Οστρακιά σε παιδιά: Τα συμπτώματα, οι κίνδυνοι και η θεραπεία

Οστρακιά σε παιδιά: Τα συμπτώματα, οι κίνδυνοι και η θεραπεία

Η οστρακιά είναι από τις ελάχιστες παιδικές ασθένειες σήμερα που δεν έχουν εμβόλιο και δεν αφήνουν μόνιμη ανοσία, γι'αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κρούσματα οστρακιάς εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρόνο στα σχολεία –ιδιαίτερα στους παιδικούς σταθμούς και στα Δημοτικά. Μάθετε πώς μεταδίδεται η νόσος αυτή, πόσο επικίνδυνη είναι και τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί μολυνθεί.

Τι είναι η οστρακιά και τι την προκαλεί

Η οστρακιά είναι οξεία, μεταδοτική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από φαρυγγίτιδα και ερυθρά εξανθήματα και ερυθήματα. Προκαλείται από την Α ομάδα β-αιμολυτικών στρεπτοκόκκων και συνήθως προσβάλει παιδιά ηλικίας 3 έως και 15 ετών, ιδιαίτερα τα πιο ευαίσθητα σε μικρόβια. Δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά οστρακιά, ούτε όλοι οι στρεπτόκοκκοι προκαλούν οστρακιά. Μπορεί, για παράδειγμα, δυο αδελφάκια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο, το ένα παιδί να εμφανίσει οστρακιά ενώ το άλλο παιδί όχι.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστρακιάς

Το παιδί που θα μολυνθεί από οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό (έως και 39-40 βαθμούς Κελσίου), πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο στις πρώτες 2 έως 7 ημέρες. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως δυο μέρες μετά τη μόλυνση, λίγο μετά τον πυρετό. Ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης, το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα.

Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου, ενώ εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι. Συνήθως διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται, ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Η δε γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, περί τις 5 ημέρες μετά γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνειά της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας, ενώ κόκκινες και καλυμμένες με πύον είναι και οι αμυγδαλές παιδιού. Υπάρχει περίπτωση να διογκωθούν και οι αδένες του λαιμού.

Πώς μεταδίδεται η οστρακιά

Το παιδί με οστρακιά μεταδίδει το μικρόβιο με τις εκκρίσεις της μύτη ή του λαιμού. Επίσης, ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή τα ρούχα. Γενικώς η μεταδοτικότητα της οστρακιάς δεν είναι πολύ εύκολη.

Διάρκεια και επιπλοκές οστρακιάς

Ο πυρετός σε παιδί με οστρακιά συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες, ενώ το εξάνθημα πρέπει να εξαφανιστεί σε 5-6 μέρες. Στης συνέχεια ακολουθεί το ξεφλούδισμα δέρματος, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

Εάν η οστρακιά δεν θεραπευτεί σωστά μπορεί να προκαλέσει ρευματικό πυρετό (που προσβάλλει τις αρθρώσεις και την καρδιά) ή ακόμα και πρόβλημα στα νεφρά που ονομάζεται «σπειραματονεφρίτιδα».

Θεραπεία οστρακιάς

Εφόσον το παιδί νοσήσει, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τον παιδίατρο, ο οποίος ίσως ζητήσει να γίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις (όπως καλλιέργεια εκκρίσεων από τις αμυγδαλές), προκειμένου να εξακριβώσει ότι πρόκειται για οστρακιά και να χορηγήσει τα σωστά φάρμακα (αντιβίωση και κάποια αλοιφή για το δέρμα).

Πιθανότατα θα χρειαστεί να χορηγηθεί στο παιδί θεραπεία με πενικιλίνη για τουλάχιστον 10 ημέρες –μην αμελήσετε να ολοκληρώσει το παιδί τη θεραπεία. Προσοχή: Αν το παιδί έχει αλλεργία στην πενικιλίνη, αντ' αυτής χορηγείται ερυθρομυκίνη.

Τις πρώτες ημέρες θα χρειαστούν αντιπυρετικά, ενώ ταυτόχρονα το παιδί θα πρέπει να λαμβάνει πολλά υγρά και μαλακά φαγητά, γιατί πιθανώς να δυσκολεύεται να καταπιεί. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κάνουν και γαργάρες με αντισηπτικό φάρμακο.

Πολύ σημαντικό είναι το άρρωστο παιδί να μην έρχεται σε στενή επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ειδικά αν υπάρχουν βρέφη, και να μην χρησιμοποιεί κανείς άλλος τα προσωπικά του αντικείμενα.

Επίσης, να πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας όταν φροντίζετε το άρρωστο παιδί.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι το παιδί που πέρασε οστρακιά, συνήθως δημιουργεί ανοσία για τον συγκεκριμένο ορότυπο στρεπτόκοκκου που την προκάλεσε, με αποτέλεσμα σπάνια να εκδηλώνεται εκ νέου οστρακιά, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να εκδηλωθεί ξανά οστρακιά από κάποιον άλλον τύπο στρεπτόκοκκου. Σε κάθε περίπτωση, η οστρακιά δεν αφήνει μόνιμη ανοσία.

v