Πώς να συμπεριφερθείτε σε μια νέα μαμά με νεύρα

Πώς να συμπεριφερθείτε σε μια νέα μαμά με νεύρα

Το νέο μωρό πρώτα έρχεται στον κόσμο και μετά στο σπίτι. Και τότε, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται. Η ταλαιπωρία του τοκετού, οι ενοχλήσεις της καισαρικής τομής (όταν υπάρχουν), η έλλειψη ύπνου, η δυσκολία να γίνει ο θηλασμός συνήθεια, το άγχος για το κάθε τι που αφορά την υγεία και την ασφάλεια του νεοφερμένου μικροσκοπικού μέλους της οικογένειας, μπορούν να οδηγήσουν μια μαμά στην τρέλα! Τι πρέπει να κάνει, λοιπόν, ένας μπαμπάς για να εξομαλύνει την κατάσταση; Ή ακόμη καλύτερα: τι πρέπει να μην κάνει;

Η Αmy Morrison, blogger και νέα μαμά, γράφει ένα απολαυστικό κείμενο-οδηγό επιβίωσης για νέους μπαμπάδες και όλα όσα πρέπει να κάνουν, αλλά και να αποφύγουν για να διαφυλάξουν την ισορροπία στο σπίτι (και τη σωματική τους ακεραιότητα). 

Κανόνας #1

Αν πρόκειται να αργήσετε να γυρίσετε σπίτι, ειδοποιείστε έγκαιρα! Η γυναίκα σας έχει κάνει τους υπολογισμούς της. Από το πότε θα έρθετε εξαρτώνται πολλά: το πότε θα μπορέσει επιτέλους να κάνει μπάνιο, πότε θα βάλει μια μπουκιά στο στόμα της, πότε θα ξαπλώσει για 10 λεπτά να ισιώσει την κουρασμένη της πλατούλα. Η ζωή σας δεν έχει τον χαλαρό ρυθμό που είχε πριν  –τουλάχιστον όχι ακόμη. Φροντίστε να είστε συνεπείς. Η γυναίκα σας βασίζεται σε 'σας. 

Κανόνας #2

Ενθουσιαστείτε με το μωρό! Είναι βέβαιο ότι το αγαπάτε όσο δεν έχετε αγαπήσει τίποτα και κανέναν. Μην ντρέπεστε λοιπόν, δείξτε το! Πάρτε την χαζότερή σας έκφραση όταν το κοιτάζετε, ψιθυρίστε του γλυκόλογα, μιλήστε γι' αυτό σε φίλους και γνωστούς. Με δυο λόγια: συντροφεύστε τη γυναίκα σας στην "παράνοιά" της! 

Κανόνας #3

Μην κάνετε ποτέ την ερώτηση "Τι μαγείρεψες;". Τίποτα δεν μαγείρεψε. Απ' την ώρα που ξύπνησε το μόνο που ήταν δυνατό να κάνει ήταν να ασχολείται με το μωρό: το θήλασε, το άλλαξε, το ξαναθήλασε, το νανούρισε, το ξαναθήλασε και του έτριψε την κοιλίτσα για να μην κλαίει. Στον ελάχιστο χρόνο που περίσσεψε έκανε το γρηγορότερο ντουζ στην ιστορία των ντουζ και προσπάθησε να κλείσει τα μάτια της για είκοσι ευτυχισμένα λεπτά. Θα φάτε απ' έξω. Ναι, πάλι. 

Κανόνας #4

Μην παραπονιέστε για το πόσο δύσκολη ήταν η μέρα σας. Μπορεί το αφεντικό σας να σας πίεσε ή να έπεσε πολύ δουλειά στο γραφείο. Μπορεί να κολλήσατε επί μία ώρα στην κίνηση ή να σας έβρισε μια αγενέστατη υπάλληλος. Δεν έχει καμία σημασία. Έχετε κοιμηθεί ένα πλήρες οχτάωρο. Δεν χωράει διαπραγμάτευση ποιου η μέρα ήταν δυσκολότερη. Η γυναίκα σας δίνει αλλεπάλληλες μάχες με τις φυσικές της ανάγκες -και χάνει! 

Κανόνας #5

Μην λέτε ότι «κάνετε babysitting». Το τηλέφωνό σας χτυπά. Είναι ο κολλητός σας που σας προτείνει να δείτε μαζί το ματς (καλός κι αυτός, δεν ξέρει ότι υπάρχει ένα νεογέννητο στο σπίτι!). Εσείς γελάτε αμήχανα και ανταπαντάτε "Δεν μπορώ ρε'συ. Έχω babbysitting σήμερα." Μέγα λάθος. Δεν έχετε babysitting. Ο όρος babysitting χρησιμοποιείται για τη φροντίδα παιδιών άλλων. Αυτό το μωρό που υποσχεθήκατε να κρατήσετε σήμερα για δύο ώρες, είναι το δικό σας και έχετε υποχρέωση να το φροντίσετε! Βάλατε κι εσείς το χεράκι σας για γίνει. Θυμάστε; 

Κανόνας#6

Μην γκρινιάζετε! Η γκρίνια της συντρόφου σας αυτή την περίοδο, είναι αρκετή για ένα σπίτι. Θα σας μιλάει απότομα, θα σας δίνει το ένα πέμπτο της σημασίας που σας έδινε πριν το μωρό, θα αποφεύγει το σεξ και θα σταματήσει να σας φτιάχνει το αγαπημένο σας φαγητό. Όλα αυτά, είναι παροδικά. Βοηθήστε με την υπομονή σας. Μην παραπονιέστε ότι σας έχει παραμελήσει και μην κλαψουρίζετε σε φίλους και γνωστούς για το πόσο έχει αλλάξει η σχέση σας. Προφανώς έχει αλλάξει -είστε πλέον τρεις. Και όλο το βάρος της φροντίδας αυτού του νέου μέλους έχει πέσει πάνω της! Δείξτε υπομονή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v