Όσα πρέπει να κάνετε για να ζήσετε ευτυχισμένοι

Όσα πρέπει να κάνετε για να ζήσετε ευτυχισμένοι

Μπορεί να μην υπάρχει κάποια συνταγή που να εγγυάται ότι θα ζήσετε για πάντα ευτυχισμένοι, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε βήματα προς την ευτυχία! Ακολουθούν δέκα συμβουλές που, αν ακολουθήσετε, μπορείτε να βρεθείτε λίγα βήματα πιο κοντά, αν όχι στην απόλυτη ευτυχία, τουλάχιστον στη χαρούμενη κι ευτυχισμένη ζωή.

1. Νιώστε άνετα με την εμφάνισή σας

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να νιώσετε χαρούμενοι και ευχαριστημένοι από τη ζωή σας. Όλοι γεννιούνται με ελαττώματα. Η τελειότητα δεν είναι απλά σπάνια –είναι ανύπαρκτη. Συμφιλιωθείτε με το σώμα σας και αγαπήστε κάθε μικρό ή μεγάλο σας ελάττωμα. Η φύση έχει πάρει τις αποφάσεις της (και δεν τις αλλάζει!). Ό, τι μπορεί να αλλάξει, αλλάξτε το. Αν δεν μπορείτε να το αλλάξετε, αγαπήστε το και ζήστε μαζί του! Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που βρίσκουν τα μικρά σας ψεγάδια χαριτωμένα. Εμπιστευτείτε τους!

2. Εκτιμήστε όσα σας έχει δώσει η ζωή

Δεν θα είστε ποτέ πραγματικά ευτυχισμένοι αν κοιτάζετε γύρω σας και εύχεστε η ζωή να σας δώσει κάτι που δεν έχετε. Δεν μπορείτε να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας περιμένοντας να συμβεί κάτι που θα τα αλλάξει όλα! Ζήστε αγαπώντας όσα ήδη έχετε –σίγουρα υπάρχουν στη ζωή σας αρκετοί λόγοι για να είστε ευτυχισμένοι. Ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που θα ήταν τρισευτυχισμένοι, με τα μισά απ΄αυτά που εσείς έχετε.

3. Δείτε τη θετική πλευρά κάθε κατάστασης

Παρατηρώντας και συζητώντας μόνο την αρνητική πλευρά όσων βλέπετε ή όσων σας συμβαίνουν, μόνο προς το χειρότερο οδηγείτε την ψυχολογία σας. Ο πιο αντιπαθής άνθρωπος, έχει κάτι να σας προσφέρει –ή τουλάχιστον κάτι να σας μάθει. Ατυχίες και δυσάρεστες καταστάσεις, από την άλλη, είναι αναπόφευκτες. Η οπτική, όμως, είναι ζήτημα επιλογής: μπορείτε να απελπιστείτε, να αγχωθείτε και να ανησυχήσετε για όλα τα δεινά σας ή να προσπαθήσετε να εστιάσετε στα θετικά.

4. Μην συγκρίνεστε με άλλους

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθετε ότι μειονεκτείτε ή ότι υπερέχετε σε κάτι από τους υπόλοιπους. Η πορεία κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστή. Δεν γνωρίζετε το φόντο –την ιστορία- των ανθρώπων με τους οποίους συγκρίνεστε. Η καλύτερη ή χειρότερη (συγκριτικά με τη δική σας) πορεία τους είναι το άθροισμα επιλογών και περιστάσεων που αγνοείτε!

5. Μην κρατάτε κακίες

Η ζωή είναι πολύ μικρή. Τόσο μικρή, που η μνησικακία δεν χωράει. Κρατώντας κακία σε κάποιον, ίσως νομίζετε ότι τον τιμωρείτε ή τον «εκδικείστε». Στην πραγματικότητα, βγαίνετε χαμένοι μόνο εσείς! Οι κακές σκέψεις συννεφιάζουν την καρδιά και την διάθεσή σας. Ο δε θυμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της γαλήνης. Όσο κι αν έχετε πληγωθεί, σκεφτείτε ότι το μίσος διατηρεί τις πληγές ανοιχτές.

6. Η ευτυχία βρίσκεται στις στιγμές

Ο λόγος που τα παιδιά είναι πάντοτε χαρούμενα είναι ότι ζουν πάντα τη στιγμή. Συγκεντρώνονται σ’ αυτό που συμβαίνει εκείνη την ώρα και δίνουν όλη τους την προσοχή στα πρόσωπα/τα τοπία/τους ήχους/τις γεύσεις που περνούν από μπροστά τους. Το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι ότι όλα αλλάζουν. Επομένως, ζήστε τη στιγμή και ρουφήξτε ό,τι έχει να σας προσφέρει! Μια βόλτα στη λιακάδα, ένα γλυκό φιλί ή δυο κουβέντες με τους αγαπημένους σας αρκούν για να γίνει η μέρα σας πιο όμορφη.

7. Σταματήστε να υπέρ-αναλύετε τα πάντα

Όλα τα ζητήματα πρέπει να εξετάζονται απ’ όλες τις πλευρές και όλα τα προβλήματα πρέπει να αναλύονται ώστε να βρεθεί η λύση τους. Η εξαντλητική ανάλυση όμως, που δεν προκαλεί τίποτ’ άλλο εκτός από άγχος και διαρκή ανησυχία, δεν είναι μόνο εχθρός της ευτυχίας, είναι και ανθυγιεινή. Προσπαθήστε να διώξετε τις περιττές, κακές σκέψεις απ’ το μυαλό σας τα βράδια. Κλείστε το κουτάκι με τα προβλήματα όταν περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας και προσπαθήστε να περιοριστείτε μόνο στις λύσεις, όχι στην υπέρ-ανάλυση του προβλήματος.

8. Μην αγχώνεστε για το μέλλον

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για το μέλλον. Για την πορεία της δουλειάς τους, για την υγεία τους, για τα οικονομικά τους ή για την εξέλιξη των παιδιών τους. Οι άνθρωποι ανησυχούν γιατί φοβούνται την άγνωστη έκβαση της ιστορίας τους… Όμως η ανησυχία και το άγχος δεν λύνουν προβλήματα. Αντίθετα, προσθέτουν κακή διάθεση και απαισιοδοξία, με αποτέλεσμα να μειώνουν την αποδοτικότητα. Αν ανησυχείτε για τα παιδιά σας προσπαθήστε να εμφυσήσετε τις αξίες της προσπάθειας, της επιμονής και της εργατικότητας για να μπορούν να λύσουν μόνα τους όλα όσα αγχώνουν εσάς.

9. Αφήστε στην άκρη τον εγωισμό σας

Συχνά δίνουμε στον εγωισμό μας ρόλο φρουρού της συναισθηματικής μας ασφάλειας. Οι εγωιστές σπάνια πληγώνονται. Ωστόσο, μερικές φορές οι άνθρωποι γίνονται θύματα του εγωισμού τους. Είναι οι στιγμές που ο εγωισμός παίρνει τον έλεγχο και οι άνθρωποι γίνονται αλαζόνες και εγωκεντρικοί. Ο εγωισμός απομακρύνει, αποξενώνει και πληγώνει τους ανθρώπους που αγαπάτε –μόνο σκοτεινές στιγμές μπορεί να προσφέρει.

10. Ανοίξτε το μυαλό σας

Τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα λειτουργούν μόνο όταν είναι ανοιχτά, σύμφωνα με δημοφιλή ρήση. Οι στενόμυαλοι άνθρωποι είναι συνήθως συντηρητικοί. Αφήστε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι απόψεις σας να αλλάξουν. Τόσο εσείς, όσο και ο κόσμος μεγαλώνετε κι εξελίσσεστε. Αγκαλιάζοντας τις αλλαγές, αγκαλιάζετε την εξέλιξή σας.

Οι συμβουλές προέρχονται από την life coach και ιδρύτρια του blog BrandMentalist, Mo Seetubtim.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v