«Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος»: Ένα βιβλίο για να αγαπήσει το παιδί την Ιστορία

«Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος»: Ένα βιβλίο για να αγαπήσει το παιδί την Ιστορία

Όσοι απορρίψουν το βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου μόνο και μόνο από τον... «φιλοπόλεμο» τίτλο του θα έχουν στερήσει από το παιδί τους μια καλή ευκαιρία να αγαπήσει την Ιστορία νωρίς και με σωστό τρόπο.

Οι Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που παίρνει το παιδί από το χέρι και το συνοδεύει στην αρχαιότητα και στο πεδίο των μαχών: στη μάχη του Μαραθώνα, στη μάχη των Θερμοπυλών, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στη μάχη στα Γαυγάμηλα.

Η Μαρία Αγγελίδου αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα με τρόπο πολύ ελκυστικό για τα παιδιά. Τους γνωρίζει τους πρωταγωνιστές, αλλά και το περιβάλλον της εποχής, τις μυστικές τους σκέψεις και τις στρατηγικές τους. Ο αφηγητής και στις τέσσερεις ιστορίες είναι ο πόλεμος. Μιλάει για τον Φειδιππίδη και τον Μιλτιάδη, για τον Λεωνίδα και τον Θεμιστοκλή, για τον Αλέξανδρο και τον Ξέρξη, για τα πρόσωπα που κινούν τα νήματα. Δίπλα σε αυτούς όμως, μαθαίνει στα παιδιά για τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε μάχης, για τα δευτερεύοντα πρόσωπα και τα γεγονότα, για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις πολιτισμικές διαφορές.

Η μεγάλη αξία του βιβλίου είναι όχι τόσο η ίδια η θεματική του, αφού τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα σίγουρα θα μπορείτε να τα βρείτε και αλλού, όσο ο τρόπος που είναι γραμμένες αυτές οι ιστορίες. Η ζωντανή αφήγηση, το απλό και ευχάριστο ύφος, η προσήλωση στα γεγονότα χωρίς υπερβολές και προκαταλήψεις, αλλά κυρίως η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει την ιστορία, δικαίως έδωσαν στη συγγραφέα το πρώτο βραβείο βιβλίου γνώσεων 2013.

Η εικονογράφηση

Την εικονογράφηση του βιβλίου έχει κάνει η Ίρις Σαμαρτζή, και για ακόμα μια φορά έχει κάνει καταπληκτική δουλειά. Αναφορές σε αρχαιοελληνικά μοτίβα, αγάλματα και αγγεία, χρωματικές αντιθέσεις που δηλώνουν τις διαφορές των δύο πολιτισμών-του ελληνικού και του περσικού- παριστάνονται με το προσωπικό της ιδιαίτερο στίγμα. Οι κομίστικες εικόνες δένουν τέλεια με το κείμενο και κάνουν το βιβλίο ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Τι κερδίζει το παιδί

Το Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος είναι σαφώς μια εναλλακτική προσέγγιση της ιστορίας. Το προφανές κέρδος είναι ότι τα παιδιά διαβάζοντάς το θα μάθουν με ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο κάποια σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Πέρα από αυτό, όμως, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν να σκέφτονται ιστορικά, να ρωτούν για την ιστορία και για όσα συνέβησαν στο παρελθόν, να αγαπούν την ιστορία και να μην την βλέπουν μόνο σαν ένα σχολικό μάθημα.

Ηλικίες

Το βιβλίο, σύμφωνα με τους εκδότες, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω, καθώς αυτή είναι η ηλικία που τα παιδιά ξεκινούν και στο σχολείο το μάθημα της ιστορίας. Ωστόσο το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί άνετα και σε μικρότερα παιδιά, ενδεχομένως με κάποιες επεξηγήσεις και διευκρινίσεις.

Όσον αφορά τη θεματική του, μην παρασυρθείτε και θεωρήσετε ότι απευθύνεται μόνο σε αγόρια. Η εξαιρετική αφήγηση είναι έτσι δοσμένη που συγκινεί και παρασύρει κάθε «ανήσυχο» μικρό αναγνώστη!

Πληροφορίες για το βιβλίο

Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Αγοράστε το βιβλίο από εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v