Ο γιος μου έχει κόμπλεξ με το σώμα του. Πώς να τον βοηθήσω;

Ο γιος μου έχει κόμπλεξ με το σώμα του. Πώς να τον βοηθήσω;

Ερώτηση:
Καλησπέρα. Ο γιος μου είναι 11 χρονών και έχει, απ'ό,τι κατάλαβα, κόμπλεξ με το σώμα του. Δεν είναι πολύ παχύς αλλά έχει κοιλίτσα και είναι στιβαρό παιδί. Βέβαια τρώει συνέχεια και με μανία τα φαγητά του! Ακόμα και μέσα στο σπίτι, με τόση ζέστη, του λέω να βγάλει την μπλούζα του να δροσιστεί και αρνείται. Επίσης, αρνείται να κάνει αθλητισμό και είναι αντιδραστικός σε όλα. Εγώ, όσο μπορώ, προσπαθώ να του τονώσω την αυτοπεποίθηση λέγοντάς του ότι είναι δυνατό παιδί. Όμως το βλέπω ότι δεν πείθεται. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω αυτή του την εμμονή με το φαγητό, ώστε να σταματήσει το κόμπλεξ και πώς μπορώ να τον πείσω να κάνει αθλητισμό;
Απάντηση:

Θα χρειαστεί να σταματήσετε να του μιλάτε για αυτό σε επίπεδο «μην τρως, φάε πιο λίγο». Στην συνέχεια, θα ήταν σκόπιμο να φροντίσετε η μαγειρική σας να είναι ελαφριά χωρίς να το σχολιάσετε στον γιο σας. Για να χάσει βάρος, εσείς θα ελέγχετε με τις τροφές που του προσφέρετε τι προσλαμβάνει. Το θέμα είναι γιατί ο γιος τρώει σας με αυτόν τον τρόπο. Και η απάντηση βρίσκεται σε εσάς ως μητέρα και στην σχέση που έχετε δημιουργήσει μαζί του. Μήπως είστε πολύ παρεμβατική και διεισδυτική με το παιδί σας; Έχετε δεχτεί ότι είναι ξεχωριστή οντότητα από εσάς; Καταλαβαίνετε ότι δεν σας ανήκει; Του φέρεστε ως παιδί ή μήπως κάποιες φορές τον βάζετε σε θέση ενήλικα; Του δίνεται συναίσθημα χωρίς να τον ενοχοποιείτε; Για να λυθεί το θέμα με το βάρος του γιου σας θα χρειαστεί να κοιτάξετε την σχέση σας και την δική σας συμπεριφορά απέναντι του. Το φαγητό πάντα συνδέεται με την μητέρα. Όταν υπάρχει κάτι δυσλειτουργικό με την διατροφή και το βάρος ενός παιδιού τότε κάτι δεν λειτουργεί στην σχέση με τη μητέρα. Καλή ιδέα θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να μιλήσετε για το πώς σχετίζεστε με τον γιο σας.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v