Οστεοπόρωση: Ποιοι οι κίνδυνοι και πώς να προστατευτείτε

Οστεοπόρωση: Ποιοι οι κίνδυνοι και πώς να προστατευτείτε

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια ασθένεια, η οποία προκαλεί προοδευτική  μείωση της αντοχής των οστών και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας  παγκοσμίως, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πάθηση προσβάλλει μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 60 έως 70 ετών και δύο στις τρείς γυναίκες άνω των 80.  Οι πιθανότητες, λοιπόν, είναι δυστυχώς εναντίον σας. Μάθετε αν κινδυνεύετε και πώς να προστατευτείτε. 

Πότε κινδυνεύετε:

Τι δεν περνάει από το χέρι σας

Φύλο: οι γυναίκες έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από οστεοπόρωση, σε σχέση με τους άνδρες.
Ηλικία: μεγαλώνοντας ο οργανισμός δεν μπορεί να αναπληρώσει όλη την οστική μάζα που καταστρέφει. Έτσι, ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται όσο ο οργανισμός σας γερνά.
• Εμμηνόπαυση: ο πιο συχνός τύπος οστεοπόρωσης είναι η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση (η γεροντική οστεοπόρωση, είναι λιγότερο συχνή και πλήττει και τα δύο φύλα).
• Οικογενειακό ιστορικό: η οστεοπόρωση είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, κληρονομική νόσος. Είναι εύλογο να ανησυχήσετε, αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας νοσεί.
• Χαμηλό σωματικό βάρος: οι λεπτές και μικρόσωμες γυναίκες, έχουν σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση.
Ενδοκρινολογικές και ορμονικές διαταραχές: οι χρόνιες ορμονικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, αλλά και η φαρμακευτική τους αγωγή (κυρίως η κορτιζόνη), μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τι περνάει από το χέρι σας

• Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου: η συστηματική λήψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση των οστών. Ένα φτωχό σε ασβέστιο διαιτολόγιο (σπάνια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων), ευνοεί την οστεοπόρωση.
• Χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D: η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνοδεύεται από ελάττωση της οστικής πυκνότητας – με δυο λόγια, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σημαίνουν εύθραυστα οστά.
• Διατροφικές διαταραχές ή απότομη απώλεια βάρους: αν έχετε χάσει απότομα βάρος ή πάσχετε από νευρική ανορεξία, μειώνετε τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό, και κάνετε τα οστά σας πιο αδύναμα.
Ακινησία και καθιστική ζωή: αν δεν ασκείστε ή αν κάνετε καθιστική ζωή, δεν βοηθάτε καθόλου τον οργανισμό σας να χτίσει ένα γερό σκελετό.
Κακές συνήθειες: η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ και το κάπνισμα, μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά –και, άρα, να εκμεταλλεύεται- το ασβέστιο που λαμβάνει.

Πώς να προστατευτείτε:

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: το ασβέστιο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο – γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλα- και περιορίστε τις πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές – κρέας, ψάρια κ.λ.π.
Ασκηθείτε: η φυσική δραστηριότητα, αυξάνει την οστική πυκνότητα. Για να αποφύγετε την εξασθένηση των οστών, περπατήστε, κάντε αερόβια γυμναστική ή κάποιο άθλημα.
• Καθίστε στον ήλιο: ο ήλιος είναι η κυριότερη πηγή πρόσληψης βιταμίνης D. Δεκαπέντε λεπτά στον ήλιο ημερησίως, δίνουν στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. O σολωμός, οι κρόκοι αυγών και το τυρί, είναι μερικές ακόμη φυσικές πηγές αυτής της πολύτιμης για τα οστά βιταμίνης.
• Αποφύγετε τις καταχρήσεις: οι καφέδες, τα αλκοολούχα ποτά και το κάπνισμα είναι ορκισμένοι εχθροί της σκελετικής αρτιότητας. Περιορίστε αυτές τις κακές συνήθειες, για να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να απορροφήσει εύκολα κι αποτελεσματικά το ασβέστιο που του παρέχετε.

Πότε πρέπει να εξεταστείτε:

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζονται όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι γυναίκες άνω των 65. Πρέπει επίσης να σπεύσετε για εξετάσεις, αν σας χορηγείται κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν έχετε υποστεί κάποιο ύποπτο κάταγμα μετά από ελαφρύ τραύμα.

Αν συντρέχει λόγος ανησυχίας - είστε στην εμμηνόπαυση, έχετε χάσει απότομα βάρος, έχετε οικογενειακό ιστορικό ή σπάσατε αδικαιολόγητα κάποιο κόκαλο- πρέπει να επισκεφτείτε έναν παθολόγο. Λογικά, το επόμενο βήμα είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας, εξέταση που θα υποδείξει στο γιατρό σας αν χρειάζεστε θεραπεία.

Υπάρχουν θεραπευτικές δυνατότητες για την οστεοπόρωση. Με τη σωστή θεραπεία και τη συχνή παρακολούθηση, μπορεί να αυξηθεί η οστική μάζα και να σταματήσει η οστική απώλεια. Με δυο λόγια: δε θα χτίσετε καινούριο σκελετό, αλλά τα χειρότερα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

v