Μία συμμαθήτρια της κόρης μου την τρομοκράτησε. Πώς να την βοηθήσω να το ξεπεράσει;

Μία συμμαθήτρια της κόρης μου την τρομοκράτησε. Πώς να την βοηθήσω να το ξεπεράσει;

Ερώτηση:
Γεια σας. Εδώ και μία εβδομάδα έχω σοβαρό πρόβλημα με την κόρη μου που είναι 6 χρονών και πάει Α Δημοτικού. Κάποια συμμαθήτριά της την φόβισε λέγοντάς της ότι θα της βγουν τα μάτια, θα σπάσουν τα κόκκαλά της, και κυρίως του λαιμού, θα τρέχουν αίματα από τα μάτια της και θα σταματήσει η καρδιά της, όπως του παππού που πέθανε. Επίσης ότι ο Άγιος Βασίλης πέθανε επειδή του ήπιαν το αίμα οι βρικόλακες και ότι θα της φύγουν τα ούλα της. Όταν ήρθε από το σχολείο και μου τα είπε όλα αυτά, της εξήγησα ότι δεν είναι δυνατόν να συμβούν αυτά που της λέει η Μαρία. Το ίδιο βράδυ ήταν ανήσυχη και το πρωί μου είπε ότι η Μαρία πήγε στον ύπνο της και της έλεγε τα ίδια πράγματα. Κάποια στιγμή με πήρε και η δασκάλα της τηλέφωνο και πήγα και την πήρα από το σχολείο γιατί έκλαιγε και έλεγε ότι θα της συμβούν όλα τα παραπάνω. Από τότε, λοιπόν, έχουμε πρόβλημα. Λέει συνεχώς τα ίδια πράγματα και αγγίζει μέρη του σώματός της (την καρδιά, για να δει μήπως σταμάτησε, τα μάτια της μήπως τρέχουν αίματα και βγουν, το λαιμό της μήπως έσπασε, βάζει το χέρι στο στόμα και ψάχνει αν τα ούλα της είναι στη θέση τους και γενικά είναι στενοχωρημένη.) Δεν αντέχω να τη βλέπω έτσι. Της έχουμε εξηγήσει όλοι ότι αυτά είναι ψέματα. Εκείνη, όμως, συνεχίζει. Είμαι σε απόγνωση. Της είπα ότι δεν θέλω να το ξανασυζητήσει. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω να το ξεπεράσει; Είναι σκεπτική. Δεν ξέρω τι να κάνω. Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω!  
Απάντηση:

Αρχικά θα χρειαστεί να μιλήσετε με τους γονείς της συμμαθήτριας της κόρης σας που την εκφοβίζει. Στην συνέχεια οφείλετε να ενημερώσετε την δασκάλα και την διεύθυνση του σχολείου για αυτό που συμβαίνει και ως προς την κόρη σας φροντίστε να της επιτρέψετε να επικοινωνήσει αυτό που νιώθει, τον φόβο της και την αγωνία που της δημιουργεί η συμπεριφορά της συμμαθήτριας της. Πέρα από τις περιγραφές την τρομοκρατεί το ότι γίνεται αποδέκτης ψυχικής βίας από την συμμαθήτρια της διότι όλο αυτό είναι μια μορφή εκφοβισμού και επιθετικότητας, το λεγόμενο "bullying". Βάλτε όρια στην συμπεριφορά του κοριτσιού μέσα από το σχολείο και την οικογένεια της  και αν χρειαστεί επισκεφθείτε έναν παιδοψυχολόγο εφόσον το παιδί σας δυσκολεύεται να το ξεπεράσει. Χρειάζεται η κόρη σας να νιώσει ότι κάνετε κάτι για αυτό που την ταλαιπωρεί.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v