Τι πρέπει να πω στο παιδί για τους παππούδες που έχουν πεθάνει;

Τι πρέπει να πω στο παιδί για τους παππούδες που έχουν πεθάνει;

Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω έναν γιο 22 μηνών και έχουμε χάσει, κι εγώ και ο άνδρας μου, τους πατεράδες μας. Το παιδί βλέπει μόνο τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους βλέπει σε φωτογραφίες. Έχει αρχίσει να ρωτάει πού είναι και δεν τους βλέπει. Τι θα πρέπει να του πω; Σας ευχαριστώ. 
Απάντηση:

Η ηλικία του παιδιού σας είναι πολύ μικρή για να καταλάβει την έννοια του θανάτου. Μπορείτε μόνο μέσα από συμβολισμούς  όπως διαβάζοντας ένα παραμύθι να του εξηγήσετε το γιατί οι παππούδες δεν είναι εδώ και να του μιλήσετε για τον θάνατο. Ανάλογα με την θρησκευτική σας πεποίθηση θα ήταν εποικοδομητικό να λέγατε ότι έχουν πάει κοντά στο Θεό που είναι στον ουρανό και πως σας βλέπουν από εκεί.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v