8 πράγματα που δεν ξέρετε για την περίοδό σας

8 πράγματα που δεν ξέρετε για την περίοδό σας

Οι περισσότερες ξέρουμε ότι η περίοδος έρχεται μια φορά το μήνα, ότι κρατά λίγες μέρες και τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Ωστόσο, όσον αφορά τους μηχανισμούς που λειτουργεί το σώμα μας, υπάρχουν πολλά ακόμα που θα πρέπει μια γυναίκα να γνωρίζει. Διαβάστε 8 πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον έμμηνο κύκλο σας.

Η διάρκεια του κύκλου δεν διαφέρει μόνο από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και από μήνα σε μήνα

Ένας μέσος κύκλος διαρκεί συνήθως 28 ημέρες, αλλά είναι φυσιολογικό να κρατήσει από 21 έως 35 μέρες. Όταν υπολογίζετε τη διάρκεια του κύκλου σας, η πρώτη ημέρα είναι η πρώτη ημέρα της περιόδου σας και τελευταία, η ημέρα πριν σας έρθει η νέα περίοδος. Αυτό που διαφέρει συνήθως από γυναίκα σε γυναίκα είναι η πρώτη φάση του κύκλου. Ο χρόνος από την πρώτη ημέρα του κύκλου σας έως την ωορρηξία μπορεί να διαρκέσει από μία έως 3 εβδομάδες, ενώ η δεύτερη φάση διαρκεί περίπου 14 ημέρες για όλες τις γυναίκες. Είναι επίσης φυσιολογικό, ο κύκλος σας να διαφέρει από μήνα σε μήνα, καθώς παίζουν ρόλο η διατροφή και πληθώρα άλλων παραγόντων. Μία κοινή αντιμετώπιση του ασταθούς κύκλου είναι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.

Ορισμένες γυναίκες παρα-αισθάνονται την ωορρηξία

Κατά την ωορρηξία, η οποία διαρκεί 1-2 ημέρες, η ωοθήκη σας απελευθερώνει ένα ωάριο για γονιμοποίηση. Αλλαγές που μπορούν να συμβούν πριν ή κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, το πρήξιμο του στήθους και η αύξηση της έκκρισης τραχηλικής βλέννας. Ακόμη, ορισμένες γυναίκες βιώνουν οξύ πόνο χαμηλά στην κοιλιά (δυσμηνόρροια). Αυτό συμβαίνει επειδή λίγο πριν από την ωορρηξία, ένα ωοθυλάκιο αναπτύσσεται εντός του ιστού της ωοθήκης. Όταν το ωάριο απελευθερώνεται, το ωοθυλάκιο σπάει, προκαλώντας απελευθέρωση υγρών στην κοιλιακή κοιλότητα, τα οποία μπορούν να γίνουν αισθητά από ορισμένες γυναίκες.

Κράμπες μπορεί να παρουσιαστούν και σε άλλες περιοχές του σώματος εκτός από την κοιλιά

Πολλές γυναίκες αισθάνονται πόνο πίσω στη μέση και ψηλά στα πόδια κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αυτό οφείλεται σε ένα δίκτυο νεύρων στην περιοχή της λεκάνης.  Αν μια γυναίκα αισθανθεί πόνο στην κοιλιά, μπορεί να τον νιώσει και από την άλλη πλευρά (στο κάτω μέρος της πλάτης). Κράμπες μπορούν, επίσης, να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι κράμπες της περιόδου έχουν διαφορετική αίσθηση από τις κράμπες που παρουσιάζονται στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα αποτελείται από λείες μυϊκές ίνες και όχι γραμμωτές, όπως στους σκελετικούς μυς.

Το σεξ δεν βοηθά στις κράμπες περιόδου

Αν έχετε ακούσει ότι το σεξ είναι μια καλή λύση για τις κράμπες περιόδου, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Για πολλές γυναίκες είναι μύθος, λένε οι ειδικοί. Οι οργασμοί πιθανόν να προκαλέσουν συσπάσεις των μυών του κόλπου και της μήτρας, πράγμα ευχάριστο για πολλές γυναίκες, αλλά πολύ δυσάρεστο για κάποιες άλλες. Επιπλέον, όταν υπάρξει επαφή με τον τράχηλο, το οποίο συμβαίνει μερικές φορές κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να προκληθούν κράμπες της μήτρας. Τέλος, το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες προκαλούν συσπάσεις της μήτρας, δημιουργώντας και όχι κατευνάζοντας τις κράμπες.

Όταν είστε σε ωορρηξία, οι άντρες σάς βρίσκουν περισσότερο ελκυστικές

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, διαπίστωσε ότι οι άντρες που μύρισαν τις μπλούζες γυναικών που βρίσκονταν σε ωορρηξία, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με αυτούς που μύρισαν μπλούζες γυναικών χωρίς ωορρηξία. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι άνδρες παρουσιάζουν βιολογική ανάγκη για επαφή με γυναίκες που έχουν ωορρηξία. Από μελέτες όπως η παραπάνω, προκύπτει ότι «υπάρχουν θεμελιώδεις τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες προσελκύουν τους άντρες στην πιο γόνιμη εποχή τους». Πολλές γυναίκες μάλιστα, αναφέρουν αυξημένη λίμπιντο κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει πως ενεργούν πιο ερωτικά σε αυτό το διάστημα.

Μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος για να σταθεροποιηθεί η περίοδός σας από τη στιγμή που θα σταματήσετε το χάπι

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν μια δόση τεχνητών ορμονών, οι οποίες «μιμούνται» αυτές που εκκρίνει το σώμα φυσικά. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι ορμόνες αποτρέπουν την εγκυμοσύνη είναι καταστέλλοντας την ωορρηξία, κάτι το οποίο διαταράσσει τους φυσιολογικούς ρυθμούς του σώματος. Μόλις σταματήσετε να παίρνετε το χάπι, ο κύκλος σας επανέρχεται στον φυσιολογικό του ρυθμό, αλλά μέχρι να γίνει αυτό μεσολαβεί κάποιο διάστημα. Για παράδειγμα, αν και είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος αμέσως αφού σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά, οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν να περιμένετε μέχρι η περίοδός σας να επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Η ασπιρίνη και η σοκολάτα δεν αποτελούν τις μοναδικές λύσεις για τον πονοκέφαλο, το κοιλιακό άλγος και την κακή διάθεση. Ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο μπορεί να ανακουφίσει από τις μυϊκές κράμπες, ενώ η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να ανακουφίσει από την ευερεθιστότητα, καθώς και τους μυϊκούς πόνους. Ακόμη, όλες οι βιταμίνες Β (μεταξύ των οποίων η Β12, Β6 και το φολικό οξύ) κατευνάζουν τα συμπτώματα της περιόδου, όπως κράμπες και λιγούρες. Πριν τα δοκιμάσετε, όμως, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Οι πιθανότητες να πάθετε μόλυνση ζύμης μειώνονται κατά την έμμηνο ρύση

Αν πάσχετε συχνά από μολύνσεις ζύμης, θα έχετε παρατηρήσει ότι σπάνια εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή το εμμηνορροϊκό αίμα μπορεί να αυξήσει το pH του κόλπου σας, γεγονός που δυσκολεύει τις ζύμες να ευδοκιμήσουν, μειώνοντας ως εκ τούτου τις πιθανότητες μόλυνσης. Ωστόσο, το αυξημένο pH μπορεί, από την άλλη, να αυξήσει τις πιθανότητες βακτηριακών λοιμώξεων.

Πηγή: Womansday.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v