10 με 20 χιλιοστόλιτρα αμνιακού υγρού που περιέχει πολλά είδη κυττάρων του εμβρύου και άλλα στοιχεία. Τα κύτταρα αυτά στέλνονται, στη συνέχεια, για καλλιέργεια.
Μέσω αυτής της εξέτασης δίνονται πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου, ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένετε για τα αποτελέσματα 2 με 3 εβδομάδες.

Οι κίνδυνοι της αμνιοπαρακέντησης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος αποβολής μετά την εξέταση είναι κάτω του 0,5% εάν δεν υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες, όπως ινομυώματα, ιστορικό αποβολών ή αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης. «Σε μια περίπτωση από τις 100 υπάρχει πιθανότητα μια γυναίκα να αποβάλλει μετά την εξέταση» τονίζει ο κ. Αρκουλής.

Τι πρέπει να προσέξετε μετά την εξέταση

«Μετά την εξέταση η έγκυος θα πρέπει να απέχει από την εργασία της για 2-3 μέρες, να πάρει την αντιβίωσή της και να ξεκουραστεί» τονίζει ο κ. Αρκουλής και προσθέτει «Όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή, επιτρέπεται έπειτα από 10 ημέρες».

Τι γίνεται όταν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά

Όταν τα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης δείξουν ότι το έμβρυο πάσχει από κάποια γενετική ανωμαλία, τότε ο γιατρός συνιστά την διακοπή της κύησης. Ωστόσο, οι γονείς έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εάν θέλουν να κρατήσουν ένα παιδί που θα έχει μια τόσο σοβαρή ασθένεια ή όχι.

v