Αποτρίχωση με laser ή με κερί; Τι να προτιμήσετε

Αποτρίχωση με laser ή με κερί; Τι να προτιμήσετε

Ο χρόνος της μαμάς είναι περιορισμένος και αν πρέπει να δώσει προτεραιότητες στο τι πρέπει να γίνει κατά τον ελεύθερο χρόνο της, η περιποίηση του εαυτού της βρίσκεται μάλλον στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Ωστόσο, γυναίκα γαρ, κάθε μαμά οφείλει τουλάχιστον να ασχοληθεί με τα «βασικά» και η αποτρίχωση είναι αναμφίβολα ένα από αυτά. Μάλιστα, ξεκινώντας από τώρα συστηματική αποτρίχωση, μέχρι το καλοκαίρι η τριχοφυΐα θα έχει μειωθεί σημαντικά, γλυτώνοντάς σας μπόλικο χρόνο από το συχνό ξύρισμα. Ποια μέθοδο αποτρίχωσης να προτιμήσετε όμως; Την πιο φυσική και σίγουρα οικονομική λύση του κεριού ή το laser για πιο μόνιμα αποτελέσματα;

Η οριστική λύση του laser

Επιλέγοντας αποτρίχωση με laser, επιλέγετε ουσιαστικά να αποχωριστείτε δια παντός την τριχοφυΐα σας στο μέρος του σώματος που θα την εφαρμόσετε.

Το laser αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή οριστικής αποτρίχωσης και μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε δερματολογικά ιατρεία και ινστιτούτα αισθητικής με έμπειρο προσωπικό στον χειρισμό του μηχανήματος.
Ιδανικές υποψήφιες για αποτρίχωση με laser είναι οι γυναίκες με αυξημένη τριχοφυΐα και οι γυναίκες με λευκή επιδερμίδα και σκουρόχρωμες τρίχες, καθώς το μηχάνημα αναγνωρίζει αμέσως την σκούρα τρίχα και την καταστρέφει στην ρίζα της. Η μέθοδος, λοιπόν, στοχεύει στην καταστροφή του βολβού της τρίχας στον θύλακα, ώστε να μη μπορεί να δημιουργηθεί και να φυτρώσει νέα τρίχα.

Εξάλλου, η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί παντού, σε κάθε σημείο του σώματος και στο πρόσωπο, χωρίς καμία παρενέργεια.

Όσο για την ασφάλεια της μεθόδου, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η χρήση του laser στην ιατρική έχει εφαρμοσθεί επί δεκαετίες, ύστερα από σειρά μελετών σε θέματα ασφάλειας. Εφόσον, λοιπόν, το άτομο που χειρίζεται το μηχάνημα laser έχει την άδεια και την εμπειρία να το κάνει, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.

Τα μειονεκτήματα της μεθόδου, αν και όχι μεγάλα, είναι άξια αναφοράς. Καταρχάς, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και μετά τις 6 έως 10 συνεδρίες που συνιστώνται στη μέση γυναίκα για οριστική αποτρίχωση, κάποιες τρίχες θα ξαναεμφανιστούν. Ειδικά αν η γυναίκα μείνει έγκυος ή περάσει κλιμακτήριο, οι ορμονικές διαταραχές που θα έχει μπορεί να της δημιουργήσουν τριχοφυΐα εκ νέου, ακόμα και σε σημεία που πρότινος δεν είχε. Πρόκειται, πάντως, για τη μέθοδο με τα πιο οριστικά αποτελέσματα συγκριτικά με κάθε άλλη, αφού έπειτα από μερικές συνεδρίας στην περιοχή που θα εφαρμοστεί το laser θα εμφανίζονται μόνο πολύ αχνές τριχούλες, σαν χνούδι.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι συνεδρίες αποτρίχωσης με laser κατά κανόνα δεν πρέπει να γίνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η ηλικιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα. Επιπλέον, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, τα πρωινά με έντονη συννεφιά, η γυναίκα που έχει κάνει αποτρίχωση με laser στο πρόσωπο πρέπει οπωσδήποτε να φορά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις οι δερματολόγοι δεν συνιστούν να κάνει η γυναίκα laser όταν είναι αδιάθετη, αν έχει λάβει κάποια αντιβίωση ή κάποιο αντιισταμινικό, γιατί μπορεί το δέρμα της να είναι πολύ ευαίσθητο.

Όσο για το αν πονάει... αυτό έχει να κάνει με το πόσο ανθεκτική είναι μια γυναίκα στον πόνο! Κατά κανόνα δεν πονάει, παρά νιώθει η γυναίκα ένα υποφερτό τσίμπημα ή κάψιμο. Και σίγουρα όσο περνούν οι συνεδρίες ο πόνος μειώνεται.

Ο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας που αποτρέπει τις γυναίκες από το laser είναι το υψηλό κόστος. Υπολογίστε ότι για αποτρίχωση σε μπικίνι και μασχάλες δύσκολα θα πληρώσετε λιγότερα από 100 ευρώ ανά συνεδρία, ενώ αν συμπεριλάβετε και τα πόδια στο «πακέτο» υπολογίστε επιπλέον περί τα 150 ευρώ. Φυσικά, οι τιμές κυμαίνονται ανά ινστιτούτο. Σε κάθε περίπτωση, σκεφτείτε ότι μπορεί μεν το συνολικό ποσό που θα ξοδέψετε να είναι μεγάλο, αλλά αφενός θα τα δίνετε λίγα-λίγα (αφού οι συνεδρίες γίνονται ανά μήνα ή ανά δύο μήνες), αφετέρου πρόκειται για μία επένδυση, αφού δεν θα ασχοληθείτε με την τριχοφυΐα σας -σχεδόν- ποτέ ξανά!

Η πιο φυσική και οικονομική λύση του κεριού

Το κερί και η χαλάουα έχουν την ιδιότητα να κολλούν καλά στην επιδερμίδα και να εγκλωβίζουν τα στελέχη των τριχών μέσα στη μάζα τους. Κατά την αποκόλληση της μάζας, τα στελέχη αφαιρούνται μαζί με τη ρίζα της τρίχας.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο υλικά είναι ότι η χαλάουα είναι εντελώς φυσική, αφού αποτελεί μίγμα από ζάχαρη, λεμόνι και νερό, ενώ το ζεστό κερί αποτελεί μίγμα κεριών αλλά και παραφινέλαιο. Για να μαλακώσει και να απλωθεί εύκολα στο δέρμα, το κερί πρέπει να θερμανθεί, περίπου στους 60-70ο C.

Παρόλο που η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται ευρέως από αισθητικούς, δεν είναι δύσκολο για μία γυναίκα να κάνει χαλάουα και μόνη της στο σπίτι. Αυτό καθιστά τη μέθοδο πολύ πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα. Εξάλλου, τα αποτελέσματά της αν και όχι μόνιμα, διαρκούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ οι τρίχες επανεμφανίζονται πιο μαλακές, συγκριτικά με το να τις είχατε ξυρίσει. Αν, μάλιστα, είστε ανοιχτόχρωμη χωρίς έντονη τριχοφυΐα, αυτή είναι σίγουρα η ενδεδειγμένη μέθοδος για εσάς.

Είναι, όμως, μειονέκτημα ότι πρέπει να περιμένετε να περάσουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες, προκειμένου να έχουν μακρύνει αρκετά οι τρίχες για να τις αφαιρέσετε ξανά με κερί. Όσο για τον πόνο... αυτό κι αν είναι μειονέκτημα! Ας πούμε απλά ότι η αποτρίχωση με κερί δεν είναι για τις λιγόψυχες.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτρίχωση με κερί είναι η μέθοδος που προτιμά η πλειοψηφία των γυναικών και ο λόγος είναι το χαμηλό της κόστος: Δύσκολα θα πληρώσετε περισσότερα από 30 ευρώ για αποτρίχωση με κερί στα πόδια ή ακόμα και στο μπικίνι, ενώ για ένα συνολικό «πακέτο» αποτρίχωσης ανά ραντεβού σε ένα μέσο ινστιτούτο, υπολογίστε περί τα 50 ευρώ.

v