Από τότε που αρρώστησε ο γιος μου έχει βγει εκτός ορίων

Από τότε που αρρώστησε ο γιος μου έχει βγει εκτός ορίων

Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω δυο γιους, 2 και 4 ετών. Τον τελευταίο χρόνο ο μεγάλος μου γιος αρρώστησε σοβαρά. Έχει περάσει πολλά τους τελευταίους 10 μήνες. Διαπιστώθηκε στο κεφαλάκι του κάποιος όγκος, περάσαμε από χειρουργεία, από ακτινοβολίες, από χημειοθεραπείες, οπότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις ισορροπίες. Πάντα πριν αρρωστήσουμε υπήρχαν όρια, ποτέ δεν τον είχα ανεξέλεγκτο, ήμουν αυστηρή μαζί του. Υπήρχαν όρια στον ύπνο, στο φαί... Σαν παιδάκι ήταν πολύ καλός για την ηλικία του, συνεργαζόταν τις περισσότερες φορές άψογα. Από την στιγμή που αρρώστησε έχουμε φτάσει, έπειτα από τόσους μήνες, να κλαίει συνέχεια και να θέλει να περάσει το δικό του. Γκρινιάζει συνέχεια, ξεσπά στον αδερφό του (που δεν σήκωνε ποτέ χέρι), δεν με ακούει καθόλου ακόμα και στο πιο απλό πράγμα (π.χ. να πλύνουμε τα χέρια), δεν συνεργάζεται πουθενά. Προσπαθώ να είμαι ήρεμη, να του εξηγώ. Δεν τα καταφέρνω, όμως, πάντα και του φωνάζω χειρότερα. Προσπαθούμε και εγώ και ο πατέρας του να έχει καλή ψυχολογία, λόγω της κατάστασης. Όταν περνώ, όμως, την απόφαση να του απαγορέψω κάτι που του αρέσει πολύ, ο πατέρας του τού κάνει το χατίρι για να μην κλαίει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Έχει περάσει πολλά. Ακόμα κι εγώ που είμαι μάνα του δεν μπορώ να καταλάβω την ψυχολογία του. Τι σκέφτεται, πώς νοιώθει. Προσπαθώ να είναι χαρούμενος, αλλά δεν ξέρω πλέον πώς να το χειριστώ. Πρώτα ο Θεός τελειώνουμε. Να σημειώσω ότι στο σπίτι του δεν έχει ξαναπάει όλους αυτούς τους μήνες. Το ζητάει, του λυπεί πολύ. Σκεφτόμουν να φέρω κάποιον ειδικό στο σπίτι να μιλήσει μαζί του, να συμβουλέψει κι εμάς να ακολουθούμε ίδιο δρόμο, κι εγώ κ ο πατέρας του, αλλά δεν γνωρίζω κάποιον. Χρειάζομαι την βοήθειά σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και πιστεύω να βρεθεί λύση στο πρόβλημά μου.
Απάντηση:

Το παιδάκι σας είναι πολύ ταλαιπωρημένο. Η ψυχούλα του κουράστηκε. Φοβήθηκε, ταλαιπωρήθηκε, κουράστηκε, έχασε τα δεδομένα του και την ασφάλειά του. Η ζωή του αναποδογύρισε και τραντάχτηκε. Το παιδάκι σας έχει υποφέρει. Όλοι σας έχετε υποφέρει μα δείξτε όση υπομονή και αγάπη έχετε. Βοηθήστε το παιδάκι σας να αντέξει όσα έχει περάσει. Να είστε μια αγκαλιά για αυτό σαν συμπεριφορά. Μην του απαγορεύετε. Όταν με το καλό γυρίσετε στο σπίτι θα βρει την σειρά σας. Τώρα δεν χρειάζεται να είστε αυστηρή ή μετρημένη. Τώρα χρειάζεται να είστε για εκείνον κήπος ολάνθιστος, να του φέρετε πάλι την άνοιξη. Η σειρά θα μπει μόλις γυρίσετε σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται να σταματήσει είναι το να χτυπάει τον αδελφό του. Δώστε του πολλή αγάπη και ζεστασιά. Βοηθήστε τον να σας μιλήσει για όλα όσα νιώθει. Ακούστε τον και μην κλαίτε μπροστά του. Χρειάζεται να σας νιώθει δυνατούς. Πολύ δυνατούς και τρυφερούς. Καλή είναι η ιδέα της υποστήριξης από ειδικό να σας βοηθήσει να το αφήσετε πίσω όλο αυτό και να το επεξεργαστείτε. Σας εύχομαι να είναι περαστικά και να έχει ταχύτατη ανάρρωση το αγοράκι σας. Με το καλό να πάτε σπίτι σας. Κάθε προστασία και ευλογία σας εύχομαι.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v