Με αυτό το σπερμοδιάγραμμα θα γίνει φυσιολογική σύλληψη;

Με αυτό το σπερμοδιάγραμμα θα γίνει φυσιολογική σύλληψη;

Ερώτηση:

Γεια σας. Είμαι 32 ετών και η γυναίκα μου 29 ετών και προσπαθούμε να κάνουμε παιδί εδώ και 1,5 χρόνο. Όλες οι εξετάσεις τις γυναίκας μου είναι φυσιολογικές. Εγώ έκανα 2 σπερμοδιαγράμματα με διαφορά 1 μήνα και καλλιέργεια σπέρματος. Η καλλιέργεια ήταν καθαρή, ενώ και τα δυο σπερμοδιαγράμματα έδειξαν πολύ χαμηλό αριθμό σπερματοζωηρων: 600000/ml. Όλα τα υπόλοιπα ήταν πολύ καλά: κινητικότητα 65% την 1ωρα- 60% την 3η ωρα, άτυπες μορφές:35%, ρευστοποίηση σε 20', όγκος 5ml, ph 7,7 και όλα τα άλλα φυσιολογικά. Μπορεί να γίνει φυσιολογική σύλληψη; Θα χρειαστεί σπερματέγχυση ή εξωσωματική; Περιμένω την γνώμη σας.

Απάντηση:

Μου γράφετε ότι όλες οι εξετάσεις της γυναίκας σας είναι φυσιολογικές, δεν μου γράφετε όμως ποιες εξετάσεις έχετε κάνει γιατί πιθανόν να λείπουν εξετάσεις. Ύστερα από ενάμιση χρόνο ελεύθερων επαφών έπρεπε οπωσδήποτε μια κοπέλα στα 29-30 να μείνει έγκυος. Από εκεί και ύστερα το σπερμοδιάγραμμα πάλι που μου γράφετε με αδρές γραμμές δεν νομίζω ότι αποτελεί αναπαραγωγικό σπερμοδιάγραμμα. Θα πρέπει να κάνετε ένα σπερμοδιάγραμμα βάσει των αυστηρών κριτηρίων κατά Kruger, που σημαίνει ότι αν έχουμε φυσιολογικές μορφές πάνω από 4% είναι καλό το σπέρμα. Εσείς μου γράφετε ότι οι φυσιολογικές είναι 65, αυτό δεν μου θυμίζει αναπαραγωγικό σπερμοδιάγραμμα, θα πρέπει να το ξαναδείτε.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v