Παιδικό πάρτυ: 5 συμβουλές για οικονομία και οργάνωση

Παιδικό πάρτυ: 5 συμβουλές για οικονομία και οργάνωση

Τα πάρτυ είναι χαρά μεγάλη για τα παιδιά –και αν κάνουν εκείνα ευτυχισμένα, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους γονείς. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κοινωνικά events των τελευταίων ετών, έχουν και αυτά παραγίνει πολύπλοκα και πολυέξοδα. Όταν εμείς ήμασταν παιδιά, στα γενέθλιά μας καλούσαμε όλους τους συμμαθητές μας στο σπίτι. Γινόταν για μία μέρα ένας μικρός χαμός, όμως η μαμά μας δεν έδειχνε τόσο αγχωμένη, προκειμένου να γίνουν όλα τέλεια –ή μήπως απλά το έκρυβε πολύ καλά; Σε κάθε περίπτωση, οι επιταγές της εποχής για ένα απλό παιδικό party (όχι, βέβαια, επιπέδου North West) είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Και το να μην πανικοβληθεί κανείς με τις προετοιμασίες και τα έξοδα δεν είναι καθόλου εύκολο...

Οι καλεσμένοι (μικροί και μεγάλοι)

Το πρώτο πράγμα που έχει να σκεφτεί η μαμά, εν όψει των γενεθλίων του παιδιού της, είναι το ποιους θα καλέσει. Και καλά να είναι το παιδί ακόμα μικρό, άρα να μην έχει συμμαθητές: Τότε περιορίζεσαι στους βασικούς συγγενείς και φίλους με παιδιά. Τους στριμώχνεις όλους στο σαλόνι, κόβεις μια τούρτα, παραγγέλνεις και δύο πίτσες και ξεμπέρδεψες.

Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά όταν το παιδί πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Σκέφτεσαι να καλέσεις τους συμμαθητές του. Είναι 20. Και άλλοι 40 οι γονείς; Και άλλοι 15-20 οι δικοί σας (συγγενείς και παππούδες)... Μισό, λεπτό; Γάμο οργανώνετε; Το παιδί είναι μόλις 4! Πού θα χωρέσουν όλοι αυτοί;

Από την άλλη, γίνεται και να μην καλέσει όλη του την τάξη; Αν ρωτήσεις το παιδί θα σου πει ότι δεν θέλει τον Γιαννάκη στο party του, γιατί φορά το βρακάκι του ανάποδα. Την άλλη μέρα, όμως, μπορεί να έχει αλλάξει γνώμη. Και να θέλει να καλέσει και την τάξη των μικρότερων παιδιών του παιδικού σταθμού, με τα οποία μερικές φορές παίζουν μαζί, και τους φίλους του από το κολυμβητήριο.

Η λύση: Επειδή, καλώς ή κακώς, δεν είστε η Κim Kardashian ή η πριγκίπισσα Kate, και πιθανότατα δεν ζείτε σε παλάτι, αν θέλετε οπωσδήποτε να καλέσετε όλους τους συμμαθητές του παιδιού σας (και τους γονείς του, εφόσον τα παιδιά είναι ακόμα μικρά), λύση θα σας δώσει μόνο κάποιος ιδιωτικός χώρος που προσφέρεται για party (όπως αυτούς που βρήκαμε εδώ). Αν τα γενέθλια του παιδιού είναι καλοκαίρι, είστε λίγο πιο τυχεροί, γιατί μπορείτε να τους μαζέψετε όλους και σε κάποιο πάρκο ή ακόμα και στην πιλοτή της πολυκατοικίας σας.

Το φαγητό (και η τούρτα)

 

Και τι προσφέρεις για φαγητό στα 60 άτομα που υπολογίζεις τελικά να συγκεντρωθούν στο σπίτι (γιατί κάποιος ιδιωτικός χώρος «βολεύει» και από αυτή την άποψη); Πίτσες –είναι η πιο απλή απάντηση, όμως ως μαμά, δεν πρέπει να φτιάξεις κάτι κι εσύ για το παιδί; Μπόμπες, κεφτεδάκια, καταψυγμένα σφαλιατοειδή... Πόσα, όμως; Καλή τύχη στον υπολογισμό των κομματιών πίτσας σε συνδυασμό με όλα τα άλλα, για 20 παιδιά και 40 μεγάλους! Και ετοιμαστείτε, μετά, να τα μοιράζετε σε ταπεράκια, γιατί -ως γνήσιοι Έλληνες- εννοείται ότι θα προμηθευτείτε την διπλάσια ποσότητα από όλα, για να μην φανείτε «τσίπηδες».

Όσο για την τούρτα... Ονειρευόσασταν ένα σχέδιο υπερπαραγωγή; Π.χ. το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης 3D με όλες τις πριγκίπισσες της Disney να παρελαύνουν από κάτω; Θέλατε να ενθουσιάσετε την κόρη σας με μία τέτοια τούρτα; Υπολογίστε ότι για τόσα άτομα θα σας κοστίσει όσο μισό μηνιάτικο. Και πείτε το και στον άνδρα σας, γιατί είναι ο μόνος που θα μπορέσει να σας συνετίσει, πριν δώσετε προκαταβολή για να την παραγγείλετε.

Η λύση: Αν δεν έχετε σκοπό να πληρώσετε μια περιουσία για τα φαγητά του πάρτυ, μπορείτε να το προγραμματίσετε για νωρίς το πρωί (π.χ. στις 10.30) και να σερβίρετε καφέ και γλυκίσματα στους γονείς και χυμό με τούρτα για τα παιδιά. Εναλλακτικά, υπολογίστε «κομμάτια» φαγητού ανά πιατάκι (π.χ. 2 κομμάτια πίτσα, 1 τυροπιτάκι, 1 λουκανικοπιτάκι και 3 κεφτεδάκια), πολλαπλασιάστε πιατάκια ανά αριθμό ατόμων και έτσι θα υπολογίσετε πιο εύκολα την ποσότητα του φαγητού που χρειάζεστε. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως στο party δεν θα υπάρχει μπουφές, παρά έτοιμα πιάτα, τα οποία θα σερβίρετε στον κόσμο.

Πάρτε ιδέες για υγιεινά finger food, ιδανικά για παιδικό πάρτυ.

Όσο για την τούρτα, αν δεν θέλετε να στερήσετε από την κόρη σας την χαρά της τούρτας-κάστρο, μπορείτε να παραγγείλετε μία τέτοια τούρτα μόνο για τα παιδιά (δηλαδή για 20 άτομα) και στους γονείς να σερβίρετε άλλα γλυκάκια-κεράσματα ή ακόμα και σοκολατάκια, τα οποία μπορείτε να φτιάξετε μόνη σας. Εναλλακτικά, γιατί δεν δοκιμάζετε να φτιάξετε εσείς μία εντυπωσιακή τούρτα για το παιδί σας;

Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε την τέλεια τούρτα γενεθλίων.

Η ψυχαγωγία

Κι αφού καταλήξατε, λίγο-πολύ, με το θέμα του φαγητού, πρέπει στη συνέχεια να σκεφτείτε πώς θα διασκεδάσουν όλα αυτά τα παιδιά (και οι γονείς!) κατά την διάρκεια του πάρτυ. Γιατί, αν υπάρχει μία εικόνα που θυμάστε από τα δικά σας γενέθλια και θα θέλατε να αποφύγετε, είναι πιτσιρίκια να τρέχουν αφηνιασμένα γύρω-γύρω σε όλο το σπίτι, παρασύροντας στο πέρασμά τους από πιάτα και βάζα έως κουρτίνες, κουρτινόξυλα και μπαλκονόπορτες. Μη γελιέστε. Απώλειες θα υπάρξουν. Ας μην περιλαμβάνουν, τουλάχιστον, τα θεμέλια του σπιτιού!

Να καλέσετε, λοιπόν, κάποιον κλόουν; Ωραία ιδέα! Μόνο που θα αυξήσει τον προϋπολογισμό σας κατά 60-100 ευρώ ανά ώρα. Και την υπόλοιπη ώρα, τι θα κάνουν τα παιδιά;

Λύση: Γεγονός είναι πως αν υπάρχει κάτι στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και κόπο για να το προετοιμάσετε, είναι η ψυχαγωγία των παιδιών στο πάρτυ. Το να ετοιμάσετε από πριν μία λίστα με τα τραγούδια του πάρτυ, για παράδειγμα, είναι σκόπιμο για να μην χρειάζεται να ασχολείστε ΚΑΙ με αυτό εκείνη την ώρα.

Δείτε εδώ τα τραγούδια που προτιμούν τα παιδιά στα πάρτι.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα πάντα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών, μπορείτε να προετοιμάσετε παιχνίδια που μπορούν να παίξουν τα παιδιά, όπως π.χ. οι μουσικές καρέκλες που παίζαμε όλοι παιδιά, καθώς και άλλα, πολύ πιο πρωτότυπα.

Πάρτε από εδώ ιδέες για παιχνίδια για παιδικό πάρτυ.

Τα δωράκια των καλεσμένων

Άλλο κακό κι αυτό! Το «goody bag»! Μια ακόμα ξενόφερτη συνήθεια, η οποία αυξάνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του πάρτυ, καθώς προϋποθέτει ένα μικρό αποχαιρετιστήριο δωράκι, αξία τουλάχιστον 2-3 ευρώ ανά καλεσμένο παιδί. Το δωράκι αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό παιχνιδάκι από τα Jumbo (στην περίπτωση αυτή να είστε προετοιμασμένη για σχόλια τύπου «Μα, από τα Jumbo;») ή ένα σακουλάκι με μερικές καραμελίτσες (τα σχόλια εδώ θα έχουν να κάνουν με την έλλειψη συνείδησης για την διατροφή και υγιεινή των δοντιών του παιδιού).

Λύση: Ας σταματήσει αυτό το μαρτύριο με τα δωράκια! Κάντε το πρώτο βήμα εσείς! Έχετε ξοδέψει μια περιουσία για φαγητά, τούρτα και τα συναφή αναλώσιμα, έχετε βάλει τα δυνατά σας για να ψυχαγωγήσετε όσο καλύτερα γίνεται τα παιδιά, έχετε να μαζεύετε και να καθαρίζετε το σπίτι για 3 μέρες μετά. Είναι ανάγκη να ετοιμάσετε και goody bags;

Το κόστος

Στο σημείο αυτό συνοψίζεται το βασικό κριτήριο του παιδικού σας πάρτυ. Γιατί αν το κόστος δεν είναι κάτι που σας απασχολεί, κακώς διαβάσατε όλα τα παραπάνω. Αν, όμως, θέλετε να προσφέρετε στο παιδί σας το καλύτερο (και ποιος δεν το θέλει;) με όσο το δυνατόν λιγότερα, είναι σημαντικό να αποφασίσετε από νωρίς μέχρι πού φτάνει το δικό σας «όσο το δυνατόν λιγότερα» και από εκεί και πέρα να σκεφτείτε το όποιο ενδεχόμενο «κουρέματος».

Λύση: Ξεχάστε τα φαντεζί πιατάκια, ποτηράκια, χαρτοπετσέτες κ.λ.π. που κοστίζουν όσο μία πορσελάνη –κανείς, μα κανείς δεν θα τα θυμάται όταν το πάρτυ θα έχει τελειώσει. Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνη σας τον στολισμό του σπιτιού –αλίμονο, τόσα υλικά χειροτεχνίας υπάρχουν στο σπίτι. Και δώστε την σωστή απάντηση σε γιαγιάδες και παππούδες, όταν σας ρωτήσουν τι δώρο να πάρουν για το παιδί: Χρήματα. Αισθάνεστε άσχημα; Πάντως τα δώρα την ημέρα εκείνη, δεν θα του λείψουν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v