15 συμβουλές που κάθε μέλλουσα μαμά πρέπει να ακούσει

15 συμβουλές που κάθε μέλλουσα μαμά πρέπει να ακούσει

Είστε έτοιμη να αποκτήσετε το πρώτο σας μωράκι; Μαζί με τα θερμά μας συγχαρητήρια, οφείλουμε να σας εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και κατανόησή μας για τις δύσκολες ώρες που περνάτε έχοντας ναυτίες και ζαλάδες, λιγούρες και εξάντληση, πόνο στη μέση ή χαμηλά στην κοιλιά, τσούξιμο στις θηλές και φαγούρα στο δέρμα της κοιλιάς. Και σα να μη σας έφταναν όλα αυτά, έχετε και ένα κεφάλι παραζαλισμένο από σκέψεις για το πώς θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της μικροσκοπικής ζωούλας που σύντομα θα κρατάτε στα χέρια σας.

Αλλά γι'αυτό είμαστε εμείς εδώ –γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα που ξέρουμε καλά, αυτό είναι το τι πρέπει να κάνουμε τις πρώτες ώρες και μέρες με ένα νεογέννητο:

1. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ζητήστε rooming in στο μαιευτήριο, ώστε να έχετε το μωρό σας διαρκώς στο πλάι σας από την πρώτη στιγμή μετά την γέννα. Ωστόσο, διευκρινίστε αν μπορείτε για κάποιες ώρες να το δίνετε στον θάλαμο νεογνών για να μπορείτε να κοιμάστε.

2. Ακολουθήστε πιστά τις συμβουλές της μαίας σας αναφορικά με τον θηλασμό και την φροντίδα του μωρού σας και ζητήστε και από τον άνδρα σας να είναι παρών στο «μάθημα» -ίσως να κρατά και σημειώσεις- γιατί η μνήμη σας θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη τις πρώτες ώρες.

3. Πριν φύγετε από το μαιευτήριο μην ξεχάσετε να πάρετε οτιδήποτε σας έχουν φέρει, από πάνες, μαντηλάκια, κρέμες για το άλλαγμα, τις τεράστιες σερβιέτες που μοιάζουν με πάνες και οποιοδήποτε άλλο -διαφημιστικό ή μη- προϊόν που θα αποδειχθεί πολύτιμο τις πρώτες σας ώρες στο σπίτι.

4. Συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι τις πρώτες φορές που θα βάζετε το μωρό στο αυτοκίνητο, είτε στο port bebe είτε στο βρεφικό καθισματάκι, θα νιώθετε ανασφάλεια για το κατά πόσο το έχετε δέσει σωστά –και πιθανότητα κάποιο λουρί θα το έχετε βάλει λάθος. Συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους νέους γονείς και το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε κάπως καλύτερα είναι να οδηγείτε πιο προσεκτικά από κάθε άλλη φορά.

5. Ενημερώστε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να δουν το μωρό σας τις πρώτες μέρες ότι: α. Θα πρέπει να είναι εντελώς υγιείς, με χαρτί γιατρού. β. Δεν είστε σε κατάσταση να «δέχεστε κόσμο», οπότε θα πρέπει να αποδεχθούν και την εικόνα του στήθους σας να στάζει γάλα και τα λαδωμένα σας μαλλιά. γ. Καλή είναι η παρέα τους, ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα της μπουγάδας σας σιδερωμένη και τακτοποιημένη. Ας «ξεκουνήσουν», λοιπόν, από τον καναπέ, να κάνουν καμιά δουλειά που πραγματικά θα σας βοηθήσει.

6. Αποδεχθείτε το γεγονός ότι θα κλαίτε με το παραμικρό, τουλάχιστον για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Από τις διαφημίσεις των super market, μέχρι το πόσο χαριτωμένο είναι το μικροσκοπικό ποπουδάκι του μωρού σας. Θα θυμηθείτε την γιαγιά σας που χάσατε πριν μερικά χρόνια στα 87 της, ενώ ήταν ακόμα τόσο ακμαία, και θα κλαίτε και γι'αυτό. Και είναι απολύτως φυσιολογικό.

7. Μιλήστε, όμως, με κάποιον ειδικό αν το καθημερινό κλάμα με το παραμικρό διαρκέσει περισσότερο από 4-5 εβδομάδες. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άσχημα. Αν θέλετε να είστε σε θέση να φροντίσετε με όλο σας το είναι το μωρό σας και να χαίρεστε κάθε στιγμή μαζί του, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο.

8. Πιστέψτε στην ιδέα ότι θα έρθει η μέρα (ή μάλλον η νύχτα) που θα κοιμηθείτε ξανά. Ίσως όχι τους επόμενους μήνες, αλλά κάποια στιγμή θα έρθει. Σας το υποσχόμαστε.

9. Πριν ξοδέψετε μία περιουσία σε κρέμες για τις ραγάδες και την κυτταρίτιδα, κάντε πρώτα μια μικρή έρευνα, μιλώντας με πραγματικές μαμάδες, για να σας προτείνουν κάποια κρέμα που πραγματικά «έκανε δουλειά». Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποδεχθείτε το γεγονός ότι οι ραγάδες δεν εξαφανίζονται ποτέ και πρέπει να είστε εξαιρετικά τυχερή και με φανταστικά γονίδια για να επανέλθει το σώμα σας πλήρως στην εικόνα που είχε πριν το μωρό. Θα το αγαπήσετε, όμως, το νέο σας σώμα και θα το θαυμάσετε για όλα αυτά που μπορεί να κάνει!

10. Είστε ελεύθερη να επιλέξετε αν θα θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας ή θα του δώσετε φόρμουλα. Μην υποκύψετε σε όποια πίεση σας ασκηθεί. Το γεγονός ότι εσείς δεν θηλάσατε ποτέ από τη μαμά σας ή ότι όλες σας οι φίλες σας θήλασαν τα μωρά τους για τουλάχιστον έναν χρόνο δεν θα πρέπει να επηρεάσει την δική σας απόφαση. Αμέτρητα υγιέστατα μωρά έχουν θηλάσει αποκλειστικά, τραφεί αποκλειστικά με φόρμουλα ή έχουν τραφεί και με τα δύο. Επιλέξτε αυτό που κρίνετε καλύτερο για εσάς και το μωρό σας και πείτε σε όλους τους άλλους να πιουν ξύδι.

11. Είστε ελεύθερη να πάρετε κι άλλες απόψεις αν κάτι από αυτά που σας λέει ο παιδίατρός σας δεν ακούγεται σωστό. Το μητρικό ένστικτο, ακόμα κι αν δεν το έχετε νιώσει ακόμα, είναι ό,τι πιο έγκυρο έχετε αυτή τη στιγμή για να βασιστείτε. Οι παιδίατροι, όσο έμπειροι και μορφωμένοι κι αν είναι, βλέπουν το παιδί σας μόνο για μερικά λεπτά κάθε φορά. Εσείς, όμως, ζείτε με το μωρό σας και το βλέπετε κάθε λεπτό. Κι αν κάτι από αυτά που σας λέει ο γιατρός σας ακούγεται ανησυχητικό ή αν δεν συμφωνείτε μαζί του, ζητήστε την άποψη και άλλων γιατρών που μπορεί να λάβουν πιο σοβαρά υπ'όψιν τις όποιες ανησυχίες σας. Και μη νιώσετε άσχημα αν χρειαστεί να αλλάξετε παιδίατρο στην πορεία –θα το ξεπεράσει.

12. Αν θέλετε να πάτε βόλτα ξεκινήστε να ετοιμάζεστε τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα αναχώρησης. Ξέρουμε, ακούγεται τρελό, όμως δεν φαντάζεστε πόσα πράγματα πρέπει να προετοιμάσετε για το μωρό, μέχρι να καταφέρετε να το βγάλετε από το σπίτι. Για μισή μέρα εκτός σπιτιού με το μωρό, χρειάζονται περισσότερα πράγματα από όσα θα παίρνατε μαζί για μία εβδομάδα διακοπές στη Μύκονο.

13. «Χωνέψτε» το γεγονός ότι θα χρειαστεί να κάνετε πράγματα που δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι θα κάνατε. Πράγματα όπως το να βγάλετε από το μωρό ένα γεμάτο διάρροια φορμάκι χωρίς να ακουμπήσει στα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τα μαλλιά του και τον καινούργιο σας καναπέ. Μακάρι να σας κάναμε πλάκα.

14. Μην μεθύσετε. Ακόμα κι αν δεν θηλάζετε, ακόμα κι αν έχουν έρθει οι παππούδες να κρατήσουν το μωρό για να βγείτε. Ακόμα κι αν νιώθετε την ανάγκη να πιείτε τον Βόσπορο. Σας ορκιζόμαστε ότι δεν θα μετανιώσετε περισσότερο στην ζωή σας για κάτι. Αν οι παππούδες δεν σκοπεύουν να κρατήσουν το μωρό για όλο το Σαββατοκύριακο, περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ όταν βγαίνετε στο ελάχιστο.

15. Αγνοήστε τις συμβουλές του καθενός. Ξέρουμε ότι τώρα στρεφόμαστε και εναντίον μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι μόνο εσείς ξέρετε τι θέλετε και τι πρέπει να κάνετε. Όσοι έχουν ήδη γίνει γονείς δεν κρατιούνται για να σας πυρπολήσουν με όλες τις καλοπροαίρετες συμβουλές τους για το κάθε τι, όμως, τελικά εσείς είστε που θα μεγαλώσετε το μωρό σας με τον τρόπο που θέλετε και εσείς πρέπει να βρείτε τον δρόμο που θα ακολουθήσετε για να είστε όλοι καλά. Καλή τύχη λοιπόν! Θα βρείτε τον δρόμο σας. Αλήθεια θα τον βρείτε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v