Νιώθω ότι το σπίτι μας έχει γίνει εμπόλεμη ζώνη -χρειαζόμαστε ειδικό;

Νιώθω ότι το σπίτι μας έχει γίνει εμπόλεμη ζώνη -χρειαζόμαστε ειδικό;

Ερώτηση:

Γεια σας! Ειλικρινά βρίσκομαι σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής μου όσον αφορά την επικοινωνία ανάμεσα σ'εμένα, τον άντρα μου και τα παιδιά μου (2 κόρες, η μικρή 1,5 χρονών και η μεγάλη 4). Νιώθω σαν να ζούμε σε εμπόλεμη ζώνη, αφού από την στιγμή που θα μπούμε στο σπίτι ξεκινούν οι φωνές και οι διαφωνίες. Αισθάνομαι ότι έχει χαθεί ο έλεγχος από μέρους μας σαν γονείς, αλλά κυρίως από τον πατέρα τους, αφού συνεχώς φωνάζουμε στη μεγάλη μας κόρη (4 χρονών). Εγώ δουλεύω αρκετές ώρες την ημέρα με αποτέλεσμα ο πατέρας να περνά αρκετό χρόνο μόνος με τα παιδιά στο σπίτι. Υπάρχουν βράδια που λόγω υποχρεώσεων πρέπει να κοιμίσει αυτός τα παιδιά. Αντιλαμβάνομαι την πίεση που αισθάνεται ο ίδιος, γιατί πρέπει να φροντίσει τα παιδιά ενώ εγώ απουσιάζω ή και το γεγονός ότι αισθάνεται ότι έχουν αλλάξει οι ρόλοι στο σπίτι (σύμφωνα με τον άτυπο νόμο για τον άντρα και τη γυναίκα). Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι τα παιδιά μου αισθάνονται αρκετά έντονα την απουσία της μαμάς τους, όμως εξαιτίας και του ότι ο σύζυγός μου δεν έχει κάποιο σταθερό εισόδημα, εγώ πρέπει να δουλεύω περισσότερο για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε των οικονομικών δυσκολιών. Να σημειώσω ότι η βραδινή μου απουσία από το σπίτι θα σταματήσει άμεσα εντός των ημερών.

Η βασικότερη ανησυχία μου, όμως, είναι ότι τώρα τελευταία ο σύζυγός μου δεν έχει καθόλου υπομονή. Φωνάζει συνεχώς στην 4χρονη κόρη μας, είναι πολύ απαιτητικός μαζί της όσον αφορά την συμπεριφορά της. Γίνεται βίαιος και μπορεί να την χαστουκίσει (ελαφρά όμως πάντα) γιατί γκρινιάζει ή γιατί δεν τον υπακούει. Φτάνει και στο σημείο να φωνάζει στο παιδί επειδή ξυπνά και γκρινιάζει στον ύπνο της γιατί ζεσταίνεται, ή θέλει νερό ή δεν έχει χώρο στο κρεβάτι (κοιμάται μαζί μας -το γνωρίζω ότι αυτό είναι λάθος και προσπαθώ να το δουλέψω με το παιδί για να πάει στο δωμάτιο της), την αποκαλεί με άσχημα επίθετα, την σπρώχνει με δύναμη και την κάνει να κλαίει ενώ ταυτόχρονα μέσα στις φωνές και τον πανικό ξυπνά και η μικρή μας κόρη. Ξέχασα να σας πω ότι η 4χρονη κόρη μας δεν τον θέλει τον πατέρα της όταν είναι εκεί και συνεχώς του λέει να φύγει, με αποτέλεσμα ο σύζυγός μου να έχει πείσει τον εαυτό του ότι η κόρη του δεν τον αγαπά και να γίνεται περισσότερο επιθετικός απέναντι της. Το παιδί, όμως, τον αγαπάει τον πατέρα του και εγώ πιστεύω του έχει και αδυναμία απλά η συμπεριφορά του την απωθεί. Δεν αντέχω άλλο πια αυτή την ένταση στο σπίτι μου. Δεν θέλω να μεγαλώνουν τα παιδιά μου σε τέτοιο περιβάλλον. Σας παρακαλώ βοηθήστε με. Μήπως πρέπει να πάμε σε κάποιον ειδικό; 

Απάντηση:

Φαίνεται  ο σύζυγός σας να δυσκολεύεται με την αλλαγή στους ρόλους και να έχει αρχίσει να εκτονώνει την επιθετικότητα του και την δυσαρέσκεια του στην κόρη σας. Καλείστε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τα ζητήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο σύζυγός σας. Σαφώς χρειάζεται να βρει σταθερή δουλειά για να νιώθει “άντρας” και άρα να ησυχάσει η κρίση που βιώνει μέσα του αλλά μέχρι τότε φρόνιμο είναι να δείτε ειδικό για να σας βοηθήσει, να επαναφέρει ισορροπία και να να σας συμβουλέψει για την δυναμική που χρειάζεται να βρείτε μέσα στην οικογένεια. Προφυλάξτε την οικογένειά σας άμεσα.

 * Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v