Ο 4 ετών γιος μου ακόμα κλαίει σπαρακτικά για να μην πάει στο προνήπιο

Ο 4 ετών γιος μου ακόμα κλαίει σπαρακτικά για να μην πάει στο προνήπιο

Ερώτηση:

Το αγοράκι μου είναι σχεδόν 4 ετών και φέτος πάει σχολείο και συγκεκριμένα στο προνήπιο. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά βρίσκεται μακριά από την μαμά και το σπίτι. Και ενώ την πρώτη ημέρα σχολείου ήταν ανέλπιστα καλά και ήρεμα από την δεύτερη έγινε χαμός. Δεν με άφηνε να φύγω και έκλαιγε σπαρακτικά καθ’όλη τη διάρκεια του σχολείου. Πώς το διαχειρίζομαι; Τον βάζω με το ζόρι; Φεύγω χωρίς δεύτερη σκέψη; Τον μαλώνω; Και μετά όταν σχολάει του ανοίγω κουβέντα για την συμπεριφορά του; 

Απάντηση:

Θα χρειαστεί να κάνετε πολύ διάλογο με τον γιο σας για ό,τι νιώθει στο προνήπιο, για τον αποχωρισμό από εσάς και για το τι θα ήθελε για να νιώθει καλύτερα. Συνήθως τα παιδιά που δεν έχουν ασφαλή δεσμό με την μητέρα δυσκολεύονται πολύ. Δώστε του χρόνο προσαρμογής και αν ύστερα από 21 μέρες δεν αλλάξει τότε απευθυνθείτε σε ειδικό. Συνάμα, να συζητάτε μαζί του κάθε μέρα που επιστρέφει και να του δίνετε πολλή σημασία μέσα και από την οπτική επαφή καθώς μιλάτε. Περάστε σε πιο ποιοτική επικοινωνία μαζί του και ψυχική επαφή. Καθησυχάστε τον και αγαπήστε τον.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v