Τα παιδιά μου μαλώνουν και πιάνονται στα χέρια. Τι να κάνω;

Τα παιδιά μου μαλώνουν και πιάνονται στα χέρια. Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση αναφορικά με τις συνεχείς κόντρες και τσακωμούς των παιδιών μου. Έχω τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, 11 ετών και 8 ετών τα αγόρια και 1,5 έτους το κορίτσι. Τα αγόρια μου είναι γενικώς ζωηρά και υπερκινητικά, αλλά αυτό που δεν μπορώ να τους σταματήσω είναι τους μεταξύ τους τσακωμούς. Μαλώνουνε για ασήμαντα πράγματα συνήθως, όπως "μου πήρε το μολύβι μου, φόρεσε την μπλούζα μου" κ.λ.π. Τους έχω τονίσει πολλές φορές ότι σαν αδέρφια πρέπει να μοιράζονται τα πράγματα τους αλλά προφανώς δεν γίνομαι αντιληπτή. Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω γιατί πέρα του ότι κάποιες φορές πιάνονται και στα χέρια, έχω και το μωρό το οποίο λόγο των φασαριών, βλέπω ότι γίνεται πιο νευρικό.
Απάντηση:

Η συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ των παιδιών σας δηλώνει έναν θυμό και  μια αίσθηση αδικίας. Εσείς ως γονείς έχετε εντάσεις; Κάνετε  διάκριση μεταξύ των παιδιών, υπάρχουν όρια στο σπίτι; Έχει δημιουργηθεί μια συνθήκη ως προς την δυναμική των σχέσεων που πυροδοτεί αυτή την δυσλειτουργία και χρειάζεται να την ανακαλύψετε με την βοήθεια παιδοψυχολόγου -εκτός αν την γνωρίζετε εσείς ήδη.

Ξέρετε ποια διαχείριση είτε δική σας, είτε του συζύγου δεν είναι δίκαιη ή επαρκής, αν την σκεφτείτε από την θέση των παιδιών σας; Χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεστε κάποια θέματα και σίγουρα χρειάζονται όρια. Δείτε ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα μέσα στο σπίτι διότι φαίνεται να μην υπάρχει εδραιωμένος νόμος. Μια επίσκεψη σε ειδικό θα σας δώσει την κατεύθυνση για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365. 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v