Η μικρή μου κόρη χτυπάει τον μεγάλο μου γιο! Τι να κάνω;

Η μικρή μου κόρη χτυπάει τον μεγάλο μου γιο! Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Έχω δύο παιδιά. Ο μεγάλος είναι 7,5 κι η μικρή 5,5 ετών. Η συμπεριφορά της μικρής όσο πάει και χειροτερεύει. Χτυπάει συνεχώς και χωρίς λόγο τον αδερφό της και εκείνος τρομοκρατημένος κλαίει κι έρχεται κοντά μου. Έχω φτάσει στο σημείο να του λέω πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η μικρή να τον χτυπάει είναι να την χτυπάει κι αυτός! Εκείνος αρνείται να ανταποδώσει το χτύπημα όπως του υποδεικνύω κάθε φορά, με αποτέλεσμα εγώ να είμαι αυτή που κάθε φορά θα τη μαλώσω και θα την τιμωρήσω. Δεν μπορώ ούτε αμέτοχη να μείνω, γιατί η μικρή το κάνει συνέχεια, και ο μεγάλος είναι φοβισμένος. Έχω απελπιστεί. Βαρέθηκα να τη μαλώνω. Εχτές μάλωσα και τον μεγάλο που έκατσε και τον χτύπησε... Απαντήστε μου σας παρακαλώ! Έχω τρελαθεί!
Απάντηση:

Η ζήλια είναι η πρώτη ερμηνεία για αυτή την συμπεριφορά. Δείχνετε μεγαλύτερη προσοχή στον γιο σας; Θα μπορούσε η κόρη σας να αισθάνεται ότι γίνεται διαχωρισμός; Μήπως ο γιος σας πάντα τα καταφέρνει όλα και είστε πολύ περήφανοι ως γονείς ενώ για την κόρη σας δεν εκδηλώνετε τον ίδιο θαυμασμό και στοργή;

Το άλλο ενδεχόμενο, λιγότερο πιθανό σε σχέση με το πρώτο, είναι η κόρη σας να έχει θυμό με εσάς και να το εκτονώνει στον αδελφό της. Αναλογιστείτε τις ερωτήσεις και απαντήστε τις στον εαυτό σας με πάσα ειλικρίνεια. Η κόρη σας για κάποιον λόγο πονάει και θυμώνει. Παρατηρήστε τον εαυτό σας και θα καταλάβετε. Στην συνέχεια μιλήστε με το παιδί σας για να σας εκφράσει τα συναισθήματά του και να σας καταθέσει την αιτία που νιώθει θυμό με τον αδελφό της. Θα σας απαντήσει αρκεί να της το επιτρέψετε ψυχικά.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v