Πότε και πώς να μιλήσετε στο παιδί για το σεξ

Πότε και πώς να μιλήσετε στο παιδί για το σεξ

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να διαπαιδαγωγήσετε σεξουαλικά το παιδί; Τί πρέπει να πείτε και τί να αποφύγετε; Η θέση των γονιών είναι δύσκολη και το ζήτημα λεπτό. Ο παιδοψυχολόγος Ron Hammond, δίνει απαντήσεις σ’ ένα απ’ τα αιώνια προβλήματα των σύγχρονων γονιών.

Ακόμα κι αν θέλατε να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από τον κόσμο του σεξ, θα ήταν αδύνατο. Λαμβάνουν διαρκώς πληροφορίες που αφορούν το σεξ –από τους φίλους τους, το σχολείο, τα Μέσα Ενημέρωσης. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να παρθεί η γενναία απόφαση: θα πρέπει να τους μιλήσετε για το σεξ! Πότε και πώς, όμως;

Μιλήστε τους πριν την εφηβεία

Τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ό,τι μπορείτε να τους μάθετε για το σεξ πριν μπουν στην εφηβεία. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας τα παιδιά ξεκινούν να εμπιστεύονται όλο και λιγότερο τους γονείς τους –είναι μια τάση απόλυτα υγιής και κοινή. Λύστε πιθανές απορίες όσο ακόμα έχετε την πλήρη εμπιστοσύνη τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι η… σοφία σας, θα αφομοιωθεί πραγματικά. Επιπλέον, η ηλικιακή φάση της εφηβείας μεταφράζεται (και) σε αύξηση της σεξουαλικής ορμής. Καλό θα ήταν να μάθουν όσα πρέπει να ξέρουν, πριν οι εφηβικοί έρωτες κάνουν την εμφάνισή τους.

Μην τα φοβίσετε

Οι γονείς συχνά επιλέγουν να γίνουν κάπως… εκφοβιστικοί σε ό,τι αφορά το σεξ, για να προστατέψουν τα παιδιά τους. Το ενδεχόμενο αποπλάνησης, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και οι κακοποιήσεις είναι πράγματι υπαρκτές απειλές. Είναι καθήκον κάθε γονιού να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου –φροντίστε όμως, να μην το παρακάνετε. Να είστε ρεαλιστές και ειλικρινείς , για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση και γνώση το ζήτημα.

Χρησιμοποιείστε ιατρικούς όρους

Αποφύγετε τους ευφημισμούς και την αργκό. Η αργκό είναι αόριστη και ασαφής. Δώστε τους το προνόμιο να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τους όρους της βιολογίας και της ιατρικής . Δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονες για να μάθετε στο παιδί να χρησιμοποιεί τη λέξη «συνουσία» ή «αιδοίο» -είναι σίγουρα λιγότερο «ενοχικές» λέξεις από τις αντίστοιχες στην αργκό.

Κάντε την κουβέντα σε ελεγχόμενο και οικείο περιβάλλον -το σπίτι σας. 

Κατ’ αρχάς, επιλέξτε μια στιγμή που θα έχετε χρόνο και διάθεση –μην κάνετε την κουβέντα βιαστικά ή ανόρεκτα. Μπορείτε να ξεκινήστε την κουβέντα με κάποια αφορμή: κάτι που είδατε στην τηλεόραση όλοι μαζί ή ένα έργο τέχνης που απεικονίζει ένα γυμνό σώμα κ.λ.π. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια σε κάποιο σχετικό βιβλίο ή ντοκιμαντέρ.  Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ότι βρίσκονται σε περιβάλλον ασφαλές και φιλικό, ώστε να μη νιώθουν άγχος και πίεση. Το σαλόνι του σπιτιού σας, είναι η ιδανική επιλογή. 

Μοιραστείτε μαζί τους την δική σας οπτική για το σεξ

Μιλήστε στα παιδιά ανοιχτά για όλα όσα πιστεύετε και νιώθετε σχετικά με το σεξ, χωρίς να συμπεριλάβετε λεπτομέρειες που θα τα σοκάρουν. Εξηγείστε τους γιατί είναι σημαντικό να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο άνθρωπο αλλά, ταυτόχρονα, μιλήστε τους για όλα όσα καθιστούν το σεξ απολαυστικό. 

Πάρτε έγκαιρα την απόφαση να μάθετε στα παιδιά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν και μη σταματήσετε να τα συμβουλεύετε και να τα αφουγκράζεστε! 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v